Problémy po kalibraci

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Problémy po kalibraci

Příspěvekod mada » 1. červenec 2021 19:27

Dobrý den,
prosím nesetkali jste se někdo s podobným problémem po kalibraci displeje?

Mám notebook Dell Inspiron 5770, Windows10, externí monitor nemám a ani nechci v nejbližší době pořizovat. Foťák mám posledních pár měsíců Sony A7r III. Raw fotky zpracovávám v Capture One, exportuji TIFF 16 bit, ty zpracovávám v Photoshopu a z něj ukládám JPG v nejvyšší kvalitě.

Nechala jsem si před pár dny konečně udělat kalibraci displeje (sondou Eye-One GretagMacbeth), ale od té doby, co ji mám, vidím zřetelně jiné barvy v Photoshopu a Capture One versus v JPG prohlížečích (program Fotografie, který byl defaultně na počítači, a Imagine). Jeden set barev vidím na fotce otevřené v Capture One či Photoshopu (v obou stejný), a druhý set barev při otevření JPG uloženého z Photoshopu či TIFFu vyexportovaného z Capture One v JPG prohlížeči (v programu Fotografie či Imagine). To, co vidím v JPG prohlížečích, pak vidím i na webu fotobanky po nahrání a schválení fotky. (A to i na svém, i na cizím displeji - ten je ovšem nekalibrovaný.)
Když si dám vedle sebe fotografii otevřenou v Photoshopu, a tu samou fotografii, kterou jsem právě z Photoshopu uložila jako JPG, jsou tam zřetelně jiné barvy. V Photoshopu a Capture One jde všechno víc do tepla a červena, v JPG a na webu víc do chladna a zelena. Barva, která v Photoshopu vypadá jako příjemná teplá žlutá či oranžová, po exportu do JPG na tomtéž počítači vypadá jako jedovatá studená žlutá.

Když jsem o tom napsala člověku, který kalibraci dělal, napsal mi, ať jdu na počítači do Správy barev, Zařízení: Zobrazení: 1 Obecný monitor, a nastavím příslušný profil, který uložil při kalibraci, jako výchozí. On už tam ale jako výchozí nastaven je.
Kromě toho mi řekl, že "správně je každopádně Photoshop". Jenže k čemu mi to je, když pak na webu fotobanky vidím něco jiného - jak na svém, tak na cizím monitoru...
Kalibrace pomohla v tom, že už mi displej tak nevypaluje oči (zobrazení je méně kontrastní), ale s těmi barvami si připadám, jako když pracuju skoro poslepu - vůbec nevím, co vlastně většina klientů vidí (nebo aspoň co vidí klient s kalibrovaným monitorem, protože všechny neošetřím), a vůbec nechápu, proč bych měla v Photoshopu vidět něco jiného než ve vyexportovaném JPG.

Nesetkali jste se prosím s něčím podobným?

Nastavení:
V Capture One, když se podívám do Color Tab Tool, Base characteristics, vidím tam defaultně nastavený ICC profile "Sony A7RM3 Generic". (Tam myslím nejde nastavit nic jiného než profil některého foťáku.) V nastavení exportu v Capture One mám nastaven ICC Profile sRGB IEC61966-2.1.
V Photoshopu, když jdu do Edit - Color Settings, Working Spaces, mám v kolonce RGB nastaveno: sRGB IEC61966-2.1.

Děkuji.
Hodnocení: 0
mada

Reputace: +5

Re: Problémy po kalibraci

Příspěvekod Navstevnik_3 » 1. červenec 2021 19:49

A jak se chova PS? Mas v PS viditelne "vybledlejsi barvy" nez v ostatnim zobrazeni?
Navstevnik_3

IP: 62.240.183.xx

Reputace: 0

Příspěvekod mada » 1. červenec 2021 19:53

Navstevnik_3 píše:A jak se chova PS? Mas v PS viditelne "vybledlejsi barvy" nez v ostatnim zobrazeni?

Já bych neřekla, že jsou v Photoshopu vybledlejší. Jsou teď všude vybledlejší, než byly před tím. V Photoshopu prostě ty fotky mají jinou barvu - hezčí, teplejší, příjemnější.
mada

Příspěvekod Navstevnik_3 » 1. červenec 2021 19:58

No jakmile je v tom PS, tak zkus zkontrolovat nastaveni.
ZOBRAZENI / kontrolni nahled + nastaveni kontrolniho nahledu
Myslim ze je to taky pres zkratku ctrl+y - nekdy se clovek utukne a rozhodi to barvy oproti systemu.
Navstevnik_3

IP: 62.240.183.xx

Reputace: 0

Příspěvekod Neznamy » 1. červenec 2021 20:01

A jaký internetový prohlížeč používáš? Firefox myslím umí číst barevné profily uložené u JPG, ale řekl bych, že to nedělá správně. Ve Firefoxu mám vždy nepřirozeně zářivější barvy než v jiných prohlížečích.

