Fotobanky z pohledu začátečníka

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: Fotobanky z pohledu začátečníka

Příspěvekod ivusakzkrabice » 10. únor 2021 11:24

Krajinky, co tam máš, má hodně lidí -> velká konkurence. Z jídla jsou zajímavější snad jen ty citrony, ale jsou to opět věci, které jsou zastoupeny ve fotobankách dost.
Jsou vlastně jen dva směry:
1 - prostě se vykopeš do maximálnímu výkonu a dáš tomu všechno jak píše admin
2 - pojedeš si to podle sebe ve volnym čase, ale pravděpodobně budeš víc zklamanej, na zbohatnutí to fakt není :)

Začínala jsem 2016 a už tehdy to nebyla dobrá doba, první rok jsem dělala zbytečné chyby (jako horší keywordy, nepoužívání IPTC, moc jsem neřešila nahrávání z hlediska organizace/logistiky) - těch se vyvaruj. Stále si jedu svoje mainstream témata a dost je opakuju. Prodeje nejsou závratné, na obměnu fototechniky to stačí, na cestování ne. Pro sebe to beru tak, že mě focení baví, je to můj způsob jak relaxovat. Většinu mých fotek tvoří květiny a při keywordování si obvykle o nových úlovcích i něco přečtu (stejně tak o při focení z cest), takže to pro mě z větší části není úplně zabitý čas. Jinak bych se tomu už asi dávno nevěnovala. Musí to bavit, jinak se to dělat nedá.
+PandaWild, +basti Hodnocení: +2
ivusakzkrabice

Reputace: +738

Příspěvekod Neznamy » 10. únor 2021 14:24

DANNY14 píše:S prodeji to docela vázne a tak mě napadá zdali to má vůbec smysl ?

Řeší se tu technikálie, ale to základní tu chybí. Mé oblíbené otázky: pro koho je to co vytvářím určené? Kdo to bude kupovat a proč? Jaký problém si tím vyřeší?

Zvládnutí řemesla je až druhé na řadě. První je vědět na koho danou fotkou cílím. Potenciální zákazník píše článek o vitamínu C a chce to nějak ilustrovat - jeho problém tedy je, že nemá fotku a neví třeba ani pomocí jakého obrázku. Zadá si do fotobanky klíčové slovo "vitamin C". Ti prozíravější, co mají fotky citrónu tam dali i klíčové slovo "vitamin C". Pak už si potenciální zákazník vybírá jen zda chce ilustrovat svůj článek "přírodně" pomocí citrónu nebo pomocí obrázku s vitamíny pohozenými na stole atd. Zákazník koupí fotku co se mu nejvíc líbí, a problém má vyřešený (na začátku nevěděl jak ilustrovat článek o vitamínu C, a neměl žádnou fotku).

Když sám autor neví, co svou fotkou ilustruje, těžko to bude vědět zákazník.
+DANNY14, +PandaWild, +TomasK, +admin Hodnocení: +4
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod DANNY14 » 10. únor 2021 16:01

To je určitě pravda, zkusím se více se zamyslet nad klíčovými slovy a více využít popisky fotek ;)
Hodnocení: 0
DANNY14

Reputace: 0

Příspěvekod Neznamy » 10. únor 2021 21:06

DANNY14 píše:To je určitě pravda, zkusím se více se zamyslet nad klíčovými slovy a více využít popisky fotek ;)

Ještě lepší by bylo si to uvědomovat před samotným focením (při přípravě focení). Postava v krajině může mít plno sdělení, a pak jde o to určit chci sdělit, a to zvýrazním. Příklad - postava v krajině - jde o fotku: pro cestovatelský časopis / k článku o nějakém prvku v té krajině (dejme tomu stolová hora) / reklamní fotku lákající turisty do oblasti / k tematice zdravý životní styl / ilustrativní fotka k článku o imunitě / k článku o aktivním stáří / k propagaci nějakého doplňku stravy pro aktivní seniory (třeba přípravek na klouby) / k propagaci životního nebo cestovního pojištění / k propagaci developerského projektu v okolí že tam je kam chodit na výlety / k článku o vztazích s prarodiči (senioři + děti).

Jedno a to samé téma (zde postava v krajině) může mít tolik využití. Když budu vědět proč to fotím, můžu to ve fotce zvýraznit, a pak použít v klíčových slovech. Když budu vědět já jako autor co jsem tím chtěl říct, pochopí to daleko snáz i kupující. A navíc nebudu muset dávat obecná nic neříkající klíčová slova jako krajina, modrá, zelená, kopce, obloha, člověk, ale třeba: senior, aktivní stáří, zdraví, imunita atd.
+DANNY14, +TomasK, +admin Hodnocení: +3
Neznamy

Reputace: +58

Příspěvekod Prudek » 11. únor 2021 19:53

Jsem na fotobankách 10 let a stále si uvědomuji spoustu nedostatků v popisech a klíčování obrázků. Ale člověk se učí. Někdy se podívám na klíčová slova co jsem dával před 5ti lety a úplně se zhrozím. Navíc si stále uvědomuji, že to po 10 letech stále nedělám dobře. Ono když budeš na fotobankách delší dobu, tak si ty chyby co děláš uvědomíš a začneš se zlepšovat.

Jak bylo řečeno u cestovatelských fotek je popis a klíčová slova skoro to nejdůležitější.
Co je ale taky důležité, je, pokud třeba někde fotím nějakou památku, udělat celou sérii fotek. Uvažuji třeba takto: chci mít několik klasických kýčových fotek celé památky co má každý, pak si vyťuknu několik zajímavých detailů, všímám si okolí, např rozkvetlej strom, socha,.... potom si počkám na západ slunce a udělám několik večerních a nočních fotek. Výsledek je série třeba 50-100 fotek většinou dost různorodých na jedno téma. Vše je potřeba doladit postprocesingem k dokonalosti a lépe to trochu přehnat. Já tomu říkám zkýčování. Potom se mohu i popisu pořádně věnovat bo dělám v podstatě jeden popis pro celou sadu fotek. Také je dobré tam nenahrát celou sadu zároveň, ale třeba po 5ti kusech týdně. V podstatě jediná možnost aby si tě někdo všimnul je, že se podívá na fotky od nejnovějších. Zkrátka na určité klíčové slovo se ti několik let neprodá nic, najednou si jedné fotky někdo všimne a během krátké doby se na to klíčové slovo začnou stahovat i další fotky. No a až se ti začnou prodávat fotky na nějaký slovo, tak fotit a doplňovat nový obsah právě k tomuto slovu a nejlépe pravidelně. Já jsem se dostal až k tomu, že dám 20 tisíc za letenku na místo kde jsem již byl a prodávají se mi od tud fotky. Tedy pokud mě koronavirus a právě srůstající utržená achilovka na podzim pustí do Nepálu.
+DANNY14, +ahas Hodnocení: +2
Prudek

IP: 37.44.23.xx

Příspěvekod Little Peter » 24. únor 2021 17:08

Prudek píše: Já jsem se dostal až k tomu, že dám 20 tisíc za letenku na místo kde jsem již byl a prodávají se mi od tud fotky. Tedy pokud mě koronavirus a právě srůstající utržená achilovka na podzim pustí do Nepálu.

Předpokládám, že nepojedeš do Nepálu jen kvůli fotkám do fotobanek, jak píšeš. Ale z větší části proto, že je tam neuvěřitelně krásně. Obzvlášť Everest trek. Tam bych jel klidně taky znovu, i kdyby mi někdo zakázal vzít si foťák, ikdyž by mě to hodně mrzelo.

Jinak k těm krajinám, je potřeba si popojít někam, kde to nefotí všichni. A jak říkáš, počkat si na světlo. Viz třeba ten Everest. Z Gokyo Ri to ve dne fotí všichni:
https://www.shutterstock.com/cs/image-p ... 1023508546

Ale třeba tady Max si popošel asi o 10km směr Cho Oyu a ledovce, které tečou k nám, tomu dodávají neuvěřitelnou hloubku. Ikdyž už je to trochu moc překýčovatělé, obzvlášť to smrsknutí panoramatu, což udělalo zdánlivě vyšší i ty nejvyšší hory světa.
https://500px.com/photo/147370593/the-o ... y-max-rive
Little Peter

Reputace: +5

Příspěvekod Návštěvník » 24. únor 2021 17:19

Ztráta času. Ber s rezervou názory ostatních lidí, jsou tu tací, kteří by to dělali i zadarmo.
Návštěvník

IP: 89.177.246.1xx

Příspěvekod libor.pal » 25. únor 2021 08:39

Zdravím, taky jsem začal nahrávat fotky teprve v listopadu 2020. Ale osobně to beru jako hobby a snahu se ve foto dovednostech posunout dále.
Minimální prodeje mám zatím jen z fotek drobností různě naaranožovaných např. na stole. Příroda je u mě na nule.
Ještě bych dodal, nahrávání fotek z přírody mi na shutterstocku prochází tak na 50%-60%. Většinou foto vyřazují za ohnisko. Co mě ale nejvíce zaráží, že co nevezmou na Shutterstocku, vezmou na Adobe Stocku a obráceně.
Je třeba to brát jako zábavu a koníčka. Třeba se po čase dostaví výsledky.
libor.pal

IP: 77.48.243.xx

Příspěvekod Feryy » 6. leden 2025 19:53

DANNY14 píše:Ahoj, na fotobankách jsem nováčkem, začal jsem teprve v Prosinci. Snažím se přidávat převážně fotky z cest, krajiny, přírodu a jídlo. S prodeji to docela vázne a tak mě napadá zdali to má vůbec smysl ? :roll: Jak to vidíte vy jako zkušení fotobankéři, vyplatí se to, nebo už ujel vlak ? Když vezmu čas strávený focením, úpravou fotek, popisováním klíčových slov, mám pocit že víc si vydělá bezdomovec který vybírá v popelnicích papír a odnáší ho do sběrny :D
Případně má cenu fotit krajiny, jídlo nebo frčí hlavně životní styl ? Například focení lidí mi přijde složitější už kvůli toho že nikdo to nebude dělat zadarmo...
Přidávám odkaz na své nejobsáhlejší portfolia https://www.shutterstock.com/cs/g/Danie ... =288067983
https://stock.adobe.com/cz/contributor/210099510/Daniel

Kolik už jsi si vydělal od toho roku co si začínal ?
Feryy

IP: 85.193.2.1xx

Předchozí

Zpět na Diskuse pro nováčky