Pexels a Pixabay

Diskuse o ostatních - menších - fotobankách, jako je CanStockPhoto, Depositphotos, StockFresh, CutCaster, YayMicro a další

Re: Pexels a Pixabay

Příspěvekod zdenat5 » 23. únor 2022 16:00

Taky sem asi dva roky vyráběla docela pracné gif obrázky - ke stažení - fantazi - a hlavně pro děti - koně - Madagaskar - Schreka - a další - Bylo toho hodně - udělala jsem z toho několik webových stránek Webnode. Pár let to běhalo - pak ale chtěli měsíční platbu - pro vysokou návštěvnost - tak jsem to - až na dvě - všechno smazala. Teprve později jsem objevila fotobanky. :mrgreen:
Hodnocení: 0
zdenat5

Reputace: +137

Příspěvekod shalom3 » 23. únor 2022 17:44

Koukám, že je to nějak propojené s Istockem. Nevím, jestli všechny fotky, ale např. https://pixabay.com/cs/photos/d%c3%advk ... d-2605526/
pod fotkou je nabídka slevy:
Sponzorované obrázky iStock - Získejte slevu 20 % s kódem PIXABAY20
a dále odkazy na fotky přímo na Istocku. Je tedy možné, že za nákup uskutečněný přes takový odkaz je i nějaká odměna.
shalom3

Reputace: +1125

Příspěvekod GreatWhite » 23. únor 2022 19:19

z těch odkazů na istock a z reklamy, ale bere prachy jenom pixabay. Autoři neberou nic. Jedině jak jsem psal, přes tlačítko "donate" nebo "coffee" může kdo chce poslat nějaké prachy přímo autorovi přes Paypal...věřím, že ti nejoblíbenější si na nějaké peníze přijdou
GreatWhite

Reputace: +155

Příspěvekod Neznamy » 24. únor 2022 18:22

Dusan píše:Pexels a Pixabay budou mít určitě v podmínkách že se zříkají odpovědnosti, ale fotografové tak sdílejí fotky (lidi, budovy, místa,.. prostě fotky bez model a property release) ke komerčnímu využití bez souhlasu. Aspoň si to tak myslím.

Ano, přesně tak to je. Mají to v podmínkách, které jsou někde hodně hluboko, tak aby se k nim doklikal jen ten nejzarputilejší. Tedy, že se zříkají jakékoliv odpovědnosti.

Přitom pokud jsou na fotkách identifikovatelné osoby, můžou si stahující zadělat na problém. Ale oni to ani nevědí, protože obě fotobanky v marketingových kecech píší, jak jsou fotky použitelné pro vše atd. Takže marketingové kecy jsou: "stahujte co se do vás vejde, používejte to libovoolně i ke komerčním účelům, žádná další práva nemusíte řešit". Licenční ujednání: "dávejte si pozor na identifikovatelné osoby, na loga, trademark, atd. Pokud tato práva porušíte nesete za to zodpovědnost." Promiňte mi to slovo, ale jsou to hajzlové.
+zdenat5 Hodnocení: +1
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod Bananaboy » 24. únor 2022 19:21

Identifikovateľné osoby, logá, trademark sa nesmú použiť v chúlostivom, alebo dehonestujúcom kontexte. Ak sa fotky, ilustrácie, vektory, hudba, alebo videá použijú na nezávadné účely, tak je šanca na průser mizivá.
Bananaboy

Reputace: +1047

Příspěvekod Neznamy » 25. únor 2022 08:24

Bananaboy píše:Identifikovateľné osoby, logá, trademark sa nesmú použiť v chúlostivom, alebo dehonestujúcom kontexte. Ak sa fotky, ilustrácie, vektory, hudba, alebo videá použijú na nezávadné účely, tak je šanca na průser mizivá.

To není pravda. Cizí loga nebo používání cizí osoby k vlastní propagaci je porušováním jejich práv.

Cituju licenční ujednání Pixabay:
"Please be aware that while all Content on Pixabay is free to use for commercial and non-commercial purposes, items in the Content, such as identifiable people, logos, brands, audio samples etc. may be subject to additional copyrights, property rights, privacy rights, trademarks etc. and may require the consent of a third party or the license of these rights - particularly for commercial applications. Pixabay does not represent or warrant that such consents or licenses have been obtained, and expressly disclaims any liability in this respect."
- výslovně se zříká odpovědnosti.
https://pixabay.com/service/terms/

K těmhle podmínkám jsem se horko těžko proklikával. Už vidím jak si stahující tohle bude hledat. Ten vidí: "fotka zdarma", a stahuje. Neřeší nějaké licence nebo nějaká práva. On totiž o tom ani neví, že by to řešit měl. Oblzvlášť, když je samotnou "fotobankou" markteingovými kecy ujišťován, jak je vše zdarma, a nic víc není potřeba řešit.

Jsou to lháři a podvodníci.
Neznamy

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 25. únor 2022 11:49

Neznamy píše:
Bananaboy píše:Identifikovateľné osoby, logá, trademark sa nesmú použiť v chúlostivom, alebo dehonestujúcom kontexte. Ak sa fotky, ilustrácie, vektory, hudba, alebo videá použijú na nezávadné účely, tak je šanca na průser mizivá.

To není pravda. Cizí loga nebo používání cizí osoby k vlastní propagaci je porušováním jejich práv.

Oba výroky jsou pravdivé. Na reklamu Coca Coly bych fotky bez model release asi nepoužíval, ale při méně exponovaném použití bych se tolik nebál
Jednou, když jsem ještě fotil, tak jsem udělal jednu moc pěknou street fotku líbajícího se páru a dal jí na Flickr a ještě někam. Vím, že se celkem masivně stahovala a používala - dokonce mi napsala nějaká spisovatelka z Ameriky, jestli jí může použít na přebal nějakého milostného románu, který se bude prodávat na Amazonu. Tak jsem jí napsal, že za mě ano, ale že nemám žádný model release a ona mi napsala, že jí je to jedno a skutečně se na Amazonu následně objevila. Raději jsem jí potom ale smazal.
hypotekyfidler.cz

Reputace: +336

Příspěvekod Bananaboy » 25. únor 2022 13:19

Neznamy píše:Cizí loga nebo používání cizí osoby k vlastní propagaci je porušováním jejich práv.

Tak u log je to jasné. Asi nikto normálny sa nebude prezentovať cudzím logom, ale u identifikovateľných osobách nemáš pravdu. Porušovanie ich práv by to bolo, keby si použil súkromnú fotku niekde z Facebooku, alebo z Instagramu, ku ktorej použitiu nedal autor, alebo osoba zachytená na fotografii súhlas.
Ja nie som fotograf, ale keď vy fotografi niekoho fotíte tak mu predsa dávate podpísať Model release a zrejme mu aj ústne vysvetlíte, že jeho fotky budú použité celosvetovo na rôzne účely, takže tí modeli/modelky sú oboznámení o tom, že ich nefotíte súkromne len tak na sociálne siete. A svojím podpisom to potvrdia, že tomu rozumejú. Takže sa nemôžu potom diviť, že objavia svoju fotku niekde na reklame.

U tých podmienok použitia sa hneď v ďalšom odstavci píše:

Uploading Content

By uploading Content to the Website, you grant Pixabay and its users an irrevocable, worldwide, non-exclusive and royalty-free licence to use, download, copy, modify or adapt, the Content (in whole or in part) for any purpose, both commercial and non-commercial. In the case of Audio Content, this includes, without limitation, the right to play the Audio in public and to synchronise the Audio to video content. For the avoidance of doubt, this licence includes the right of Pixabay to distribute the Content under the Pixabay License, the Pixabay Audio License, or any other license offered by Pixabay from time to time, including via the Pixabay API. You acknowledge and confirm that your Content will be made available to the public on and through the Service for personal and commercial use of third parties subject to these Terms without providing you attribution or compensation.
You are solely responsible for the Content you upload. You warrant that:
1. you own all proprietary rights in the Content you upload to the Website and that the Content does not infringe the copyright, property right, trademark or other applicable rights of any third parties;
2. in the case of Audio Content, use of the Audio as contemplated by these Terms shall not infringe any rights in any underlying musical or literary work subsisting in the Audio; and
3. you have obtained a non-exclusive, perpetual, irrevocable, worldwide, and royalty-free Model and/or Property Release, and/or any other permission necessary concerning the use of this work for any purpose, without any conditions, unless such conditions are required by law.
You accept that even though we do our best to prevent it from happening, Pixabay cannot be held responsible for the acts or omissions of its users, including any misuse or abuse of any Content you upload.
We also reserve the right to remove any Content at any time and for any reason, including if we believe it's defective, of poor quality, or in violation of these Terms. Pixabay has adopted a policy of terminating, in appropriate circumstances, users who are deemed to be repeat infringers.

v ktorom sa autor zaväzuje, že vlastní všetky potrebné práva a náležitosti potrebné k tomu, aby sa jeho diela dali bezpečne používať. Zaregistrovaním a nahrávaním teda autor prijíma tieto podmienky a keby tam náhodou nahral obsah bez model/property release, tak by mal v prvom rade problémy on a nie zákazník, pretože z týchto stránok sa dá sťahovať aj bez registrácie a teda zákazník tie podmienky použitia ani nemusí čítať (respektíve ani jedna z tých stránok nedáva zákazníkovi podmienku odsúhlasiť podmienky používania pred stiahnutím fotky/videa/ilustrácie/hudby a pod.).
Bananaboy

Příspěvekod Neznamy » 25. únor 2022 17:26

Bananaboy píše:Asi nikto normálny sa nebude prezentovať cudzím logom

Bohužel, tak jednoduché to není. Plno lidí ve své propagaci například rádo ukáže, že má notebook s nakousnutým jablkem.

Bananaboy píše:Ja nie som fotograf, ale keď vy fotografi niekoho fotíte tak mu predsa dávate podpísať Model release a zrejme mu aj ústne vysvetlíte, že jeho fotky budú použité celosvetovo na rôzne účely, takže tí modeli/modelky sú oboznámení o tom, že ich nefotíte súkromne len tak na sociálne siete.

Ano, my fotografové to tak děláme. Ale ti co nabízejí své fotky na těch fotobankách zdarma, tak ti na to dlabou. Vždyť ty fotobanky u fotek nemají ani informaci o Model Release. Stačí si vyhledat fotky s tematikou lidí. U žádné jsem info o Model Relase nenašel, a procházel jsem jich několik.

Ale co považuji za nejhorší, ti "kupující" ani nevědí, že nějaká práva hojně porušují. Marketing fotobanky je masivně přesvědčuje o tom, že si s ničím němají dělat statorsti.

Bananaboy píše:v ktorom sa autor zaväzuje, že vlastní všetky potrebné práva a náležitosti potrebné k tomu

Je evidentní, že fotobanka se případné porušení práv snaží hodit na všechny zúčastněné. Bohužel, plno lidí prostě tyhle právní věci nečte.
Neznamy

Příspěvekod Bananaboy » 25. únor 2022 21:27

GreatWhite píše:z těch odkazů na istock a z reklamy, ale bere prachy jenom pixabay. Autoři neberou nic. Jedině jak jsem psal, přes tlačítko "donate" nebo "coffee" může kdo chce poslat nějaké prachy přímo autorovi přes Paypal...věřím, že ti nejoblíbenější si na nějaké peníze přijdou

A možno na veľmi pekné peniaze. Pozerám štatistiky na Pexels a najúspešnejší autor tam má vyše 3 milióny zhliadnutí denne. Keď mu z tých 3 miliónov denne pošle len 10 ľudí po 5 dolárov, tak má 1500 dolárov mesačne. Pritom má v portfóliu len 988 fotiek! Škoda, že Pexels neberie vektory. Asi by som tam fúkol celé portfólio. ;) Pixabay vektory berie, ale tam sa mi zase z nejakého dôvodu nedá zaregistrovať. Vždy keď chcem aktivovať účet cez e-mail ktorý mi pošlú, tak ma to hodí na 404 neexistujúcu stránku.
Bananaboy

Předchozí

Zpět na Ostatní microstock fotobanky