Fotoaparát

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

Re: Fotoaparát

Příspěvekod Neznamy » 5. leden 2021 17:55

Dusan píše:Já ti úplně rozumím, jsem původně grafik. Dělával jsem grafiku na kamiony i bilboardy z 12Mpix. Jenže doba je jinde. Ikdyž to stačí, co si vybereš když budeš mít dvě možnosti rozlišení za stejnou cenu? Já to větší rozlišení. Ale ne pro každého to hraje roli.

Naprostý souhlas. Když jsem začínal s počítačovou grafikou, dělal jsem obrázky co byly velké 400x300pxl a vešly se na celou obrazovku. Teď je to nenápadná miniatura, z které nic nemám. Takže pokud chci dělat fotky i pro budoucnost, tak musím mít rozlišení "čím víc tím líp" (ale ne na úkor ostrosti fotky).

Jsem na tom jako Dušan. Mám Canon 5D mkIV, a nechci jít dolů s megapixely, abych se vracel na úroveň Canon 5D mkII. I z toho důvodu, že až se budu chtít podívat za dvacet let na fotky dětí, nechci na to koukat jako na jednotlivá filmová políčka, ale jako na vyvoalné fotky.

Velké rozlišení má také výhodu v možnosti dělat výřezy.

Takže za mě budoucí foťák je R5, a nemyslím si, že konkurence má (pro mé potřeby) něco lepšího. Ještě kdyby už byl konečně k sehnání.
Hodnocení: 0
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod Dusan » 5. leden 2021 18:06

Marian píše:V 2019 som rozpredal Nikon techniku a presiel kompletne na MFT, konkretne Olympus Em1 mk2 a neskor aj mk3. Hlavne kvoli fotobankam, aby som mal lahky, skladny, prenosny a univerzalny system na fotky aj videa zaroven. Pokles megapixelov na "iba" 20 som uvital. Pri sucasnych cenach za fotky mi to setri naklady na pamatovky i ulozny priestor. Video bohato postacuje rovno take, ake leze z fotaku, najvacsie plus je stabilizacia. Darmo to bude 8k alebo 10 bit, ked to bude rozklepane.

Jedine male minus je/bol sum aj pri nizsich ISO a silnejsom PP (ktory obcas vadil hlavne shutterstocku), ale odkedy pouzivam DeNoise AI, tak ziadny problem. Tento software nielenze perfektne odsumuje, ale aj inteligentne doostruje.

Nevim proc by to melo byt rozklepane? :shock: R5 ma stabilizaci a dalsi praci mam gimbal a slider.
ted pouzivam 5DIV bez stabilizace a take s to netrepe. Ja Olympus mel asi dva tydny a sel z domu, APSC jo ale MFT pro me fakt ne. Asi zalezi co taky fotis. 8K neplanuju delat, ale 4K 120 fps slowmo jo. ;)
Dusan

Reputace: +61

Příspěvekod Ubu Mbekele » 5. leden 2021 18:41

Neznamy píše:... až se budu chtít podívat za dvacet let na fotky dětí, ...

Tohle je správný optimismus do začátku roku... :D
Já to beru tak, že se spokojím když si budu za dvacet let pamatovat kolik dětí mám a jak se jmenují.
Peníze které bych nacpal Canonu, nebo jinému korporátu raději prochlastám, nebo když už, tak za ně koupím dětem třeba zlatý investiční slitek. Dnes vložené peníze do fotoaparátu, jsou povětšinou jako vyhozené oknem...
Teda pokud zrovna nezakládám nové studio na zelené louce.
Ubu Mbekele

IP: 85.163.114.xx

Reputace: 0

Příspěvekod Painter » 5. leden 2021 18:44

Marian píše:...ale odkedy pouzivam DeNoise AI, tak ziadny problem...

Jak dlouho ti prosím trvá prohnat fotku. Koukal jsem na video od Petra Bambouska kde říká že to může trvat i hodinu (? myslím). Také jsem o něm uvažoval ale upravovat takhle dlouho téměř každou fotku (mám šum téměř všude) tak sem to vzdal.
Painter

IP: 178.255.168.xx

Příspěvekod basti » 5. leden 2021 18:44

Dusan: Kombo stabilizované Olympus tělo + stabilizované sklo jen tak nepřekonáš na ničem. Jasně, gimbal pak je jinde, ale to taky hravě přihodí desítky tisíc k ceně.

