honza286 píše:basti píše:No ono ani ty "krajiny a kytičky" nenafláká kde kdo, protože dost často musí být krajiny z určitého místa (v Norsku palmy asi nebudou) a kytičky by třeba mohlý být určené... Ve studiu napráskám 100 použitelných fotek za den jako nic, zkuste napráskat 100 krajin/kytiček za den a povíme si.
Udělat slušné portfolio památek, krajin a kytek/živočichů je docela masakr.
Přesně tak, tohle je časově i finančně úplně někde jinde než práskat fotky ve studiu. Takže ve výsledku možná SS dopadne tak, že bude mít pořád přehršel fotek ze studia, ale fotek krajiny, měst, památek, zvířat apod. bude mít minimum, jelikož prodávat tyhle věci za 10 centů za fotku je finančně naprosto nerentabilní - čistě teoreticky uvedu příklad, kdy někdo z ČR pojede fofit krajinu/přírodu/památky i jen např. na Ukrajinu na 3 dny - náklady na tuhle výpravu (i když to pojme hodně low cost se spaním pod širákem (ve stanu) někam ke 2 tisícům, spíše více - reálně za ty 3 dny může nafotit 100 použitelných fotek pro fotobanky, aby se mu aspoň vrátily náklady na cestu, tak by musel těch fotek prodat cca 850 ideálně během roku (maximálně), aby to mělo nějakou návratnost a byl aspoň na nule. A to vůbec nepočítám s náklady na fotovybavení, úpravu fotek, keywordování atd...
Mozna se bavime o jinem typu fotek, ale ja nemyslel produktovku, psal jsem o foceni lidi. Business, rodiny, portrety atd, inscenovana fotka, pronajem prostor atd... Mysllim ze si nikdy lidi pro fotobanky nefotil, vyzkousej si to a pak mi rekni jestli ja to jen naflakat.
Vybaveni studia stoji dost penez a pronájem taky a myslis ze modelave funguji zadarmo?
Chapu ze cestovat za fotkou je taky drahe. Jenze takto funguje jen par lidi na svete a ty neprodavaji pres fotobanky. Vetsina fotografu to nafoti na dovolene kdyz sli zrovna kolem. Např. pojedu s rodinou do Benatek tak vstanu v 5 a zkusim neco nafotit. Bezne to tak delam kdyz fotim krajinu, architekturu atd. Tak funguji fotobanky a taky k tomu vybizeji. Fotte co mate kolem. Cestovat treba na Island nebo i na tu Ukrajinu a pak ty fotky nahrat na fotobanku byla chyba uz za 38centu, ted uz je to totalni hovadina.
Krajinu opravdu bezne fotim na dovolene nebo kdyz jedu kolem. Modely takto zadarmo nedokazku vyfotit. Pokud je dokazes ukecat k podpisu model release zadarmo si na tom lip. Ja to neumim.
To o cem pise basti je trochu nesmysl. Je jasne ze v Norsku nebudu fotit palmy, ale kdyz tam jedu na ryby tak pofotim krajinu kolem. Specialni druhy rostlin a podobne specialky taky nikdy nikdo nezaplati na fotobankach, ani to nema extra potencial. Nevim jestli Basti nekdy fotil v atelieru lidi pro fotobanky, ale v portfoliu zadne nema.
Mozna to mate jinak, ja fotim oboji tak porovnavam, co za kolik dokazu nafotit.
Uznavam ze fotit krajinu ma jedno velke omezeni a tim je mmnozstvi, ale to je pro me tak jedine.
Jinak Basti ma tusim v portfoliu cca 1200fotek z toho 500 landscape. Ja mam 350 landscape jen z dovolenek a toho co cvaknu kolem kde bydlim.
Jinak náklady na fotovybavení, úpravu fotek, keywordování atd...máme všichni cca stejné.
Sam mam dva fotaky, 15 objektivu, 6 zablesku a atelier s mesicnim najmem atd.