Pozdější úprava KW

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Pozdější úprava KW

Příspěvekod Dušan » 3. únor 2018 14:59

Ahoj, při schvalování fotek podle všeho kontrolují i keywords. Jelikož je v bedně "kulové s přehazovačkou", koukám, jak bych vytunil těch pár fotek co mám. I napadla mě myšlenka doplnit si slova u fotek. No a tu je otázka: kontrolují se nějak opětovně fotky a jejich popisy? Páč mám tam třeba fotku... https://as1.ftcdn.net/jpg/01/62/41/90/2 ... A5c3BB.jpg a napadlo mě u ní dopsat treba "ninja, shogun, geisha..." :D
Hodnocení: 0
Dušan

Reputace: +4

Re: Pozdější úprava KW

Příspěvekod Chalabala » 3. únor 2018 16:13

Odpověď je ano i ne. U některých fotobank to možné je, u jiných ne. Hlavně si nemohu pomoc, ale na fotce nevidím ani ninju, ani shoguna a nevidím tam ani geishu.
+Egeris, +sentio Hodnocení: +2
Chalabala

Reputace: +85

Příspěvekod GreatWhite » 3. únor 2018 16:17

:) já tam vidím japonskou zahradu v ZOO Lešná, ninja jedině schovaný pod tím mostkem
+sentio Hodnocení: +1
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod Dušan » 3. únor 2018 16:37

No právě že popisy dělám v Zoneru a zůstal tam název ze složky "ZOO Lešná". Někdo říká, že popis by měl odpovídat fotce a taky že kvůli výrazu "ZOO" fotku buď zamítnou a nebo chtějí PR. Mě popis neodpovídá ani v jedom. Další věc je, že všude čtu, že by keywords měly kupce k fotce dovést. No a ninjové jsou z japonska a určitě v takové zahradě kdysi aspoň jeden byl. :lol:
Dušan

Příspěvekod Dušan » 3. únor 2018 16:47

... takže na adobestocku po zadání "NINJA GARDEN" mi vyskočil obrázek na 13. místo. :D asi dopíšu i GODZILU a "GARDEN FROM FUKUSIMA" zkrátka vše co vede k výrazu JAPONSKO :lol:
Dušan

Příspěvekod Chalabala » 3. únor 2018 17:37

Popisek a klíčová slova by měla být hlavně přesná a výstižná. Nesdílím tvůrčí výklad, že k záběru japonské zahrady (opominu, že je v Česku) se dá připsat cokoliv japonského s tím, že je to ze stejné země a tak to k sobě přece patří. To je nesmysl a není to ohleduplné ke kupujícím, kteří se přehrabují balastem.
+Ravennka Hodnocení: +1
Chalabala

Reputace: +85

Příspěvekod Ravennka » 3. únor 2018 17:45

Já jsem občas takhle kreativní jenom do popisu, když jako hodně čekám, že fotku vyhodí, tak jsem občas "vtipná", takže bych byla schopna tam napsat třeba "with hiding ninjas behind tree" 8-) třeba se kupující zasměje a pořídí, pokud už to náhodou projde :D

ale do kw to teda necpu, tam když už nevím co, tak přichází slova: "outstanding, amazing, unusual ..." :lol:
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod Bananaboy » 3. únor 2018 18:02

Ninja, Shogun a Geisha sú spolu s Leninom v Poľsku. :P
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod Dušan » 3. únor 2018 18:05

Chalabala píše:Popisek a klíčová slova by měla být hlavně přesná a výstižná. Nesdílím tvůrčí výklad, že k záběru japonské zahrady (opominu, že je v Česku) se dá připsat cokoliv japonského s tím, že je to ze stejné země a tak to k sobě přece patří. To je nesmysl a není to ohleduplné ke kupujícím, kteří se přehrabují balastem.

No já nevím. Asi každý z nás aspoň jednou zkoumal KW TOP fotek a taky jsou tam docela zajímavé výrazy. Např. https://as2.ftcdn.net/jpg/00/77/65/67/5 ... 4WflUP.jpg má v KW "pojem", "pojmový", "modrý", "zaplatit"... atd.
Dušan

Příspěvekod PandaWild » 3. únor 2018 18:23

Mně přijde férový přístup, když fotobanka autorovi poskytne prostor 50 klíčových slov, do kterých může uvést co chce a tím dává všem autorům stejné šance. Je jasné, že v zájmu autora je maximální prodejnost a proto tam zřejmě uvede co nejpřesnější slova (tedy "co je na fotce") a neměl by se tak objevovat balast při vyhledávání. Ale na druhou stranu autor tam může vidět příležitosti využití i v jiné oblasti a měl by mít možnost uvést i slova příbuzná, zdánlivě nesouvisející (tedy "kde lze využít"). Např. někdo chce ilustraci k článku o ninjovi, nemá přesnou představu co chce, tak hledá slovo ninja, najde japonský most a řekne si že to může být dobrá abstrakce pro jeho účel. Z morálního hlediska bych proto viděl v pořádku využít poskytnutých 50 slov podle vlastního uvážení, protože každý má stejné šance a v zájmu každého je maximální prodejnost, což je i v zájmu fotobanky. Nikdo nebude uvádět úplně nesmyslná slova (bez vidění souvislosti), protože by tím byl sám proti sobě. Tohle dělal iStock, že postihoval použití příbuzných slov, přestože autor to v obsahu viděl.
+shalom3 Hodnocení: +1
PandaWild

Reputace: +2005

Další

Zpět na Diskuse pro nováčky