jak dál..

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

jak dál..

Příspěvekod Koblihate » 13. březen 2022 18:47

Ahoj,
jelikož mi asi neprodlouží v práci smlouvu, tak se ze mě na nějakou dobu stane full-time fotobankéř.
Rád bych poprosil o radu, kam má ještě cenu nahrávat vektory-ten čas bych rád využil efektivně a krom nové tvorby bych mohl začít nahravat i jinam.
Nejvíc dělám jednoduché iconky a pozadí.
Nahravám na SS, adobe, istock, bigstock, dream, deposit, canstock, 123rf, alamy, vector stock.

Díky za typ, Koblihate 8-)
Hodnocení: 0
Koblihate

Reputace: +2

Re: jak dál..

Příspěvekod Painter » 14. březen 2022 18:35

Jsme na tom podobně, u nás to vypadá že lehne celá firma a budu bez práce. Mě to ale na full neuživý. Přijde mi že stačí ty první 3 a zbytek moc nemá cenu nahrávat.
Painter

IP: 178.255.168.xx

Reputace: 0

Příspěvekod shalom3 » 14. březen 2022 19:47

U mně snad už tak jenom Adobe a MotionElements (tam se ale vektory moc neprodávají, táhnou to videa). Na Shutru ze začátku prodeje hodně stouply, čímž se trochu pokrylo to snížení odměn, ale teď už zas klesly. Krize se rozvíjí a obávám se, že to bude ještě daleko horší než dosavadní morová epidemie (ráda bych se mýlila). Proto spíš očekávám, že grafika bude někde hluboko na okraji zájmu. Ceny letí nahoru, firmy budou omezovat výrobu nebo rovnou krachovat, lidé nebudou mít peníze a utlumí se tím i obchod, cestování. Tím klesne i zájem o grafiku, která se využívá v propagačních materiálech, prezentacích apod.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod TomasK » 15. březen 2022 10:11

Pokud umis dobre kreslit ikony, tak muzes popremyslet o zalozeni uctu na nejake ikonobance, ale chce to vytvaret pekne ikony v zajimavem stylu, protoze konkurence je velka... asi jako vsude a ve vsem.
TomasK

Reputace: +32

Příspěvekod castyhost » 15. březen 2022 17:00

jestli chces vylozene kreslit, zkus delat architekturu, design, konstrukci a ne icony pro molochy co si contributorama vytiraji co chteji

pokrocily konstrukter v CADu, modelovani 3D z 2D, priprava dat pro CNC obrabeni, urvou ti ruce
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Příspěvekod Ubu Mbekele » 15. březen 2022 19:07

Dnes a asi i v budoucnu bude největší zájem o fake videa a fake reportážní fotky. Brát to budou všechny zůčastněné strany. Nejtěžší bude sehnat ty správné lidi na odbyt, aby jsme to nemuseli věšet na fotobanky. Nevíte někdo o maketě Javelina? S prázdnou trubkou od RPG 75 mnoho záběrů nepořídím... :|
Ubu Mbekele

IP: 85.163.138.xx

Příspěvekod Koblihate1 » 15. březen 2022 19:23

Painter píše:Jsme na tom podobně, u nás to vypadá že lehne celá firma a budu bez práce. Mě to ale na full neuživý. Přijde mi že stačí ty první 3 a zbytek moc nemá cenu nahrávat.

Já k tomu mám ještě s manželkou eshop. A sice to nebude platove, jako být v práci, ale myslim že dokud bude hezký počasí, tak to bude stačit :D
TomasK píše:Pokud umis dobre kreslit ikony, tak muzes popremyslet o zalozeni uctu na nejake ikonobance, ale chce to vytvaret pekne ikony v zajimavem stylu, protoze konkurence je velka... asi jako vsude a ve vsem.

A nějaké konkretní prověřené nevíš? :)
castyhost píše:jestli chces vylozene kreslit, zkus delat architekturu, design, konstrukci a ne icony pro molochy co si contributorama vytiraji co chteji

pokrocily konstrukter v CADu, modelovani 3D z 2D, priprava dat pro CNC obrabeni, urvou ti ruce

na konstrukci dělám 8let, a myslim že se na podzim k tomu zase vrátim :)
Koblihate1

IP: 185.236.161xx

Příspěvekod castyhost » 15. březen 2022 19:47

no vidis, uz to mas zmakly :-)

co konstruujes?
castyhost

IP: 92.240.175.1xx

Příspěvekod old shutterhands » 16. březen 2022 07:21

Záleží na tom koľko percent z tvojho celkového príjmu zarobíš na fotobankách. Ja som bol pred 6 rokmi v presne takej pozícii ako ty. Už som vedel, že v agentúre so mnou nepredĺžia zmluvu. Vtedy som mal príjem na fotobankách asi 45% z celkového príjmu. To bol rok 2016 a boli ešte iné ceny na Shutterstock. Od 2017 do 2019 boli príjmy na fotobankách 90% môjho príjmu. Vrchol príjmov som mal v 2019 teda pred koronakrízou. Odvtedy moje príjmy na fotobankách klesajú. Teraz sú asi 60% z celkových príjmov, robím grafiku všetkého druhu pre firmy, živnostníkov. A budúcnosť vidím tak že fotobankové príjmy budú asi okolo 40% z celkového príjmu. Vyčerpal som nápady, už len recyklujem to čo sa predáva.
Takže moja rada, nespoliehaj sa na fotobanky ale ani ich celkom nezatracuj, stále to bude istá časť tvojich príjmov. Určite ale skúšaj nájsť aj nejaký iný zdroj príjmov.
old shutterhands

IP: 195.12.151.xx

Příspěvekod TomasK » 16. březen 2022 19:43

Zkus treba www.iconfinder.com, thenounproject.com nebo iconscout.com. Je jich urcite vic, ale ja pouzivam jen tyhle. Akorat uz si trochu vybiraji a maji urcite naroky, ale nejakou kacku to za rok hodi.
TomasK

Reputace: +32

Další

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse