Fotoaparát

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

Re: Fotoaparát

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 6. leden 2021 16:05

Teď se dívám na ten detail auta, původní fotka zvětšená na 300%, zvětšenina na 150% - takže mohu srovnávat.
Zvětšenina je mnohem ostřejší, méně šumu, jehličky na stromku super, ale ten drobný nápis na rámečku SPZ přečíst opravdu nejde - s lepší mašinou by přečíst asi šel.
Takže jak píšeš, je to o tom, co od toho kdo očekává.
Stejně je ale neskutečné, co to umí a nechci ani myslet na to, co to bude umět třeba za 10 let.

PS
Ovšem, pokud bych chtěl udělat stejnou fotku, kde by byl čitelný i ten nápis, tak bych na to potřeboval spíš lepší objektiv než lepší tělo - ten můj senzor by to zvládl taky, kdyby ty informace k němu objektivem dorazily. Takže k té R5 to chce ještě příslušné objektivy a to už je na mně příliš luxusní hračka - když uvážím, že praktické využití to moc nemá.
Hodnocení: 0
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Příspěvekod Fauren » 6. duben 2021 08:30

Zdravím, prosím vás chtěl bych vaši odbornou radu, kamarádka si chce pořídit nějakého kamaráda na cesty, který by ji vešel do kapsy, byl by lehký a odolný vůči nějakým přírodním podmínkám. Bude trávit pár měsíců ve skandinávii a hledá něco čím to zdokumentovat. Nemá ambice na to kupovat zrcadlo nebo bezzrcadlo a mobilem to taky nechce úplně fotit. Cena kolem 15k

Ja jsem uvažoval něco třeba jako toto? https://www.megapixel.cz/sony-cybershot-dsc-hx99
Fauren

Reputace: +67

Příspěvekod castyhost » 6. duben 2021 09:44

tady si navol co potrebujes
https://www.bhphotovideo.com/c/buy/Poin ... 4288586279

doporucil bych aspon 1" snimac a lepsi svetelnost, vic jak 20x zoom asi nema smysl

dobre by bylo kamaradku naucit fotit treba s prioritou clony a naucit ji pouzivat bracketing, alespon expozicni...a vybavit ji kartama a bateriema, hadrikem na objektiv, jak si poradit bez stativu

jestli ma potrebu kazdou fotku posilat na socky, bude imho tahle snaha marna
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Fauren » 6. duben 2021 10:48

jo chci ji dát trochu informací více k tomu :)
Fauren

Reputace: +67

Příspěvekod PandaWild » 6. duben 2021 11:10

Fauren píše:...kamarádka si chce pořídit nějakého kamaráda na cesty, který by ji vešel do kapsy, byl by lehký a odolný vůči nějakým přírodním podmínkám...
Nejlepší kamarád pro ženu na cesty do kapsy, lehký a odolný, se jmenuje "kreditní karta". 8-)
+Fauren, +shalom3 Hodnocení: +2
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Painter » 30. prosinec 2021 19:14

Viděl jsem teď video o tom jak Canon ohlásil, že už nevydá žádnou zrcadlovku a už půjde jen cestou bezrcadlovek. Asi nebudu úplně kupovat ale chtěl bych se jen zeptat na názor.
Je lepší "narychlo" koupit DSLR nebo počkat a kupovat už bezzrcadlo s RF mount?
Mám pořád vyhlídnuté 90D která je teď s Cashbackem za 25k. Kdybych koupil i nejlevnější RP + jedno dlouhý a krátký sklo tak jsem někde na 40-60k.
Mám trochu FOMO. :)
Painter

IP: 178.255.168.xx

Příspěvekod Neznamy » 30. prosinec 2021 20:34

Painter píše:Viděl jsem teď video o tom jak Canon ohlásil, že už nevydá žádnou zrcadlovku a už půjde jen cestou bezrcadlovek.

Mohu porovnat Canon 5D mkIV a R5. S 5D mkIV jsem měl vždy problém s ostřením. Mám pouze Lková skla, a i s nimi jsem měl třeba jen 50 % fotek ostrých tak, jak bych si představoval (když na portrétu ujede ostření třeba jen o 1cm, tak už je to špatně). Takže jsem musel vždy nasekat plno fotek, a doufat, že aspoň některá z nich bude perfektně ostrá. S R5 mám daleko menší odpad kvůli ostření, takže je to podstatně pohodovější focení.

DSLR je naopak neporazitelná ve výdrži baterie. Pro dlouhé cesty kde je nouze o přísun el. energie bych volil jednoznačně DSLR, pro vše ostatní bych bral bezzrcadlovku.

Nevýhoda RF objektivů je jejich cena, a také že je jich na trhu relativně málo, takže nejde moc vybírat. Určitě ale jejich nabídka poroste. A navíc "staré dobré" EF objektivy jdou s adaptérem na bezzrcadlovkách používat. Takže lze vybírat i z nich.
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod GreatWhite » 30. prosinec 2021 20:37

Pokud si koupíš tu 90D, tak k ní musíš mít i lepší objektivy 8-) má 32 Mpixel a ty levné objektivy to vůbec nedokážou kreslit ostré. Někde po netu lítají i seznamy objektivů, které to kreslí ostré. Ale takové ty záklaďáky a levnější zoomy z těch fotek dělají blatíčko ;) pokud kupovat něco nového už bych šel do bezrcadlovky
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod Painter » 31. prosinec 2021 12:54

Neznamy píše:Mohu porovnat Canon 5D mkIV a R5. S 5D mkIV jsem měl vždy problém s ostřením. Mám pouze Lková skla, a i s nimi jsem měl třeba jen 50 % fotek ostrých tak, jak bych si představoval (když na portrétu ujede ostření třeba jen o 1cm, tak už je to špatně). Takže jsem musel vždy nasekat plno fotek, a doufat, že aspoň některá z nich bude perfektně ostrá. S R5 mám daleko menší odpad kvůli ostření, takže je to podstatně pohodovější focení.

Díky kvůli tomu bych chtěl upgrade - nejčastější vyhazov je šum a out of focus. Ikdyž to bude asi ať koupím cokoliv

GreatWhite píše:Pokud si koupíš tu 90D, tak k ní musíš mít i lepší objektivy

Ty jo to mě vůbec nenapadlo. Koukal jsem teď na best lens pro 90D a je tam i 55-250 který mám, Sigmu 17-50 tam nevidím. Tak nevím jak ta by to vykreslila.

Tak zas foťák asi odkládam :)
Painter

IP: 178.255.168.xx

Příspěvekod castyhost » 31. prosinec 2021 13:20

sum ti dela vysoky ISO?

bezrcadlo ostri pomaleji, ale treba v horsich svetelnych podminkach nesrovnatelne lepe nez zrcadlovka..kdyz ostris na oko, bezrcadlo ho proste pozna a zaostri :-)
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

PředchozíDalší

Zpět na O focení