Rozlišení: Žádný existujicí objektiv na DLSR/mirrorless pravděpodobně nedá rozlišení 45 megapixelů. Možná některé pevné ultratele jo, širokáč 100 % ne. Jednoduše to není fyzikálně možné, to by přední čočka měla minimálně 20 cm a nejspíš podstatně víc. Sklo není čistý křemík jako snímač, ale SiO2, navíc v dost debilní formě podchlazené kapaliny - jednoduše jsou kanály v optickém skle rozhodně méně husté jako buňky snímače. Zejména když je v některých sklech 8-15 čoček a některé mají průměr sotva 1 cm!
Bloguju o fotobankách na www.stockphotography.cz :)
basti

Reputace: +71

Příspěvekod castyhost » 5. leden 2021 19:01

prvni kdo priznal ze RAW neni to co fotak vyfotil ale co fotak "vypocital" bylo sony u A7R pred x-lety jako odpoved sefovi olympusu ze vic jak 22MPx (??) zdrojovyho svetla neprojde sklem bo prirodni zakony a Oly zustane u "rozumnych MPx"...da se to dohledat

co unikatni autor to unikatni workflow a sestava

se to tu rozjizdi jak zamlada :-)
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Příspěvekod GreatWhite » 5. leden 2021 19:35

:P takže Hasselblad za mega je podvod století
+Dusan Hodnocení: +1
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod Dusan » 5. leden 2021 19:36

basti píše:Dusan: Kombo stabilizované Olympus tělo + stabilizované sklo jen tak nepřekonáš na ničem. Jasně, gimbal pak je jinde, ale to taky hravě přihodí desítky tisíc k ceně.

Rozlišení: Žádný existujicí objektiv na DLSR/mirrorless pravděpodobně nedá rozlišení 45 megapixelů. Možná některé pevné ultratele jo, širokáč 100 % ne. Jednoduše to není fyzikálně možné, to by přední čočka měla minimálně 20 cm a nejspíš podstatně víc. Sklo není čistý křemík jako snímač, ale SiO2, navíc v dost debilní formě podchlazené kapaliny - jednoduše jsou kanály v optickém skle rozhodně méně husté jako buňky snímače. Zejména když je v některých sklech 8-15 čoček a některé mají průměr sotva 1 cm!

Jasné já vím že Olympus a Panasonic mají dobrou stabilizaci, ale to pro mě není až tak rozhodující. Rád se spíš hraju s DOF a tam je větší čip pořád lepší.
S náklady počítám, rok zpátky jsem si pořídil motorizovaný slider asi za 15tis a říkal jsem si jestli to nejsou vyhozené peníze a do roka byl zaplacený a to jsem to teda hodně flákal. ;)
Takže ono je to jak u koho. Pro někoho je investice 10tis vyhozené peníze pro jiného je 100tis za chvilku zpátky.

Co se týče objektivů tak mám hlavně Sigmy Art (85,50 f1,4) a tak by to mělo být relativně v klidu.
Mám i něco od Canonu L ale už staršího.
Dusan

Příspěvekod Dusan » 5. leden 2021 19:45

castyhost píše:prvni kdo priznal ze RAW neni to co fotak vyfotil ale co fotak "vypocital" bylo sony u A7R pred x-lety jako odpoved sefovi olympusu ze vic jak 22MPx (??) zdrojovyho svetla neprojde sklem bo prirodni zakony a Oly zustane u "rozumnych MPx"...da se to dohledat

co unikatni autor to unikatni workflow a sestava

se to tu rozjizdi jak zamlada :-)

Asi jo no, ale škoda že zrovna Oly prodali. ;) Možná to nebyla nejlepší strategie.
Jinak ta diskuse je super, jako za starých časů :D
Dusan

Příspěvekod duben » 5. leden 2021 19:58

Podle mě je pro většinu použití dost 12Mpix, hodí se mi 24Mpix kvůli ořezu, ale 20 Mpix by taky stačilo. Pokud jde o fotobanky často i fotky cíleně zmenšuju na 3000x2000, abych neprodával kvalitní fotky v plné velikosti za drobné.

Možná v krajinkách a módních časopisech se vyšší rozlišení uplatní, ale upřímně, pokud reklamka potřebuje tisk bilboardu 10x10m, co půjde sledovat z 10cm, takže opravdu potřebuje nějaké šílené megapixely, fotografa si na zakázku najme a nebude to asi dělat z fotobankové fotky.

Dušane díky za pochvalu videa, no sicálních sítích to máme, pravidelně taky přidáváme, spíš je problém, že lidi nemají moc motivaci cvičit a něco doma dělat. Budu teď zkoušet nové strategie náhledových obrazovek a klíčových slov, tak uvidíme. Snad se to konečně zlomí a nebude to v desítkách až stovkách shlédnutí, ale půjde to do tisíců. Hodně demotivační je, když víš kolik to stojí úsilí, času i peněz a pak natočíš jedno zaplétání vánočky na jiný kanál a hned ti překoná cvičební videa stonásboně ... holt lidi teď necvičí ale žerou a pijou ... nedivím se jim ;)
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +272

PředchozíDalší

Zpět na O focení