Otázka je co s těmi fotkami (nebo spíš náhledy) ještě dělají fotobanky, zda tam nechají bravený profil nebo ho "přepíšou" něčím jiným. Aby si tam daly vodoznak, něčím to projít musí.
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod mada » 1. červenec 2021 20:08

Neznamy píše:A jaký internetový prohlížeč používáš? Firefox myslím umí číst barevné profily uložené u JPG, ale řekl bych, že to nedělá správně. Ve Firefoxu mám vždy nepřirozeně zářivější barvy než v jiných prohlížečích.

Otázka je co s těmi fotkami (nebo spíš náhledy) ještě dělají fotobanky, zda tam nechají bravený profil nebo ho "přepíšou" něčím jiným. Aby si tam daly vodoznak, něčím to projít musí.

Firefox, ale je prostě divné, že nevidím rozdíl mezi fotkou na webu a mým JPG otevřeným v programu Fotografie nebo Imagine, a nevidím rozdíl mezi fotkou otevřenou v Photoshopu a v Capture One, ale vidím velký rozdíl mezi těmi dvěma skupinami.
To před tím vůbec nebylo - Photoshop, Capture One, JPG prohlížeče - všechno bylo stejný. (a plus mínus tak to vypadalo i na webu, akorát tam mi to většinou přišlo trochu vyblitý, ale barvy stejný.)
mada

Příspěvekod Neznamy » 1. červenec 2021 20:44

A jak jsou na tom programy Fotografie nebo Imagine? Mají nějakou správu barev? Interpretují správně barevné profily?

Zkus nějakou fotku uložit bez přiřazeného profilu, a pak jí porovnat v daných programech.

A Navstevnik_3 má také správnou připomínku - můžeš mít nastavený jiný barevný prostor pro náhled. Ale to se mi moc nezdá. Pak by to CaptureOne zobrazoval stejně jako Firefox, Fotografie a Imagine, jediný Photoshop by byl mimo. Ale podle toho co píšeš to tak není.
Neznamy

Příspěvekod mada » 1. červenec 2021 20:52

Neznamy píše:A jak jsou na tom programy Fotografie nebo Imagine? Mají nějakou správu barev? Interpretují správně barevné profily?

V těch programech jsem zatím správu barev nenašla, ale možná blbě koukám...
mada

Příspěvekod Neznamy » 4. červenec 2021 10:06

Zkusil bych udělat nějakou tu fotku bez přiřazeného barevného profilu, a pak by se vidělo. Podle mě by v takovém případě měly všechny softwary zobrazovat fotku stejně. Pokud si tedy něco nevymýšlí ten software, a nepřiřadí si tam nějaký profil iniciativně sám od sebe.
Neznamy

Příspěvekod mada » 7. říjen 2021 11:35

Zdravím,
prosím mohla bych se zase ještě asi úplně blbě zeptat:
Člověk, který mi dělal kalibraci, udělal nějaký kalibrační fajl, ten je na počítači ve Správě barev přiřazen jako defaultní k zařízení "Zobrazení: 1. Obecný monitor".
V Photoshopu (v Edit - Color Settings) a v nastavení exportu z Capture One (či Lightroomu) jsem měla do včerejška nastaveno sRGB.

--> Pokud jste si nechali kalibrovat displej, máte v Photoshopu (v Edit - Color Settings) a v nastavení exportu z Capture One (či Lightroomu) nastaven ICC Profile:
- sRGB IEC61966-2.1,
- a nebo ten kalibrační profil, např. "Monitor RGB bla bla bla"?

A když někdo udělá kalibrační file na bázi sRGB, tak to je pořád ještě sRGB, nebo je to RGB, ale už ne sRGB?

Já když v Capture One i Photoshopu nastavím místo sRGB IEC61966-2.1 profil z kalibrace, tak výše popsané problémy zmizí, ale fotobanky píšou buď že chtějí sRGB (např. Adobe Stock), nebo Shutterstock píše, že když to pošleme v jiném color profile než sRGB, tak oni to překonvertují na sRGB a barvy se změní, takže nám doporučují to překonvertovat do sRGB:
"Color profile
Shutterstock images are offered in sRGB since most images on the Internet are displayed in that profile. If you submit images in a different color profile, the colors will likely be altered during conversion to sRGB, so we recommend converting your images to sRGB before uploading them to Shutterstock."
Konverze ale předpokládám asi kvalitě fotky moc neprospěje.

Asi zkusím prostě poslat na fotobanky pár fotek s kalibračním profilem nastaveným v Photoshopu a Capture One (místo sRGB IEC61966-2.1) a uvidí se, jestli ty fotky přijmou a jestli se v nich změní barvy...
mada

Další

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse