Danění přímů z fotobank

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Danění přímů z fotobank

Příspěvekod shalom3 » 21. únor 2022 22:57

Když to podáváš elektronicky, tak termín posunuli až na 2.5. - viz https://www.financnisprava.cz/cs/financ ... i-danoveho
Podávám to už několik let přes datovou schránku - sice jsem proti datovým schránkám byla dlouho, ale nakonec musím ocenit, že mi to ušetřilo dost návštěv na úřadech (ty já nemusím) a nakonec i na poštovném (3 doporučené dopisy = flaška rumu).
Hodnocení: 0
shalom3

Reputace: +1116

Příspěvekod PandaWild » 22. únor 2022 09:28

Příjemné je, že dnes už není nutné mít datovou schránku pro komunikaci s úřady - postačí online bankovní identita, kterou poskytuje většina bank (buď automaticky nebo online, k její aktivaci se nemusí nikam chodit). Lze použít k odeslání formulářů na CSSZ, VZP a jak se dívám už i FÚ ji podporuje.
PandaWild

Reputace: +1964

Příspěvekod Egeris » 22. únor 2022 11:17

PandaWild píše:... k její aktivaci se nemusí nikam chodit...

To není tak úplně pravda - pokud sis založil účet online (jako třeba já v případě AirBank), tak ti bankovní identitu bez návštěvy pobočky nedají.
Egeris

Reputace: +114

Příspěvekod shalom3 » 22. únor 2022 13:16

O té bankovní identitě již nějakou dobu přemýšlím. Nemohu se ale k ničem dobrat. Slibují, že se všude mohu přihlásit jedním heslem. Na druhé straně se vždycky zdůrazňovalo, že by se neměla používat stejná hesla, že by se měla ta hesla měnit a používat co nejsilnější. Co by se ale stalo, kdyby se do účtu s bankovní identitou někdo naboural? Znamená to, že by se mohl někdo zmocnit mojí bankovní identity a pak ji dále zvesela využívat všude, kde to jde?
shalom3

Reputace: +1116

Příspěvekod PandaWild » 22. únor 2022 13:39

Bankovní identita bývá vázaná na telefon (bankovní aplikace) + zadat PIN kód, neměla by být odcizitelná, ani v případě ztráty telefonu.

Na hesla používám v PC i v mobilu už roky Sticky Password, se spokojeností. Hesla mám všude nastavená jako louhé náhodné kódy (tedy "neprorazitelné"). Mám je sice v archivu poznačená, ale nemusím si je pamatovat, všude to za mě vyplňuje Sticky Password. Stačí si pamatovat jediné hlavní (dlouhé) heslo, kterým Sticky Password odemknu a on pak vyplňuje všude hesla za mne. V heslech tak nejsem omezený jejich složitostí když si je nemusím pamatovat. Uložení hesel ve Sticky Password je bezpečné, protože je v databázi uzamknuté tím hlavním heslem (program ta hesla nikam neposílá), takže je to bezpečné i když ten telefon ztratím.
PandaWild

Příspěvekod admin » 22. únor 2022 14:30

PandaWild píše:Bankovní identita bývá vázaná na telefon (bankovní aplikace) + zadat PIN kód, neměla by být odcizitelná, ani v případě ztráty telefonu.

Na hesla používám v PC i v mobilu už roky Sticky Password, se spokojeností. Hesla mám všude nastavená jako louhé náhodné kódy (tedy "neprorazitelné"). Mám je sice v archivu poznačená, ale nemusím si je pamatovat, všude to za mě vyplňuje Sticky Password. Stačí si pamatovat jediné hlavní (dlouhé) heslo, kterým Sticky Password odemknu a on pak vyplňuje všude hesla za mne. V heslech tak nejsem omezený jejich složitostí když si je nemusím pamatovat. Uložení hesel ve Sticky Password je bezpečné, protože je v databázi uzamknuté tím hlavním heslem (program ta hesla nikam neposílá), takže je to bezpečné i když ten telefon ztratím.

A jak to řešíš, když se potřebuješ připojit na další platformě - mobil, notebook, počítač v práci, iPad... nebo nedej bože u někoho na jeho počítači (teď nemyslím u cizího, ale třeba u manželky/syna na počítači)...
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +567

Příspěvekod PandaWild » 22. únor 2022 14:54

Řeší se to tak, že placená verze programu umí sdílet databázi hesel mezi různými zařízeními. Když se udělá na jednom změna, aktualizuje se to i na jiném. Mně při přejíždění mezi prací a domovem stačí 2 PC a 1 mobil, tak to jednou zadám na každém zvlášť, stačí mi na to free verze (ale je to tak dobrý program, že si ho stejně asi budu platit). Když chci někde přihlásit výjimečně, bez nutnosti instalovat program, na to mám hesla zapsaná v texťáku, který mám uzamknutý WinRarem dlouhým heslem, tj. mělo by to být bez hesla neodemknutelné.

A když jedu na dovolenou, tak mám ještě důležitá hesla (např. do banky) napsaná sice na papírku na připomenutí, ale zapsaná jako sloupce ve změti jiných kódů a slov, aby neznalý nepoznal co z toho jsou jaká hesla. :-)
PandaWild

Příspěvekod duben » 22. únor 2022 15:05

Výborné je taky používat na správu hesel KeePass https://keepass.info/, soubor s hesly je šifrovaný, dáš ho na cloudové úložiště (buď Dropbox, nebo vlastní NAS apod.), apku pro tenhle formát najdeš i pro iOS (např strongbox) tak pro Android.

Pak se ti vše samo synchronizuje a stačí mít u sebe počítač, nebo mobil a aťuž vytváříš nové heslo, nebo potřebuješ nějaké uložené, tak to použiješ.

Stačí pak mít víc souborů třeba soubor pro vlastní hesla, pro pracovní hesla, pro nějakou sdílenou skupinu, pro rodinná hesla (jako dětské účty, Netflix apod. ke kterým potřebuješ přistupovat různě s manželkou apod.) Pak stačí třeba v tom Dropboxu nasdílet ten soubor s rodinými hesly s manželkou a je to.

Pro každou službu a každý login pak máš samostatné silné heslo, a když nekdo nabourá jeden web, neohrozí to tvé ostatní účty.
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +264

Příspěvekod exit » 22. únor 2022 16:59

Možnost mít i doplněk pro prohlížeč Firefox
https://addons.mozilla.org/cs/firefox/a ... ent=search
exit

IP: 185.67.188xx

Reputace: 0

Příspěvekod ivusakzkrabice » 24. únor 2022 21:11

A jako dárek k eidentitě budou stejně rozdávat od příštího roku datovku :)

podáno mám, tak zas za rok, VZP přes mojeVZP a OSSZ odevzdám v práci :)
ivusakzkrabice

Reputace: +734

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse