Slávim

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Slávim

Příspěvekod Návštěvník » 7. leden 2020 10:16

Je vzdy volba zda setrit zaverku, nebo tocit timelapse. Timelapse je narocna disciplina. Tedy to kvalitni a zajimave. Dokonce se pri jeho nataceni snadno dostanete do rozporu s legislativou. To v tech pripadech, kdyz chcete zajistit zaroven nadhled a pohyb kamery v nocnich snimcich....
Hodnocení: 0
Návštěvník

IP: 85.163.114.xx

Reputace: 0

Příspěvekod castyhost » 7. leden 2020 10:28

zaroven nadhled a pohyb kamery v nocnich snimcich....

co to je za disciplinu?
castyhost

IP: 2a00:1028:8b43:9082:39a5:9731:3215:85xx

Příspěvekod joncko » 7. leden 2020 11:26

Painter píše:
joncko píše:
ja robím hlavne time lapse prírody... niečo v tomto štýle:

Krásný time lapse. Děláš fotky a pak z toho timelapse, nebo jen zrychluješ video? Timelapse mě hrozně baví ale prodeje z toho moc nemám. Snažím se šetřit závěrku, tak většinou natočím 30min video a zrychlím v AE. Ale není to ta správná cesta. Chce to hlavně hodně pěknou scénu (jako u všeho :))

Ja robím v 99% prípadov fotky v RAW-e... kvalita výsledného videa je neporovnateľná oproti klasickému videu. Čo je trochu nevýhoda tak spracovanie je časovo náročnejšie. A šetriť uzávierku nemá podľa mňa zmysel - fotoaparáty zastarávajú pomerne rýchlo, takže skôr človek vymení fotoaparát kvôli tomu a nie že zodral uzávierku ;). To video v odkaze som robil v priebehu cca 3 rokov a spavil som okolo 150 časozberov, ktoré som skladal s cca 100-200 snímkov - čiže za 3roky som na časozberoch nacvakal cca 30 000 snímkov a to je nič ;).
joncko

Reputace: +26

Příspěvekod joncko » 7. leden 2020 11:31

Návštěvník píše:Je vzdy volba zda setrit zaverku, nebo tocit timelapse. Timelapse je narocna disciplina. Tedy to kvalitni a zajimave. Dokonce se pri jeho nataceni snadno dostanete do rozporu s legislativou. To v tech pripadech, kdyz chcete zajistit zaroven nadhled a pohyb kamery v nocnich snimcich....

Pre mňa je voľba jasná - bežný úžívateľ na timelapsoch uzávierku nezničí ani keby sa veľmi snažil :)...
A ako myslíš ten rozpor s legislatívou u nočných snímkov? Nočný timelapse z dronom?
joncko

Příspěvekod PandaWild » 7. leden 2020 12:47

Myslím že největší problém takových kvalitních přírodních timelapse (jako má joncko) není technika, ale že to vyžaduje mnohadenní túry po kopcích, vstávat před východem slunce a stanovat zahrabaný ve sněhu. Proto to není pro každého a sebelepší technika tomu nepomůže. Spíš o tom by se mělo bavit, než o použitém slideru.
+Chalabala, +Marsan Hodnocení: +2
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Painter » 7. leden 2020 12:56

joncko píše:
Ja robím v 99% prípadov fotky v RAW-e...

jestli ještě můžu Čím fotíš? a vyplatí se jet jen videa? Překvapilo mě že máš v portfóliu na Šutru jen pár fotek ale docela dost videí. Na to z jakých lokalit jsou dělaná timelapse, vždycky bych tam alespoň jedno foto hodil.
Painter

IP: 31.30.173.1xx

Příspěvekod Painter » 7. leden 2020 13:01

PandaWild píše:Myslím že největší problém takových kvalitních přírodních timelapse (jako má joncko) není technika, ale že to vyžaduje mnohadenní túry po kopcích, vstávat před východem slunce a stanovat zahrabaný ve sněhu. Proto to není pro každého a sebelepší technika tomu nepomůže. Spíš o tom by se mělo bavit, než o použitém slideru.

Paradoxně jediné time lapse co se mi prodalo bylo když jsem v kuchyni otevřel okno a natočil bouřkové mraky. Pak mám dost východů a západů slunce v celkem hezké krajině a nic (není to tedy kvalita jako joncko).
Painter

IP: 31.30.173.1xx

Příspěvekod PandaWild » 7. leden 2020 13:52

Běžných východů a západů a mraků je na fotobankách moře, s tím se prorazit nedá, protože to dělá skoro každý kdo zkouší timelapse (je to nejsnáze dostupné, "z okna obyváku"). Ale mlhy valící se po kopcích při pohledu shora, jako má joncko, to už vyžaduje o dost víc, např. vylézt na kopec ráno když je zima a ještě tam minimálně hodinu prosedět. Nechce se to každému, tak je takových videí málo a mají proto dost vysokou šanci na uplatnění.
+Chalabala, +Marsan Hodnocení: +2
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod joncko » 7. leden 2020 18:01

Painter píše:
joncko píše:
Ja robím v 99% prípadov fotky v RAW-e...

jestli ještě můžu Čím fotíš? a vyplatí se jet jen videa? Překvapilo mě že máš v portfóliu na Šutru jen pár fotek ale docela dost videí. Na to z jakých lokalit jsou dělaná timelapse, vždycky bych tam alespoň jedno foto hodil.

Fotiť som začínal s nikonmi D3100 a D7000 a pred dvomi rokmi som prešiel na Sony A7R-II a A6500... No a čo sa týka fotiek prírody tak v tomto smere je konkurencia obrovská a komerčný potenciál veľmi slabý, tak preto fotky nahrávam minimálne - nevyplatí sa mi tráviť čas kľúčovaním. Videá sa síce nepredávajú tak často, ale za viac peňazí, takže to sa mi zatiaľ vyplatí.
+Marsan Hodnocení: +1
joncko

Příspěvekod castyhost » 8. leden 2020 16:00

s KW mist, valley, timelapse je na SS hodne slaba konkurence, necelych 4k del
tak sup sup stanovat na snehu
castyhost

IP: 2a00:1028:8b43:9082:b973:ee25:90ed:abxx

PředchozíDalší