Začátečník píše:Ještě dodám. Nejvíce to asi zasáhlo postupy v práci. Byla to opravdová doba zla. Vždycky člověka přeskočil člen KSČ. Mlčíci nečlenové mohli pracovat, ale vlastně pracovali i na ty komouše. To se asi moc nepociťovalo v Kolbence, ale třeba ve vědeckém kolektivu ano. Třeba podání patentu, tam se musel zapsat soudruh jako spoluautor i když nic nevymyslel. Ale i když to byla doba zla, nic se nemá přehánět. Před nějakým časem nějaký pán v rádiu vyprávěl, jak si chtěl nahrávat z rádia v 1968 a jak to sháněl pásku do magnetofonu. Říkal že se muselo na VB (policii) zažádat o povolení k nákupu a pak s tím povolením do jediné prodejny v Praze. Tak to je lež jako věž. Pásky byly Orwo i Agfa a byly v roce 1968 dostupné v prodejnách Elektro. Nahrával jsem od 21.srpna 1968 vysílání rozhlasu, vím to zcela jistě. Akorát nebyly zrovna laciné. Byly tu magnetofony Sonet Duo a KB 100. Byly podpultové a stály měsíční plat. Tyhle báchorky škodí, protože znevěrohodňují vyprávění pamětníků. Byly horší věci o kterých se moc nemluví. Třeba ten pracovní parasitismus členů KSČ.
Myslím, že mladí si dnes tu dobu neumí ani představit... už i pro mě samotného komunismus nepředstavoval nic strašného (když byla revoluce, tak mi bylo 12 let), rodiče ve straně nebyli, děda byl nějakou dobu ve vězení, protože nechtěl pustit svoji živnost... nejhorší to muselo být pro lidi, co zažili dobu před komunismem. Naštěstí je ale dost knížek, které o tom dostatečně vypovídají - třeba zrovna teď o prázdninách jsem dočetl trilogii Století od Folleta (
https://www.databazeknih.cz/serie/stoleti-storocie-1313), právě ten třetí díl Hranice věčnosti je o nástupu komunismu. Škoda jen, že to jsou takové bichle (ale čte se to strašně dobře), jinak by to byla skvělá povinná četba do škol. No a kdybyste chtěli vědět, jak by to dopadlo, kdyby revoluce nedopadla, tak si přečtěte Listopád od Mornštajnové... z toho běhá mráz po zádech....
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz