honza286 píše:Srovnávat nový model bezzrcátka se starou zrcadlovkou ohledně váhy úplně nejde. Asi by bylo lépe to srovnávat s novějšími modely - např. když beru jen tělo, tak je mezi Sony A7 iii a Nikonem D750 (5 let starý model) rozdíl cca 300 g, při srovnání Nikon Z6 a Nikon D750 je rozdíl ve váze těle cca 100 g, což je už v podstatě nepoznatelné. Sony A7iii je s tou výdrží baterie extrém, např. Sony A9 (když pominu tu šílenou cenu) má udávanou výdrž 500 fotek a váhu jen asi o 100 g nižší než Nikon D750. Ad prach - při výměně objektivů venku dojde vždy k tomu, že je vnitřek těla nekrytý - u zrcadlovky zadrží většinu toho prachu zrcátko (lze to vyčistit vcelku snadno), u bezzrcátek se ten prach dostane rovnou k čipu a čistění je tedy samozřejmě problémovější. Navíc FF zrcadlovky šly cenově za poslední zhruba rok dost výrazně dolů. A velká výhoda klasických zrcadlovek je i mnohem větší výběr objektivů a to, že je ta technologie vyzkoušená a jsou vychytány za těch x desítek let existence zrcadlovek případné problémy.
Tak já ti nevím ... nejdřív říkáš že porovnávám váhově nové a staré modely (bral bych to že D3s je s integorvaným gripem, ale ne že jde o věk, protože D5 a D3s budou váhově podobné). a pak sám srovnáváš Z6 vs D750. Já ti dal konkrétní sestavu těla + objektivu kde máš stejné parametry skla, podobné parametry pro focení nočního ISO a poloviční rozdíl na váze. I kdybych bral D750 tak jsem to měl v ruce a proti Sony je mnohem těžší a větší, se sklem nemluvě.
Sony A9 nemá šílenou cenu v rámci reportážních topmodelů jde o celkem levný pracovní nástroj o třetinu levnější jak srovnatelný Canon nebo Nikon. Čistění je úpúlně stejné, jen místo zvednutí zrcátka čistíč čip přímo. S tím že tam nalétá víc prachu, protože tam není zrcátko předtím je celkem diskutabilní, to by znamenalo že jak ti nalítá prach do objektivu a do těla, tak tam pak poletuje a usazuje se na všechno co ho napadne, proč to má být zrovna zrcátko ... ale budiž. Výdrž A9 na baterku je mnohem větší než 500 fotek.
Já bych dnes doporučil jako levný vstupní FF bazarovou Sony Alpha (verzi podle rozpočtu a toho co chci fotit) k tomu nějaké sklo, klidně taky bazarové a je to za pár korun. Nebo jak jsem psal stejně tak případně odkoupit od někoho Nikon / Canon vybavení, když bude přecházet na Sony, protože pokud mě to primárně neživí a váhu neřeším je jedno jestli fotím se zrcátkem nebo bez.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online