shutterstock

Re: shutterstock

Příspěvekod admin » 4. červen 2018 19:30

A to já se musím pochlubit, že Shutterstock konečně zpracoval vektory, co jsem se pokoušel nahrát uplynulých 14 dní! Tak snad už bude ten upload v pořádku...
Hodnocení: 0
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod shalom3 » 4. červen 2018 22:08

Ravennka píše:Já hrozně dlouho nenahrávala a jako si říkám, že bych už měla, protože už i SS mi na ten výpadek reaguje a mírně jede dolů... ale furt tu jenom čtu, jak to nefunguje... :lol:

Nevím, nakolik "jízda dolů" souvisí s nahráváním či nenahráváním. Já jsem velice intenzivně nahrávala do 23/5 a nezdá se mi, že by se prodeje zlepšily, spíš naopak.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod jaro6870 » 5. červen 2018 06:23

bodaj by sa predaje zlepsovali, ked nahram nove aj ked sa kupia tak nie na potrebne klucove slovo a uz to len spadne dole, a predavaju sa opat len tie evergreeny, akoze som rad ze aspon stalice zaberaju ale aj tak, chcelo by to nejake ozivenie/premiesanie :)
jaro6870

Reputace: +2

Příspěvekod ToM » 5. červen 2018 06:38

Ravennka píše:Já hrozně dlouho nenahrávala a jako si říkám, že bych už měla, protože už i SS mi na ten výpadek reaguje a mírně jede dolů... ale furt tu jenom čtu, jak to nefunguje... :lol:

Takhle jsem to měl kdysi také, ale pak jsem zjistil, že to "ne"nahrávání s tou jízdou dolů němělo nic společného. Tak jestli tě hryže podvědomí, něco nahraj, jinak je to jedno :)
ToM

IP: 178.255.168xx

Reputace: 0

Příspěvekod PandaWild » 5. červen 2018 06:44

Sice některé fotobanky zvýhodňují novější věci, ale většina ne. Ten pokles je hlavně růstem konkurence, přidávání nového je k udržení kroku. To funguje jen do určité velikosti portfolia, pak už autor nestíhá toho tolik přidávat a klesá i když přidává. Na udržení příjmů musí portfolio zvětšovat o 1/4 ročně ... velmi přibližně .. což u většího portfolia už nemůže stíhat.
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod castyhost » 5. červen 2018 07:29

ono obecne se nahravani na fotobanky dost přeceňuje....
+admin Hodnocení: +1
castyhost

IP: 92.240.163.2xx

Příspěvekod basti » 6. červen 2018 08:31

Když se mrknu na dlouhodobou statistiku, tak vrchol byl někdy 2008-2009, pak to začlo jít dolů. Portfolio od té doby víc než dvojnásobné, výdělky na úrovni 20 % tehdejších.

Zejména vyhledávací algoritmus na SS neskutečně protěžuje staré fotky s obrovským množstvím stažení. Co na tom, že tyto fotky kolikrát byly ještě foceny kompaktem někdy v roce 2006... Mně se prodávají víceméně fotky do roku 2010, z nových prakticky nic. U fotek za poslední rok většinou svítí nádherná nula.

Další problém je enormní keyword spam, kdy v podstatě na většinu vyhledávání dostanete klidně 50-80 % nerelevantních výsledků.

SS také začíná silně trpět za vysoké objemy předplatného - většina konkurence nabízí i menší objemy či balíky třeba 100 fotek za $100 a podobně. A tam SS ztrácí zákazníky, stačí se podívat na webtrh.cz a další podnikatelská fóra.

Jinak se mi dost překvapivě rozjíždí Depositphotos, sice většinou prodává také několik evergreenů a zbytek moc ne, ale počtem prodejů už se začíná SS rychle blížit a párkrát už i vedli.
Bloguju o fotobankách na www.stockphotography.cz :)
basti

Reputace: +71

Příspěvekod castyhost » 6. červen 2018 08:52

myslis Basti, ze jsi za posledni dobu nejak zasadne zmenil svoji tvorbu?
fotky s pribehem, hipster style a co ted frci...??
+Vero Hodnocení: +1
castyhost

IP: 92.240.163.2xx

Příspěvekod CaptureLight » 6. červen 2018 09:04

Po letech růstu letos v lednu nečekaně spadl prodej o 20%. Rozhodl jsem se vyzkoušet Pandovu teorii a zvýšit letos portolio ne o čtvrtinu, ale o třetinu a přidávat cca 10 fotek denně. Na konci května jsem byl v předstihu asi měsíc.Za prvních pět měsíců se meziroční pokles snížil na 14%.
Třeba to někomu pomůže.
Přílohy
IMG_2993.jpg
IMG_2993.jpg (92.06 KiB) Zobrazeno 2421 krát
CaptureLight

Reputace: +60

Příspěvekod Anika » 6. červen 2018 09:10

basti píše:...
Jinak se mi dost překvapivě rozjíždí Depositphotos, sice většinou prodává také několik evergreenů a zbytek moc ne, ale počtem prodejů už se začíná SS rychle blížit a párkrát už i vedli.

To s tím Depositphotos mám podobně, akorát do SS má ještě hodně daleko. Problém je, že jsou tam malé zisky za prodej, všechny prodeje někdo okolo 0.3, skoro bez vyjímky. Mám tam víc nebo stejně stažení jako na fotolii, ale výdělěk o dost horší. A stahuje se pár bestsellerů dokola, ostatní ani ťuk.
Žádná jiná fotobanka nemá takový rozdíl mezi bestsellery a zbytkem.
Anika

Reputace: +248

PředchozíDalší

Zpět na Shutterstock