od zbyněk » 24. červenec 2024 10:17
Je pravda, že v komerční rovině práce stále ubývá. Firmy nemají peníze na to, aby si nechaly udělat solidní propagaci, tak to řeší stylem, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Podle toho to taky vypadá. A protože je těchto zmetků plný internet, tak je to bráno, jako jakýsi standart.
Já se k FB dostal náhodou. Kamarád mi povídal, že tam dává nadprodukci a tak jsem to také zkusil. Živit bych se tím nechtěl. To bych zhynul hlady.
Microstock pohřbil trh s fotkama na kalendáře, pohlednice a podobně. Dnes už si nikdo nesjedná fotografa na nafocení třeba hradů v určité lokalitě. Vše se dá koupit za pár korun na FB. V podstatě si tu fotografové, grafici a další podřezali větev sami pod sebou.
Technologie, včetně AI se budou samozřejmě dál vyvíjet a pokud budou umět nahradit, nebo ulehčit lidskou práci, tak je to v pořádku. O tom, že by zcela nahradily nějaký obor, tomu se mi nechce věřit.
Jak to bude do budoucna? Zkusit se zeptat v Delfách. S jistotou lze říct, že joudové tu budou pořád. Ráno jsem po jednom předělával fotku. Nedokáže vyfotit dlaždici 50x50 cm tak, aby v ní byla kresba. Prostě neumí změřit světlo. To je fakt na zabití.