V případě příjmu provize z fotobank se sídlem v EU jste identifikovaná osoba, ale DPH ze zisku (provize)neplatíte. Nejste Identifikovaná osoba povinná k DPH. To jsou dva různé pojmy. Je to zjednodušeně řečeno, přenesení daňové povinnosti, kdy služba plnění je v členském státě EU a daň odvádí příjemce služby. Vy jen jen jako osoba identifikovaná vyplníte následující měsíc do 15tého dne zpětně všechny příjmy z provizí z EU fotobank (souhrnné hlášení) a pošlete elektronicky na FÚ. Vytištěné potvrzení o odeslání (pakliže nemáte datovou schránku) pak do 5ti dnů nesete na podatelnu FÚ. Tzn. např.: obdržíte.li teď v březnu výplatu z Colourboxu, Stockfresh, Alamy atd.., tak do 15.4. musíte podat souhrnné hlášení za březen. Toť vše. Celkové příjmy z těchto provizí pak daníte ročně dle autorského zákona nebo živnosti.
Takto to mám vyjasněné s mým FÚ. Tehdá po prvním podání souhrnného hlášení, mi volala paní z FÚ, že musím z tohoto příjmu z EU ještě zaplatit DPH. Tak jsem jí vysvětlil o co jde, že daň platí fotobanka atd.. Dala to jejich metodikovi a pak mi volala zpět, že mám pravdu, že je to tak jak říkám

.
Nikon D7100, Sigma 17-55 f2.8 OS HSM, Sigma APO EX DG 70-200 f2.8 MACRO II, AF-S Nikkor 35mm f1.8, Nikkor AF D Micro 60mm f2.8, Flash SB-700, Softbox 60x60 for SB flash