ANKETA: vector i JPG verze obrazku na SS

Davate na SS k vektorove verzi obrazku i JPG verzi?

Můžete označit 1 možnost

Zobrazit výsledky

ANKETA: vector i JPG verze obrazku na SS

Příspěvekod ledinka » 23. květen 2014 12:24

Ahoj, dala jsem tu malou anketku - prosim podelte se s ostatnimi, zda nahravate na SS u vectorovych obrazku i rastrovou verzi (tedy mate pak obrazek v portfoliu 2x).
Popripade i vysvetlete proc:)
Diky
Hodnocení: 0
Naposledy upravil ledinka dne 23. květen 2014 12:47, celkově upraveno 2
ledinka

Reputace: +1

Re: vector i JPG verze obrazku na SS

Příspěvekod Niki » 23. květen 2014 12:26

Ano, obrázky které stojí za to, nahrávám i jako JPG, prodávají se, tak proč ne :)
Niki

Reputace: 0

Re: vector i JPG verze obrazku na SS

Příspěvekod ledinka » 23. květen 2014 12:37

ja to prave na zacatku delala (hlavne kvuli prifouknuti portfolia).
Pred mesice jsem to delat prestala delat, protoze, kdyz jsem se divala na portfolia "borcu", co se mi libi, tak taam maji jen vector.
A ted o tom zas premyslim, protoze u veci, ktere jsou uspesne, je beztak min tretina v JPG.

Ale zas kdyby ti lidi, co si koupili JPG, by si koupili vector, tak by ten obrazek byl uspesnejsi a teoreticky na lepsim vyhledavacim miste - otazka je, zda nekdo, kdo kupuje JPG, by byl ochotny si koupit vector, kdyz by JPG nebyl dostupny
ledinka

Reputace: +1

Re: ANKETA: vector i JPG verze obrazku na SS

Příspěvekod Anika » 23. květen 2014 13:10

Já jsem dlouho dávala obě verze, teď nedávno jsem přestala, už dávm jen vektory. Ale vážně sama nevím, co je lepší. Měla jsem nějaké enhanced prodeje právě na rastrové verze, tak asi začas ty nejúspěšnější nahraju i v bitmapách.
Anika

Reputace: +248

Příspěvekod Bananaboy » 23. květen 2014 14:37

Dávam len vektorovú verziu. Keď som začínal na Shutterstocku, tak som nevedel, že je tam možné dávať aj rastrovú verziu a teraz keď to viem, tak sa mi zase nechce nahrávať vyše 800 obrázkov. Ktovie, možno by sa príjmy zvýšili a možno znížili. Aj tak robím hodne webdesignérskych elementov s textom a tie by mi určite vyhodili. A robiť ich beztextové verzie, to sa mi už absolútne nechce. To budem radšej kresliť nové vektory. Ale keď tak rozmýšľam, tak aspoň seamless patterny by som tam mohol nahrať. Tie by sa možno predávali aj v rastrovej verzii. :)
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod Ravennka » 23. květen 2014 15:31

Já tam dávala jpg k bestsellerům... a do popisu píšu k vektoru, že mám i jpg, do jpg popisu píšu, že mám v porfoliu i vektor...

Jsem právě zvažovala, že bych tam opět přinahrála nějaké jpg, ale že bych jim dala jiná klíčová slova (resp. je ne úplně totožná)... pak by si to až tolik nekonkurovalo, i když stejně těch prvních pár slov, které to vystihují budou pořád stejné.. těžko říct. Na to imho neumí odpovědět ani SS sám :D

Nicméně teda pár jpg verzí tam mám a většina se prodala alespoň jednou =)
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod shalom3 » 23. květen 2014 18:47

Nahrávám jak vektory, tak i jpg. Hlavním důvodem je, že do jpg se dají zapracovat IPTC data - titulek, klíčová slova atd. a nemusím to potom ve všech fotobankách zadávat znovu. Dalším důvodem je, že zdaleka ne každý, kdo kupuje, musí umět s vektorovými formáty. Je asi hodně uživatelů, kteří si stáhnou hotový jpg obrázek, v nějakém freeware si ho třeba jen zmenší a dají na web. Krom toho ve vyhledávání si může někdo zadat jen vektory, jiný jen ilustrace...
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod admin » 23. květen 2014 19:01

shalom3 píše:Nahrávám jak vektory, tak i jpg. Hlavním důvodem je, že do jpg se dají zapracovat IPTC data - titulek, klíčová slova atd. a nemusím to potom ve všech fotobankách zadávat znovu.

To jde i u vektorů - když dáváš vektor, tak stejně nahráváš EPS + JPG, kde můžeš mít tyto údaje (alespoň já to tak dělám od začátku).
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod Mo. » 23. květen 2014 20:59

Já nahrávám jenom vektory, ale do budoucna jsem si říkala, že některé nahraji i v zvlášt v jpg. Jenom otázka trochu mimo, dřív mi běžně šlo, že při uploadu mi to IPTC data automaticky načítalo a teď to záhadně nefunguje, jenom náhodou asi před týdnem to jednou šlo, nevíte, co bych mohla dělat za chybu? Díky.
Mo.

Reputace: 0

Příspěvekod shalom3 » 23. květen 2014 21:05

admin píše:
shalom3 píše:Nahrávám jak vektory, tak i jpg. Hlavním důvodem je, že do jpg se dají zapracovat IPTC data - titulek, klíčová slova atd. a nemusím to potom ve všech fotobankách zadávat znovu.

To jde i u vektorů - když dáváš vektor, tak stejně nahráváš EPS + JPG, kde můžeš mít tyto údaje (alespoň já to tak dělám od začátku).

Jasně, takhle to dělám. Ale jsem přece jen začátečnice v oblasti fotobank, krom toho angličtina taky nic moc, tak jsem se pravděpodobně ještě úplně nezorientovala. Ale podle číselného údaje v katalogu jsem dedukovala, že v takovém případě je na SS jak ilustrace, tak i vektor. Předpokládám tedy, že obrázek je vyhledán bez ohledu na to, zda někdo v kriteriích zvolí vektor či ilustraci. Pak nevidím důvod, proč obrázek nahrát ještě jednou jako ilustraci. Nebo je to jinak? ;)
shalom3

Reputace: +1193

Další

Zpět na Shutterstock