Kecy v kleci

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Kecy v kleci

Příspěvekod PandaWild » 18. prosinec 2020 19:06

Nakonec je vždy za vším ne složitá technologie, ale dobrý a jednoduchý nápad.
+Marsan Hodnocení: +1
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Marsan » 22. prosinec 2020 22:06

Petře, pozor :) někdo fušuje do Dubánků
https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/z ... zpravy_mrl
Hodnocení: 0
Marsan

Reputace: +216

Příspěvekod Bananaboy » 22. prosinec 2020 22:15

To už sú Dubánci 2.0 :lol:
Ale pán je vynaliezavý a zodpovedný. Zhotovil Dubánkov aj s rúškami (aspoň teda ten čo hrá na basu v kapele má určite rúško). :lol: A na Čvančarkine prednosti a zadnosti musel teda minúť hodne žaluďov. :lol: :D
Bananaboy

Reputace: +1078

Příspěvekod DSX 1 » 23. prosinec 2020 15:59

Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s fotobankou DEPOSITPHOTOS. Příjede mi dost podivná. Odeslal jsem tam fotky. Ze složky Pendings se objevili v Online a nakonec se druhý den objevili v zamítnité, nebo deaktivované. Krom toho mi zmizly fotky čerstvě nahrané na popis. Je to snad signál sem nic neposílat?
DSX 1

IP: 85.163.8.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod admin » 23. prosinec 2020 19:14

Marsan píše:Petře, pozor :) někdo fušuje do Dubánků
https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/z ... zpravy_mrl

Pěkný! Mám pocit, že mi kdysi nějaké fotky posílal :)
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod Painter » 12. leden 2021 20:00

Prosím IT mastra (asi Panda) o radu. Mám 4gb RAM ddr3 a chci dokoupit. Našel jsem na Alze 8 Gb stejny casovani atd. Bude to spolu fachat, nebo se musi davat stejna velikost paměti. Je lepší koupit třeba 2x4 Gb nebo 1x 8 Gb. Diky
Painter

IP: 178.255.168.xx

Příspěvekod PandaWild » 12. leden 2021 22:16

Nejsem v tom odborník, tak jen pár amatérských názorů:

S dnešními žravými Windows jsou 4GB RAM dostačující jen tak na běžné kancelářské práce. Rozšíření z 4GB na 8GB je poznat docela znatelně. Rozšíření nad 8GB už tak moc poznat není, jen když někdo dělá náročnou grafiku jako Blender nebo editace 4K videí. V tom případě už může být lepší volba spíš 16 GB.

Různé paměti dohromady by jet měly. Frekvence jede podle nejpomalejší paměti, rychlejší paměť by měla význam jen kdyby nahradila tu starou (tedy jestli deska tu rychlost podporuje). Pak je ještě otázka správného napětí (1.5V nebo 1.65V), to souvisí i s napětím pro procesor - kromě frekvence zkontrolovat i správné napětí. Základovka může mít omezení použitelné paměti, např. některé starší notebooky do 4 až 16 GB celkem a max. 4 GB na slot.

Z hlediska rychlosti by byly lepší raději dvě stejné paměti než jedna 2x větší, protože se dá použít dual channel. Ale když je v jednom kanále přidaná jiná paměť (tj. 4GB stará a 2 x 4GB nové), v tom případě by dual channel neměl jít. Mělo by tedy být jedno zda bude 4+8GB nebo 3x4GB, z hlediska rychlosti to zřejmě nezrychlí.

Je otázka zda rozšiřovat, protože to rychle zastarává (DDR3 už pomalu ale jistě mizí). Osobně bych volil výběr ze dvou variant, podle zastaralosti počítače:
1) Starý počítač/notebook, doplněný o jednu levnou 4GB podstatně zvedne použitelnost a ještě nějaký rok přinese užitek než se bude inovovat. Kdyby se podařilo pořídit přesně stejnou paměť, mohla by jet dual channel a tedy ještě o trochu rychleji než různorodé 2 x 4 GB.
2) Novější počítač, který je plánovaný ještě na dlouho, by spíš ocenil výměnu staré paměti za 2 x 8GB, aby se použil dual channel, bude použitelné i pro náročné grafické práce. Tedy jestli počítač dual channel podporuje. (Po vložení pamětí pro jistotu zkontrolovat v některém programu zda opravdu jede dual channel - kdyby byly paměti ve špatných slotech tak by to jelo pomaleji).

Jestli dual channel nepodporuje, může být použitelná i ta varianta 4 + 8GB, kdy to přece jen bude o kousek pružnější než 4 + 4GB. Kombinace pamětí by fungoval měla, jen je potřeba kromě frekvence zkontrolovat: napětí, celkový limit RAM, limit RAM na slot. A podle možnosti dual channel a novosti počítače se rozhodnout kolik investovat.
PandaWild

Příspěvekod shalom3 » 12. leden 2021 22:34

Doplnila bych takové praktické doporučení - zkusit si najít manuál k danému boardu na internetu, měly by tam být specifikace týkající se pamětí. Další příjemná věc je, objednat paměti přes e-shop, pak není problém je vrátit bez udání důvodu (většinou minimálně do 14 dnů), pokud nebudou fachat. Také není od věci po osazení paměti zkontrolovat pomocí např. memtestu (občas se narazí na vadný kousek). (Odborník na to nejsem, jen interpretuji, jak to řešil kolega v naší pc učebně).
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod PandaWild » 12. leden 2021 22:46

A to je zajímavé, nevěděl jsem že vrácení bez důvodu do 14 dnů se podle zákona vztahuje jen na distanční nákup. Naštěstí Alza je vzdálený prodej přes e-shop i při osobním odběru objednávky, tak to bude vždy bez problémů (sami možnost vrácení do 14 dnů uvádějí). Ani teď není povolený kamenný prodej. Já vlastně jednou kupoval powerbanku v Alze bez objednávky, což by měl být prodej jako v kamenném obchodě, a když jsem zjistil že jsem koupil nevhodně tak mi ji bez problémů vzali zpět.
PandaWild

Příspěvekod Painter » 13. leden 2021 06:55

Díky moc za rady. Tady je výpis co tam mám https://ibb.co/yFfPLgL Našel jsem tuto která by měla být stejná (https://www.alza.cz/kingston-8gb-ddr3-1 ... 457782.htm). Celej komp asi aktualizovat nebudu, co jsem koukal tak procesor atd. celkem stíhají. Spíš se mi právě hltí pamět. Zapnu PS a zabraný přes 3GB.
Painter

IP: 178.255.168.xx

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse