Kecy v kleci

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Kecy v kleci

Příspěvekod PandaWild » 8. prosinec 2017 12:40

Nevěřím že by fotobanka tohle nějak rozlišovala, nevidím pro to důvod. Spíš to rozliší kupec, že k někomu chodí rád pro nějaký žánr, ale jinak si myslím že by mělo být úplně jedno co má v portfoliu, jsou to úplně samostatné věci, na sobě nezávislé. Jenom je nepotvrzené podezření, že ShutterStock nějakou dobu (pár měsíců) zvýhodňuje nové autory, stejně jako zvýhodňuje nové věci. A možná 123RF a Fotolia naopak zvýhodňují zaběhlé autory, protože tam trvají rozběhy dlouho, ale to jsou jen domněnky. Jinak nový autor by ze 100 nových obrázků měl mít úplně stejný zisk jako kterýkoliv zaběhlý autor, bez ohledu na starý stav portfolia.
+Baldion, +Vero, +ivusakzkrabice Hodnocení: +3
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Ravennka » 8. prosinec 2017 13:56

Víte jaká je barva pro rok 2018...?

https://magazin.aktualne.cz/foto/toto-j ... position-1
+ivusakzkrabice Hodnocení: +1
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod Marsan » 8. prosinec 2017 15:25

to abych příští rok všechno fotil do "ultrafialova" :lol:
Hodnocení: 0
Marsan

Reputace: +216

Příspěvekod PandaWild » 8. prosinec 2017 15:59

Já mám krásnou ultrafialovou fotku - lahev Toniku světélkující v UV světle LED lampy na plošňáky (protože Tonik obsahuje světélkující chinin). :D

Tonik.jpg
Tonik.jpg (30.08 KiB) Zobrazeno 2585 krát

Až na malilinkatý zádrhel - foťák vidí UV barvu jako modrou a ne fialovou (klasický problém jako s focením fialek, které jsou pak na fotce modré místo fialové, protože jejich fialová složka leží v UV oblasti).
PandaWild

Příspěvekod Bananaboy » 8. prosinec 2017 17:59

Nechápem tie kecy okolo toho.

"Podle Pantone jde u barvy Ultraviolet o "dramaticky provokativní a přemýšlivý fialový odstín, který odráží originalitu, vynalézavost a vizionářské myšlení"."

Teda už som videl koňa grcať, hada cúvať a žabu bušiť päsťou do skaly, ale premýšľavú fialovú farbu som ešte nevidel. :D

Čo sa týka tých fialiek, tak sa mi pred štyrmi rokmi keď som si kúpil nový foťák a testoval som ho na záhrade, podarilo nafotil fialové fialky. Tak teraz neviem. Buď mám až tak kvalitný foťák, že dokáže zachytiť fialovú farbu, alebo ja mám až taký talent na fotenie. :lol: No proste STS Chvojkovice-Brod, zřejmě slušnej oddíl. :lol:

fialky.jpg
fialky.jpg (126.41 KiB) Zobrazeno 2557 krát
+Marsan Hodnocení: +1
Bananaboy

Reputace: +1078

Příspěvekod PandaWild » 8. prosinec 2017 18:09

Je pravda že s těmi fialkami jsem to pozoroval ještě se starým kompaktem, u novějších foťáků to asi už může být jiné. Vyladění RGB barev nemusí vypovídat nic o tom jak přesně kopíruje spektrální křivku oka, červené čidlo musí mít kromě základní červené složky další hrbolek kolem UV oblasti kvůli fialovým barvám.
+Marsan, +Ravennka Hodnocení: +2
PandaWild

Příspěvekod Marsan » 8. prosinec 2017 18:12

:o safra, Pando Ty máš slušnej záběr vědomostí
Marsan

Reputace: +216

Příspěvekod Ravennka » 8. prosinec 2017 18:23

Panda snědl wikipedii! :twisted:

A k té barvě, když oranžová může být barva osamělosti ( https://www.youtube.com/watch?v=4v2Id-6qlik ), tak co by fialová nemohla být to všechno, co si v Pantone myslí :lol:
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod Bananaboy » 8. prosinec 2017 18:27

U starších fotoaparátov to môže byť. Dokonca možno aj u analógových, ktoré fotili na film. Mám doma knihu o liečivých rastlinách. Tá kniha je z čias, keď digitálne fotoaparáty ešte neexistovali, takže fotky v nej sú určite fotené na film. Rastliny sú tam zoradené podľa farby kvetov a vždy ma prekvapovalo, prečo sú pod fialovo kvitnúcimi rastlinami aj rastliny s "modrým" kvetom.
Bananaboy

Reputace: +1078

Příspěvekod castyhost » 8. prosinec 2017 20:06

nedaří se mi ted nic dohledat

levnější objektivy, tj hlavně základaky, nemaji na sklech dobrou UV vrstvu, proto se na nich taky používaji, i z ochranneho duvodu, UV filtry...u more nebo na horach maji ozarene veci nafialovelou konturu
kdyz se na takove sklo da IR filtr, kktery je cerny, propousti jen UV svetlo, tak se foti UV fotky
Analogy byly na UV svetlo vic citlivejsi, jestli to bylo jen tim objektivem...?

ta fialka nesviti, resp by musela pohlcovat bile svetlo, nebo ho filtrovat a/nebo lamat na UV (??), tj spis jde o spatnou interpretaci ve fotaku
castyhost

IP: 92.240.163.2xx

Reputace: 0

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse