Fotoaparát

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

Re: Fotoaparát

Příspěvekod shalom3 » 23. srpen 2022 00:14

Kdysi jsem to tady již psala, před lety jsem na Žižkově potkávala Jana Saudka, který tam měl ateliér. Zeptala jsem se ho, čím fotí a on řekl, že má sice nějaký špičkový digitál tenkrát v nějaké ceně dost přes 100 tis., ale že ho má víceméně v šuplíku a fotí nejraději - to bys neuhádl - Flexaretou. To jsem šla do vývrtky.
Hodnocení: 0
shalom3

Reputace: +1125

Příspěvekod Ubu Mbekele » 23. srpen 2022 07:06

Painter píše:Tohle je trochu pristup - jsem truhlář z vesničky a platí mi málo tak dělám nábytek sekerou, až mi budou dávat 100k za skříň tak si koupím stroje. Takhle to asi nefunguje.
Rozumím jak to myslíš taky se mi prodává něco co jsem chtěl smazat a taky me stvou nízké prodeje. Ale porad ti za to nekdo dava penize, nejsou to srdicka na IG. Jednou to dáváš na prodej, chceš za to peníze, tak by to mělo technicky trochu odpovídat, ideálně i námětem, kompozici použitelností atd. To nemluvím o prodeji za 30, 50, 100$ + profit FB a zákazník dostane výstup z 10 let staré techniky, kde je sum a je to neostre...

Docela se bavím. Tak třeba deset let starý Canon 5 mark 2 s elkovým sklem produkuje neostré, zašuměné fotografie??? Tohle moudro napsal zřejmě indický kontrolor ze šutru... Deset let stará fototechnika je úplně dostatečná, pokud ji umíte používat... Peníze ušetřené nenákupem nejnovější techniky raději prochlastám a utratím se slečnami... :mrgreen:
Ubu Mbekele

IP: 85.163.138.xx

Reputace: 0

Příspěvekod Painter » 23. srpen 2022 11:38

Ano zapomněl jsem napsat 10 let starou technikou ale ještě základní. Samozřejmě kdo koupil před 10ti lety téměř to nejlepší co se v tu dobu dalo, tak to sr..ka není.
Ještě jsem čekal že někdo napíše že by se ten nábytek udělaný sekerou prodával lépe než z profi strojů. A možná je to pravda. :)
Painter

IP: 2a00:1028:96d4:1602:38cb:359a:e8df:afxx

Příspěvekod ivusakzkrabice » 23. srpen 2022 19:05

Tak ona ta flexareta ještě nedávno strčila všechny digitály do kapsy :)
ivusakzkrabice

Reputace: +738

Příspěvekod Dusan » 4. září 2022 09:18

Jak se stavíte k videu? Točíte s tím co máte po ruce nebo tu techniku hodně řešíte?

Já když jsem začas s točením videí, tak jsem to vzal poctivě po mém. :) Hned ze začátku jsem si nechal rozšířit Canon 5D IV v servise o Canon C-log abych měl větší dynamický rozsah. K tomu jsem si stáhl DaVinci Resolve, které ve free verzi je jen pro FullHD a nemá podstatné funkce. Tak jsem hned první týden vyměnil za placenou verzi, abych mohl odšumovat, stabilizovat a používat 4K.

Pak následovala video hlava na stativ a první čínský slider. Ten strašně drhnul tak jsem ho nahradil druhým z Amazonu. Ten už byl dobrý ale pořád ruční, tak jsem ho nahradil motorizovaným Konova asi za 15tis a to už je jiná prácička. Teď zase řeším že obměním foťák za něco co umí aspoň 4K/60fps a 10bit.

By mě zajímalo jestli tu víc takových bláznů nebo to už nikdo neřeší? :D

Jo a ještě aby mi to upravování šlo od ruky tak jsem si pořídil Mac mini s M1 a na videa je to teda bomba.
Dusan

Reputace: +45

Příspěvekod shalom3 » 4. září 2022 14:33

Před pár dny jsem tady psala, že z 18 videí, nahraných na Shutr, vyhodili těch 11, která za něco stála (většinou kvůli artefaktům a šumu). Byly to animace z Blenderu, vykreslované ve vysoké kvalitě. Jelikož Blender je úplně zadarmo, tak na to házím bobek.
Ovšem jsem zaregistrovala, že i majitelé špičkové techniky si speciálně na Shutru stěžovali zde na vyhazování kvůli neostrosti, artefaktům, šumu...Řekla bych, že tam mají zrakově postižené editory. :mrgreen:
Ale jinak jo, pokud to máš jako koníčka a můžeš to třeba uplatnit i jinde, tak určitě stojí za to si kupovat kvalitní vybavení.
shalom3

Reputace: +1125

Příspěvekod Ubu Mbekele » 5. září 2022 11:21

Dusan píše:
By mě zajímalo jestli tu víc takových bláznů nebo to už nikdo neřeší? :D
.

Kupovat novou techniku jen kvůli fotobankám je v současnosti nesmysl. Šutr vyhazuje videa i ze špičkových kamer s výborným postprocesem. Jako důvod uvádí editoři náhodně vybranou záminku. Na druhou stranu berou videa z mobilu i ze starého GoPro. Podstatné je téma. Když nahrajete něco, pro ně, zajímavého, tak na kvalitě moc nezáleží a brzo se to začne prodávat. Hodně zastoupené věci jsou loterie.
Ubu Mbekele

IP: 85.163.138.xx

Příspěvekod Dusan » 5. září 2022 14:27

Ubu Mbekele píše:Kupovat novou techniku jen kvůli fotobankám je v současnosti nesmysl.

Já to právě ještě dělám a asi teda budu jeden z posledních mohykánů co se mu to celkem vyplácí. Ale musím říct, že kvůli Shuttru bych to taky nedělal. Nejlepší mám Adobe, pak iStock a pak teprve Shuttr a Pond5. Dostal jsem s pár kouskama na dobré pozice ve vyhledávání, tak docela prodávám.

Myslím že existují dvě skupiny, jedna co už to pomalu balí a pak druhá co do toho pořád sype peníze. Sleduju nějaké zahraniční fotobankéře a běžně používají špičkovou techniku. Kolikrát když vidím že si půjčují i REDky apobně tak si říkám že to musí někdo kupovat. ;)
Dusan

Reputace: +45

Příspěvekod Painter » 5. září 2022 18:39

Pokud se ti to vyplatí a prodáváš, tak bych asi investoval. Jinak se asi budu opak co jsme tu řešili nedávno.
Já zvažuji R10 protože jsem si chtěl zkusit 4K a slow motion. Mám 50 snímků při 720 :D
Musel bych asi jet přes redukci, protože i skla se mi kupovat nechtějí. Ale souhlasím s tebou, že když něco dělat a chceš to mít hezký tak k tomu mít i techniku.
Můžeš dát odkaz na ty zahraniční fotobankéře, kouknul bych. Díky
Painter

IP: 178.255.168.xx

Příspěvekod PandaWild » 5. září 2022 20:46

Painter píše:...zkusit 4K a slow motion....
U slow motion (obzvláště 4K) zapomínají v reklamách upozornit, že to potřebuje HODNĚ HODNĚ světla aby to nebylo zašuměné. :shock:
+duben Hodnocení: +1
PandaWild

Reputace: +1981

PředchozíDalší

Zpět na O focení