Kecy v kleci

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Kecy v kleci

Příspěvekod castyhost » 8. prosinec 2017 20:06

nedaří se mi ted nic dohledat

levnější objektivy, tj hlavně základaky, nemaji na sklech dobrou UV vrstvu, proto se na nich taky používaji, i z ochranneho duvodu, UV filtry...u more nebo na horach maji ozarene veci nafialovelou konturu
kdyz se na takove sklo da IR filtr, kktery je cerny, propousti jen UV svetlo, tak se foti UV fotky
Analogy byly na UV svetlo vic citlivejsi, jestli to bylo jen tim objektivem...?

ta fialka nesviti, resp by musela pohlcovat bile svetlo, nebo ho filtrovat a/nebo lamat na UV (??), tj spis jde o spatnou interpretaci ve fotaku
Hodnocení: 0
castyhost
 
IP: 92.240.163.2xx

Reputace: 0

Re: Kecy v kleci

Příspěvekod PandaWild » 8. prosinec 2017 21:58

S barvou mají lidé kvůli digitálnímu vyjádření mylnou představu, že barva se skládá z RGB složek. Běžné denní světlo je ve skutečnosti široké spektrum kmitočtů, dalo by se říct že spojité (spektrální čáry jsou úzké a husté). To co považujeme za denní bílé světlo, vypadá asi takhle (obsahuje i UV a IR složky a další kmitočty daleko od viditelné části):

spectrum.jpg
spectrum.jpg (36.44 KiB) Zobrazeno 1543 krát

Když se světlo odrazí od povrchu předmětu, světlo se moduluje - různé části spektra se odrazí s různou intenzitou. Neznamená to že by se odrazila jen žlutá složka a ostatní pohltily, zas se odráží celé spektrum (včetně UV a IR), jen s různými intenzitami. Např. odražené světlo z předmětu, který považujeme za žlutý:

spectrum2.jpg
spectrum2.jpg (32.34 KiB) Zobrazeno 1543 krát

Lidské oko není schopné vnímat celé spektrum světla. Když takové širokospektrální světlo dopadne na čípky, dráždí čípky různou intenzitou podle toho, na které pásmo je který čípek nejcitlivější. Jsou 3 druhy čípků, nejcitlivější v pásmu kolem červené barvy, zelené barvy a modré barvy, v rozsahu viditelné části spektra tj. asi 380 až 750 nm. Vzájemným porovnáváním intenzit dráždění čípků pak mozek vyhodnocuje barvu.

spectrum3.jpg
spectrum3.jpg (43.92 KiB) Zobrazeno 1543 krát

Čípky jsou jakési oscilátory rozkmitávané světlem na určitém kmitočtu. Červený čípek má nejnižší frekvenci (=nejvyšší vlnová délka) a rozkmitává se i na druhé harmonické svého základního kmitočtu, tj. na opačném konci u UV oblasti. Běžně by tam byl druhý vrchol citlivosti (někde na 300 nm), ale vzhledem k omezení rozsahu citlivosti zůstává jen malý "hrbolek" na konci viditelné oblasti. Ale i přesto díky němu jsme schopni vnímat fialovou barvu - jako dráždění červeného a modrého čípku, ale bez zeleného čípku.

Když chceme zachytit barevný obraz kamerou, použijeme k tomu čidla citlivá ve stejných oblastech jako lidské oko - tedy RGB. Vzniknou tak 3 signály s různou intenzitou. Na monitoru se pak rozvíti body v barvách RGB a ty dráždí čípky oka stejně, jako původní světlo. Ale světlo z monitoru NENÍ to samé světlo jako běžné denní světlo. Barvou z monitoru se jen simuluje podobné dráždění čípků, jako je dráždí původní světlo. Původní světlo je široké spojité spektrum, zatímco světlo z monitoru jsou 3 spektrální složky RGB. Ve skutečnosti tedy nezachytáváme původní barvy, ale jen stejné dráždění jako má oko.

Zvířata mají jiné vnímání barev a proto by viděla barvy z monitoru naprosto jiné než ve skutečnosti. Dokonce i lidé mají trochu odlišné citlivosti čípků a jejich oscilační frekvence, proto se může hodnocení barev z monitoru u různých lidí lišit. Mohou se dohadovat, že barva na monitoru se liší od původní barvy z reálu, protože každý člověk má trochu jiné ladění barev. Když jeden člověk naladí odstín barvy podle originálu, tak druhý by to naladil jinak, přitom se budou dohadovat že každý má pravdu a skutečně ji každý bude mít, každý uvidí stejný odstín barvy jinde než ten druhý. RGB je jen jakási empiricky stanovená norma a může se lišit od reálných lidí.

A tedy i fialová barva a fialová barva není to samé. Snímače nejsou schopné přesně zkopírovat spektrální průběh citlivosti oka (i proto, že to není možné měřit, stanovuje se to jen zkusmo empiricky) a ani to není technicky možné přesně provést. I když bude mít snímač odpovídající maximum na správné vlnové délce, tak může mít jinou citlivost na druhé harmonické (např. zasahuje více do UV oblasti) a tím se změní interpretace fialových barev. Správná fialová bývá u foťáků velký problém. Budící frekvence může být např. už v UV oblasti, což červený čípek částečně ještě vydráždí (na 2. harmonické), ale fotočidlo to už nemusí vzít, protože je jeho rozsah omezený červeným filtrem jen na spodní pásma spektra.

Tedy - mohou být fialové barvy které kamera vezme stejně jako oko, ale mohou být fialové barvy které stejná kamera vezme jako modrou, přestože oko vidí fialovou. A to proto, že barvy v reálném světě nejsou tři RGB složky, ale široké spektrum kmitočtů a tedy fialová a fialová není to samé, přestože my je můžeme vidět naprosto stejně. Např. jedna fialová vznikne tak, že je jedna spektrální čára na spodním okraji pásma (u červené) a druhá spektrální čára nahoře u modré - tohle je fialová která leze z RGB monitoru. Jiná fialová vznikne tak, že je jen jedna čára nahoře u UV hranice - a to je ta fialová barva se kterou mají foťáky problém. My vidíme úplně stejnou fialovou barvu, ale spektrum je zcela jiné a foťák to nemusí (a ani nemůže) vidět stejně.
+Anika, +Bananaboy, +Marsan, +Ravennka Hodnocení: +4
Uživatelský avatar
PandaWild
 
Příspěvky: 7233
Registrován: 22. listopad 2013 12:03

Reputace: +1913

Re: Kecy v kleci

Příspěvekod castyhost » 8. prosinec 2017 22:56

"normalni" videni ma méne nez 85% populace
podani barev digi fotky je dana snimacem+firmwarem(+softem ve fotaku)+sw na vyvolani rawu v PC+monitorem+pohodou pozorovatele
snimac zapisuje jednicky a nuly, "normalnost" fotografova oka ho moc netrapi
ze oko vidi fialku stejne fialovou rano v poledne a vecer je dano kalibraci oka na aktualni svetlo, teple rano a vecer a bile pres den...fotak to kalibruje pres vyvazeni bile, ale v RAWu to bude v jednickach a nulach...jedinny rozdil muze imho nastat, kdyz nasadim na sklo nejaky filtr a tim oblbnu vyvazeni bile, tj posunu spektrum ci nejakou vlnovou delku uplne "orezu"

drzet fialku v trave v ruce je jinej vjem, nez na ni koukat na moitoru, prestoze bych na nich teoreticky nameril stejne hodnoty
a to je oč tu běží
+zdenat5 Hodnocení: +1
castyhost
 
IP: 92.240.163.2xx

Reputace: 0

Re: Kecy v kleci

Příspěvekod basti » 11. prosinec 2017 09:03

To se záklaďákama a UV vrstvou je trošku blud. Ono to je spíš tak, že solidním optickým sklem UV tak snadno neprojde, navíc přímo na snímači (resp. před ním) jsou umístěny IR a UV filtry. Je to proto, že CCD i CMOS snímače samozřejmě "vidí" i mimo spektrum lidského vidění a tedy snímají i v UV a IR spektru. Proto by fotky měly naprosto nereálné barvy a je nutno tento rozsah oříznout.

Záklaďáky jsou často plastové sračičky, i spousta čoček je z plastu, nicméně pořád je na snímači velmi silný UV filtr. Propustnost plastu pro UV je samozřejmě vyšší, ale v tomhle bych problém fakt neviděl. Jde spíš obecně o mizernou optickou kvalitu = špatný kontrast + optické vady.
Hodnocení: 0
Bloguju o fotobankách na www.stockphotography.cz :)
basti
 
Příspěvky: 302
Registrován: 28. červenec 2013 18:37
Bydliště: Brno

Reputace: +71

Re: Kecy v kleci

Příspěvekod ivusakzkrabice » 11. prosinec 2017 10:13

Týjo, sraz chytrých hlav, toho musím využít i když budu za blondýnu :) ;)

Mám problém upravovat fotky, kde je červená, například červená růže, celý objekt se mi slívá v jednu barvu při otevření v Camera raw (v 9.1.1), nepřišla jsem na to, zda se s tím dá vůbec něco udělat.. Poradíte někdo? Použít jiný program a jaký? Nebo nějaký fígl pro camera raw?
+Baldion Hodnocení: +1
Uživatelský avatar
ivusakzkrabice
 
Příspěvky: 2403
Registrován: 4. leden 2017 13:14
Bydliště: Pardubice

Reputace: +717

Re: Kecy v kleci

Příspěvekod PandaWild » 11. prosinec 2017 10:23

Jiný program nebude mít význam, protože Camera Raw je nejlepší. Asi máš nastavené příliš silné barevné sycení (saturace). To bys měla poznat když si zapneš zobrazení přepalů. A to bude asi také ten kámen úrazu - přepal se v Camera Raw zobrazuje jako červená barva - tedy přesvícená (přesaturovaná) červená růže bude jako jednolitá červená plocha. Můžeš to poznat tak, že si budeš zapínat a vypínat zobrazení přepalů - ikonka jakoby domečku úplně vpravo nahoře nad histogramem. Měla bys stahovat expozici (nebo Saturation nebo Whites nebo Highlights) až bude vidět kresba a nebude to jednolitá plocha.
+ivusakzkrabice, +noska.photo Hodnocení: +2
Uživatelský avatar
PandaWild
 
Příspěvky: 7233
Registrován: 22. listopad 2013 12:03

Reputace: +1913

Re: Kecy v kleci

Příspěvekod noska.photo » 11. prosinec 2017 10:57

PandaWild píše:Jiný program nebude mít význam, protože Camera Raw je nejlepší. Asi máš nastavené příliš silné barevné sycení (saturace). To bys měla poznat když si zapneš zobrazení přepalů. A to bude asi také ten kámen úrazu - přepal se v Camera Raw zobrazuje jako červená barva - tedy přesvícená (přesaturovaná) červená růže bude jako jednolitá červená plocha. Můžeš to poznat tak, že si budeš zapínat a vypínat zobrazení přepalů - ikonka jakoby domečku úplně vpravo nahoře nad histogramem. Měla bys stahovat expozici (nebo Saturation nebo Whites nebo Highlights) až bude vidět kresba a nebude to jednolitá plocha.


Začínám Pandu za všechny jeho znalosti obdivovat !!!
Hodnocení: 0
noska.photo
 
Příspěvky: 153
Registrován: 1. říjen 2015 16:06
Bydliště: Chomutov

Reputace: +31

Re: Kecy v kleci

Příspěvekod shalom3 » 11. prosinec 2017 11:03

To my už tady děláme delší dobu ;) .
+Marsan, +Ravennka, +noska.photo Hodnocení: +3
Uživatelský avatar
shalom3
 
Příspěvky: 4477
Registrován: 1. březen 2014 22:50

Reputace: +1039

Re: Kecy v kleci

Příspěvekod ivusakzkrabice » 11. prosinec 2017 11:32

Aha, tak tyhle přepínátka používám poprvé :) ;)
Díky, až narazím na fotku s tímhle problémem, tak to prokoumu dle návodu.
Hlavně díky za ujištění, že camera raw je nejlepší :) ;)
To sem přesně potřebovala slyšet
Hodnocení: 0
Uživatelský avatar
ivusakzkrabice
 
Příspěvky: 2403
Registrován: 4. leden 2017 13:14
Bydliště: Pardubice

Reputace: +717

Re: Kecy v kleci

Příspěvekod ivusakzkrabice » 11. prosinec 2017 12:30

Tak už jsem jednu fotku našla, to červené zvýraznění je děsivé :) ještě se dá hýbat danou barvou v záložce Luminance.. když si s tím člověk pohraje, tak se pár fotek "zachránit" celkem dá :)
Zas tedy o chlup chytřejší..
Díky, pane Pando :) ;)
+PandaWild Hodnocení: +1
Uživatelský avatar
ivusakzkrabice
 
Příspěvky: 2403
Registrován: 4. leden 2017 13:14
Bydliště: Pardubice

Reputace: +717

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé