Jaký pořídit foťák?

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: Jaký pořídit foťák?

Příspěvekod GreatWhite » 10. říjen 2019 09:48

těžko v bezrcadlovkách skládat nějakou dobrou universální sestavu za tyto peníze :/ měl bys to fakt jít i ochmatat někam do obchodu, možná by ti vyhovovalo i něco od fujifilmu...říká se, že jsou zrcadlovky mrtvé, ale světe div se, pořád z nich lezou fotky :shock: a pokaždé co zmáčknu spoušť, tak mě nepřestává udivovat, že tu fotku udělá, ačkoliv světový marketing říká něco jiného :shock: osobně nedám dopustit na začátečnickou sestavu canon/nikon aps-c + 50mm 1,8 za pár drobných. Na této sestavě zjistíš, jestli tě to baví, a jestli i dokážeš vytvořit něco kloudného. ;)
Hodnocení: 0
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod duben » 10. říjen 2019 10:06

Ok, tak do tohohle trochu vstoupím, protože mám jak DSLR tak Mirrorless (dokonce 2x)

Záleží co chceš dnes fotit, jestli máš možnost dát si to do nákladů / odečíst DPH apod. Pokud ne, neřeš nový foťák.

Na trhu je spousta lidí co se zbavuje zrcadlovek kvůli přechodu na bezzrcadlovky. Takže se dají koupit za pěkné ceny Nikony D7xxx dokonce jsem kolem 26 tis zahlédl i D610 tak FF. Často i profi skla se prodávají kvůli přechodu za pěkné ceny a pokud začínáš, pevná 50mm udělá pro kvalitu tvého focení mnohem víc , než jakýkoliv setový objektiv s kterým žádnou velkou parádu nenaděláš ani nenafotíš.

Pokud chceš bezzrcátko a nechceš fotit akční fotografii tak Sony A7ii je se stabilizací, prodává se se setovým objektivem kolem 30 tisíc a udělá mnohonásobně lepší fotky jak ten Nikon D5xxx. Olympus se jako bezzrcátko vyplatí jen pokud chceš i delší objektivy a primární parametr je pro tebe velikost těla a skla, hlavně co se týče delších ohnisek. Na vyšší ISO to fotí naprd, pokud nejdeš do profi modelu mimo tvou cenovou hladinu. Přitom ta Sony A7ii v klidu fotí až do 6400 ISO.

Bazarové Sony se dají koupit v dobrém stavu i výrazně levněji. Třeba první generace fotí pořád dobře (troufám si tvrdit pořád lépe jak ta amatérská řada Nikonu) a bazarová se pohybuje kolem 8-12 tis. Ale už nemá stabilizovaný čip a bude pomalejší, nicméně na krajinky, statické makro apod. pořád v pohodě.

Z porovnání DSLR vs Bezzrcátko jak tu někdo psal, tak v porovnání profi model DSLR vs profi model bezzrcátka. V extrémních podmínkách nemá v rychlosti ostření bezzrcátko šanci (jedině Sony A9 s cenou přes 100tis se chytá). Ale jde o podmínky v kterých z 95 procent nefotíš a pokud ano, řešíš primárně skla, která v takových podmínkách mohou fotit a ty jsou mnohem dražší než to profi tělo.

Nikon 3D tracking na zrcadle je hodně dobrý, ale v dobrých světelných podmínkých je sledování objektu na bezzrcátku lepší (pouze v top modelu bezzrcátka, jinak tak na stejno).

Sledovat něco v elektronickém hledáčku je naprd, dá se na to zvyknout, ale koouknutí do klasického hledáčku DSLR je pak vždy jako milé pohlazení. Na druhou stranu výhody el. hledáčku, v úplné tmě si můžete v hledáčku rozsvítit na normální viditelnost, je to jak noční vidění a normálně i v šeru nebo tmě vidíte na co ostříte. V el. hledáčku si můžte prohlédnout fotku, aniž byste dáali foťák od oka, nebo vám to zkreslovaly světelné podmínky okolo. Už žádné mžourání do velkého displeje vzadu za plnéh oslunce a odhadování jak ta expozice vlastně dopadla.

Ostření na oko u lidí (u Sony sem tam i u zvířat) je super a návykové, pokud neradi řešíte zaostřit / přesunout se a hledat správnou kompozici / vyfotit, tak tady jen uděláte kompozici, zmáčknete "najdi a zaostři oko" a je to. Na rychlé pohyby opět jen ve vyšší řadě a někdy je lepší ostřit jinak.

Ergonomie většiny bezzrcátek pro velkou chlapskou ruku stojí za starou bačkoru a ty "malá těla" se různými nástavci zvětšují aby se dobře držela.

Bezzrcátka mají velký problém s moaré (saka na obleku apod.) a viditelností čtvercové sítě ostřících bodů v určitých podmínkách při focení. Dá se to řešit, ale je třeba s tím počítat.

Pro Sony bezzrcátka je ohromný výběr skel a navíc Sony uvolnilo technickké parametry bajonetu, takže i jiný výrobci mají objektivy plně kompatibliní, což se o Nikonu říct nedá :/.

Za mě rada koupit Sony A7ii z bazaru a koupit k ní Samyang 50 nebo 85 / 1.4 ... chvíli fotit a pak se uvidí jestli potřebuješ něco dalšího.

Není od věci si to nejdřív dojít vyzkoušet, viz. Sony Alpha dny u Megapixelu https://www.megapixel.cz/sony-alpha-den?ref=8PsoS00012 nebo podobné mají často i na Nikon Z (který mě moc neuchvátil) a sem tam i na jiné foťáky. Podobné ukázky dělá občas i FotoŠkoda
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +272

Příspěvekod Painter » 10. říjen 2019 10:20

Ahoj, nedávno jsem to tu řešil v jiném vlákně (http://forum.fotobanky.cz/o-foceni-f18/ ... 37-90.html). V této cenové kategorii Sony A6300 (A6400), nový Canon M6 Mark II nebo něco od Panasonicu - tam je dobrá stabilizace obrazu, pokud by jsi chtěl i natáčet videa nebo fotky z ruky při delších časech. Jsou tam ale celkem drahé objektivy. Nebo Olympus X-T30. Srovnávat foťáky můžeš tady - https://cameradecision.com/compare/Sony ... lpha-a6400. Určitě je ale lepší to vyzkoušet než papírové hodnoty.
Painter

IP: 31.30.175.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod honza286 » 10. říjen 2019 10:55

Je zvláštní, že zastánci bezzrcátek nezmiňují nebo hodně bagatelizují nízkou výdrž baterek - udávané údaje cca 300 - 400 fotek - to ovšem platí pro ideální podmínky a je to víceméně max. možná hodnota, v reálu to bude o dost méně. Zrcadlovky jsou někde na 3-4násobku. Dále zastánci bezzrcátek jaksi pomíjí to, že u bezzrcátek je mnohem větší riziko toho, že se dostane do těla hodně prachu (když někdo fotí např. jídlo doma, tak tohle až tak řešit nemusí, ale např. při focení krajiny bych tohle rozhodně bral do úvahy). Snad jedinou výhodou bezzrcátek je lepší sériové snímání. Často prezentovaná výhoda nižší váhy není realitou, resp. pokud se bere stejná velikost snímače a stejné technické zpracování objektivů (hlavně materiál), tak je váha +- stejná.
honza286

Reputace: +70

Příspěvekod castyhost » 10. říjen 2019 11:01

clovek zamenujici vahu za hmotnost a delajici z baterie velblouda je vzdycky ozdobou podobnych diskuzi
-honza286 Hodnocení: -1
castyhost

IP: 92.240.163.1xx

Příspěvekod castyhost » 10. říjen 2019 11:14

honza286
mozna mas jen spatnou zkusenost, s jakymi sestavami mas najeto aspon 1k snimku/100 videi?
castyhost

Příspěvekod duben » 10. říjen 2019 12:08

honza286 píše:Je zvláštní, že zastánci bezzrcátek nezmiňují nebo hodně bagatelizují nízkou výdrž baterek - udávané údaje cca 300 - 400 fotek - to ovšem platí pro ideální podmínky a je to víceméně max. možná hodnota, v reálu to bude o dost méně. Zrcadlovky jsou někde na 3-4násobku. Dále zastánci bezzrcátek jaksi pomíjí to, že u bezzrcátek je mnohem větší riziko toho, že se dostane do těla hodně prachu (když někdo fotí např. jídlo doma, tak tohle až tak řešit nemusí, ale např. při focení krajiny bych tohle rozhodně bral do úvahy). Snad jedinou výhodou bezzrcátek je lepší sériové snímání. Často prezentovaná výhoda nižší váhy není realitou, resp. pokud se bere stejná velikost snímače a stejné technické zpracování objektivů (hlavně materiál), tak je váha +- stejná.

Tak v tomhle tě vyvedu z omylu. V květnu jsem kupoval Sony A7ii a hned i náhradní baterky, protože všichni strašili s výdrží. Měl jsem jí jen na cestování a sem tam focení. Náhradní baterku jsem použil 1, jen proto, že jsem opakovaně cíleně jednou nenabíjel. Jinak 270 fotek v jednom dni a byl jsem na 56 procentech baterky. Ok nic moc.

Teď mám nově Sony A7iii, zatím jsem nafotil na jednu baterku asi 1500 fotek a byl tuším někde u 30-40 procent baterky. Takže reálně v normálních podmínkách odhaduju 1700-2500, v zimě to bude asi méně ale to i u zrcadlovky. Zatím to vydrží fotit déle než Nikon D3s, kde dávám na 1 baterku 1200-1300 fotek, pokud neprohlížím výsledky skoro vůbec tak o trochu víc.

Sériové snímání výhoda není, pokud fotíš pohyb a nemáš Sony A9, protože elektronická závěrka má své nevýhody.

Pokud jde o argument váhy, tak Nikon D3s + 24-70/2.8 = 2450g, ekvivaletní sestava Sony A7iii + Tamron 28-75/2.8 = 1148g. Velikostně i váhově rozdíl značný, s ohledem na cestování a na to, že na krku budu mít kromě pouzdra na foťák často i dítě, které už bolí nohy apod. Rozdíl v reálném světě ... místo DSLR neberu nic a fotím mobilem = na krajninky malý DR a na pohyb bez super světla k prdu, nebo teď nově beru všude s sebou bezzrcátko a na výletech a dovolených najednou ty věci místo mobilem fotím fullframem. Asi nemusím vysvětlovat jaký je to rozdíl.

Třeba tohle je fotka která by bez bezzrcátka nevznikla, protože bych s sebou foťák neměl a mobilem by to stálo za prd. http://duben.org/item/297-snehova-boure-v-helsinkach

Kde se bere to větší riziko prachu nechápu, tím že je čip přímo vidět a neschovává se za mechanikou zrcátka? Jako že se někdo mění objektivy tak, že dá otevřený foťák čipem nahoru, nebo co přesně myslíš? Ano ani Sony A9 a ani nově vylepšená a odolnější A9II nemá odolnost jako Nikon Dx, která jde v nouzi dát pod sprchu, nevadí hodit ho do sněhu, do písku a nebo ho nechat v prakticky jakémkoliv počasí. I tak se ale do takového počasí dává na foťák neopren, fólie apod. Fotil jsem se Sony v dešti a nevidím problém, který by případně nešel řeštit třeba deštníkem nad foťákem ;). Ona se ta odolnost přeceňuje a pokud ti o ní opravdu jde, tak se bavíme o nejvyšší třídě těl, nejdražších objektivech a často i tak nějaké dodatečné ochraně.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +272

Příspěvekod honza286 » 10. říjen 2019 12:55

Srovnávat nový model bezzrcátka se starou zrcadlovkou ohledně váhy úplně nejde. Asi by bylo lépe to srovnávat s novějšími modely - např. když beru jen tělo, tak je mezi Sony A7 iii a Nikonem D750 (5 let starý model) rozdíl cca 300 g, při srovnání Nikon Z6 a Nikon D750 je rozdíl ve váze těle cca 100 g, což je už v podstatě nepoznatelné. Sony A7iii je s tou výdrží baterie extrém, např. Sony A9 (když pominu tu šílenou cenu) má udávanou výdrž 500 fotek a váhu jen asi o 100 g nižší než Nikon D750. Ad prach - při výměně objektivů venku dojde vždy k tomu, že je vnitřek těla nekrytý - u zrcadlovky zadrží většinu toho prachu zrcátko (lze to vyčistit vcelku snadno), u bezzrcátek se ten prach dostane rovnou k čipu a čistění je tedy samozřejmě problémovější. Navíc FF zrcadlovky šly cenově za poslední zhruba rok dost výrazně dolů. A velká výhoda klasických zrcadlovek je i mnohem větší výběr objektivů a to, že je ta technologie vyzkoušená a jsou vychytány za těch x desítek let existence zrcadlovek případné problémy.
honza286

Reputace: +70

Příspěvekod castyhost » 10. říjen 2019 13:10

vem si na foceni / toceni lidovy nastroje typu X-T20, A6400, Pana GX8 (G9) a porovnej s D7500 / C80D
castyhost

Příspěvekod PandaWild » 10. říjen 2019 13:32

honza286 píše:Je zvláštní, že zastánci bezzrcátek nezmiňují nebo hodně bagatelizují nízkou výdrž baterek...
Malou výdrž nepozoruji. K EOS M50 jsem přibral 2 náhradní baterky a i když hodně fotím na dovolených (i 4k videa), tak k třetí baterce za den jsem se snad ještě nikdy nedostal.
PandaWild

Reputace: +2006

PředchozíDalší

Zpět na Diskuse pro nováčky