Jaký pořídit foťák?

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: Jaký pořídit foťák?

Příspěvekod ahas » 10. říjen 2019 13:33

Ackoliv vlastnim nekolik full-frame zrcadlovek od Canonu a k tomu L-ka objektivy, v dnesni dobe bych doporucil urcite jit do bezzrcadla. Jak psal Standa Duben, ve vetsine podminek jsou srovnatelna se zrcadlovkami, ale jejich vyhodou je jeste nataceni videa (v lepsi kvalite nez zrcadlovky), na ktere se primarne sice neptalo, ale pro fotobanky bude urcite uzitecne.
Hodnocení: 0
ahas

Reputace: +34

Příspěvekod duben » 10. říjen 2019 14:10

honza286 píše:Srovnávat nový model bezzrcátka se starou zrcadlovkou ohledně váhy úplně nejde. Asi by bylo lépe to srovnávat s novějšími modely - např. když beru jen tělo, tak je mezi Sony A7 iii a Nikonem D750 (5 let starý model) rozdíl cca 300 g, při srovnání Nikon Z6 a Nikon D750 je rozdíl ve váze těle cca 100 g, což je už v podstatě nepoznatelné. Sony A7iii je s tou výdrží baterie extrém, např. Sony A9 (když pominu tu šílenou cenu) má udávanou výdrž 500 fotek a váhu jen asi o 100 g nižší než Nikon D750. Ad prach - při výměně objektivů venku dojde vždy k tomu, že je vnitřek těla nekrytý - u zrcadlovky zadrží většinu toho prachu zrcátko (lze to vyčistit vcelku snadno), u bezzrcátek se ten prach dostane rovnou k čipu a čistění je tedy samozřejmě problémovější. Navíc FF zrcadlovky šly cenově za poslední zhruba rok dost výrazně dolů. A velká výhoda klasických zrcadlovek je i mnohem větší výběr objektivů a to, že je ta technologie vyzkoušená a jsou vychytány za těch x desítek let existence zrcadlovek případné problémy.

Tak já ti nevím ... nejdřív říkáš že porovnávám váhově nové a staré modely (bral bych to že D3s je s integorvaným gripem, ale ne že jde o věk, protože D5 a D3s budou váhově podobné). a pak sám srovnáváš Z6 vs D750. Já ti dal konkrétní sestavu těla + objektivu kde máš stejné parametry skla, podobné parametry pro focení nočního ISO a poloviční rozdíl na váze. I kdybych bral D750 tak jsem to měl v ruce a proti Sony je mnohem těžší a větší, se sklem nemluvě.

Sony A9 nemá šílenou cenu v rámci reportážních topmodelů jde o celkem levný pracovní nástroj o třetinu levnější jak srovnatelný Canon nebo Nikon. Čistění je úpúlně stejné, jen místo zvednutí zrcátka čistíč čip přímo. S tím že tam nalétá víc prachu, protože tam není zrcátko předtím je celkem diskutabilní, to by znamenalo že jak ti nalítá prach do objektivu a do těla, tak tam pak poletuje a usazuje se na všechno co ho napadne, proč to má být zrovna zrcátko ... ale budiž. Výdrž A9 na baterku je mnohem větší než 500 fotek.

Já bych dnes doporučil jako levný vstupní FF bazarovou Sony Alpha (verzi podle rozpočtu a toho co chci fotit) k tomu nějaké sklo, klidně taky bazarové a je to za pár korun. Nebo jak jsem psal stejně tak případně odkoupit od někoho Nikon / Canon vybavení, když bude přecházet na Sony, protože pokud mě to primárně neživí a váhu neřeším je jedno jestli fotím se zrcátkem nebo bez.
+basti Hodnocení: +1
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +266

Příspěvekod duben » 10. říjen 2019 14:12

Za mě jako drobná výhoda i ve vztahu k objektivlm z druhé ruky, že bezzrcátko tím že ostří přímo z čipu, tak dobře a ostře funguje i se skly jako je Sigma, kterou na Nikonu musím dělat 3 fotky, kdy jedna je předostřená, druhá prostřená a třetí dobře (nikdy ve stejném pořadí). Zatímco s redukcí na Sony, pokud Sony zaostří, je fotka dobrá na první pokus. Takže se dají používat i skla, co jsou na zrcadlovce lehce problematická.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Příspěvekod Host » 10. říjen 2019 15:20

Konečně zase nějaký flame... :D
Už před časem jsem zastavil nákupy techniky na Canonech 5D Mark2 a D 70. K tomu mám rozsáhlý sortiment elkových skel. Dokud to bude fungovat, nemám potřebu cokoli měnit. Video řeším samostatně.
Moc nechápu, s vyjímkou sběratelství, neustálou honbu za tzv. lepším výkonem, když běžný zákazník mnohdy nerozezná fotku z mobilu od středního formátu. Jindy nekompromisně požaduje střední formát pro tisk A5, protože mu to nějaký "odborník" poradil. O "kvalitě" pro fotobanky bych se dnes ani nezmiňoval... ;)
Host

IP: 85.163.114.xx

Reputace: 0

Příspěvekod Zdenda » 10. říjen 2019 17:25

Díky moc za rady a názory :) Nejspíš nemá cenu kupovat APS-C set, i když ta cena vypadá lákavě. Projdu bazarové FF s trochu slušným širokoúhlým objektivem a uvidím :o
Zdenda

Příspěvekod admin » 10. říjen 2019 17:41

Host píše:Moc nechápu, s vyjímkou sběratelství, neustálou honbu za tzv. lepším výkonem, když běžný zákazník mnohdy nerozezná fotku z mobilu od středního formátu.

Taky jsem si myslel, ale pak jsem vzal do ruky novější foťák a valil jsem oči, co to umí a jak vypadal výsledek. Jednou za 10-15 let let je dobrý uprgradovat :)
+Marsan, +duben Hodnocení: +2
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +584

Příspěvekod Painter » 11. říjen 2019 06:42

Host píše:...neustálou honbu za tzv. lepším výkonem, když běžný zákazník mnohdy nerozezná fotku z mobilu od středního formátu. ...

Ono asi úplně nejde o kvalitu. Sleduji na IG fotografy a občas tam někdo dá fotku z mobilu a DSLR a musím několikrát překlikávat abych vůbec zjistil co je co (ikdyž tam je malinká velikost). Na druhou stranu to většinou fotí Iphonem za 20k - za to je rozumný bezzrcátko. :)
Spíš mě štvou technický limity. Nedávno jsem fotil motokáry a než moje 1200D na liveview zaostří (třeba i 2s) tak už byl člověk na motokáře v pr... Zkoušel jsem manuálně zaostřit někam do zatáčky a když tam jezdec vjel tak cvaknout - ale větišnu fotek jsem smazal.
Natáčel jsem na video srnku - vyhozeno kvůli neostrosti - protože u mého foťáku prostě někam zaostřím a pak už tam ta srnka musí stát a nehnout se jinak je out of focus. Abych to držel v ruce opřenej o strom aby tam nebyly otřesy a ještě manuálně doostřoval to bych fakt nedal.
Říkám si mít nějaký lepší stroj tak motokáry zaostřily za 0,02 sec (nebo kolik to má) a srnku by mi to drželo focus na oku a nebylo by video vyhozený. Další věc je 4k, stabilizace atd.
Painter

IP: 31.30.175.1xx

Příspěvekod Host » 11. říjen 2019 07:31

Vsak pisi, ze video resim samostatne. Fotak nikdy nebude kvalitni jako filmova kamera. 4K na velkem cipu je dnes zaklad. Ve fotografii u mne zvladne vetsinu uloh i starsi fullframe v kombinaci s rychlym APS C telem. Tam pro mne ma upgrade smysl opravdu az na konci zivotnosti zaverky. Spis je dobre investovat do sortimentu ruznych akcnich kamer, gimbalu, jerab se hodi, ronin stabilizace, apod. pro nataceni v neobvyklem prostredi a ze vsech moznych uhlu.
Host

IP: 85.163.114.xx

Příspěvekod castyhost » 11. říjen 2019 07:32

porad se najdou lidi co si stavi dum sami, ruco fuco, z cihel
castyhost

IP: 84.244.65.xx

Příspěvekod duben » 11. říjen 2019 08:28

Host píše:Tam pro mne ma upgrade smysl opravdu az na konci zivotnosti zaverky.

Tu obecnou posedlost životností závěrky nechápu. U profi foťáku je to oprava za 5-6 tis a bavíme se o životnosti 300 tis fotek a proti cene těla je to naprosto zanedbatelné.
duben

PředchozíDalší

Zpět na Diskuse pro nováčky