od mada » 1. červenec 2021 19:27
Dobrý den,
prosím nesetkali jste se někdo s podobným problémem po kalibraci displeje?
Mám notebook Dell Inspiron 5770, Windows10, externí monitor nemám a ani nechci v nejbližší době pořizovat. Foťák mám posledních pár měsíců Sony A7r III. Raw fotky zpracovávám v Capture One, exportuji TIFF 16 bit, ty zpracovávám v Photoshopu a z něj ukládám JPG v nejvyšší kvalitě.
Nechala jsem si před pár dny konečně udělat kalibraci displeje (sondou Eye-One GretagMacbeth), ale od té doby, co ji mám, vidím zřetelně jiné barvy v Photoshopu a Capture One versus v JPG prohlížečích (program Fotografie, který byl defaultně na počítači, a Imagine). Jeden set barev vidím na fotce otevřené v Capture One či Photoshopu (v obou stejný), a druhý set barev při otevření JPG uloženého z Photoshopu či TIFFu vyexportovaného z Capture One v JPG prohlížeči (v programu Fotografie či Imagine). To, co vidím v JPG prohlížečích, pak vidím i na webu fotobanky po nahrání a schválení fotky. (A to i na svém, i na cizím displeji - ten je ovšem nekalibrovaný.)
Když si dám vedle sebe fotografii otevřenou v Photoshopu, a tu samou fotografii, kterou jsem právě z Photoshopu uložila jako JPG, jsou tam zřetelně jiné barvy. V Photoshopu a Capture One jde všechno víc do tepla a červena, v JPG a na webu víc do chladna a zelena. Barva, která v Photoshopu vypadá jako příjemná teplá žlutá či oranžová, po exportu do JPG na tomtéž počítači vypadá jako jedovatá studená žlutá.
Když jsem o tom napsala člověku, který kalibraci dělal, napsal mi, ať jdu na počítači do Správy barev, Zařízení: Zobrazení: 1 Obecný monitor, a nastavím příslušný profil, který uložil při kalibraci, jako výchozí. On už tam ale jako výchozí nastaven je.
Kromě toho mi řekl, že "správně je každopádně Photoshop". Jenže k čemu mi to je, když pak na webu fotobanky vidím něco jiného - jak na svém, tak na cizím monitoru...
Kalibrace pomohla v tom, že už mi displej tak nevypaluje oči (zobrazení je méně kontrastní), ale s těmi barvami si připadám, jako když pracuju skoro poslepu - vůbec nevím, co vlastně většina klientů vidí (nebo aspoň co vidí klient s kalibrovaným monitorem, protože všechny neošetřím), a vůbec nechápu, proč bych měla v Photoshopu vidět něco jiného než ve vyexportovaném JPG.
Nesetkali jste se prosím s něčím podobným?
Nastavení:
V Capture One, když se podívám do Color Tab Tool, Base characteristics, vidím tam defaultně nastavený ICC profile "Sony A7RM3 Generic". (Tam myslím nejde nastavit nic jiného než profil některého foťáku.) V nastavení exportu v Capture One mám nastaven ICC Profile sRGB IEC61966-2.1.
V Photoshopu, když jdu do Edit - Color Settings, Working Spaces, mám v kolonce RGB nastaveno: sRGB IEC61966-2.1.
Děkuji.