Vlákno stížností a nářků

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Vlákno stížností a nářků

Příspěvekod GreatWhite » 25. listopad 2025 08:14

Mám to stejně, totální skokový propad.
Bude zajímavé až vynulují 1.1. ty úrovně. To bude strašně pomalu naskakovat na vyšší levely.
Vypadá to, že po tom sloučení SS a Getty došlo k nějakému rozhodnutí, že Shutterstock už bude jen v nějakém udržovacím provozu. Možná přišlo i na krácení financí na propagaci...atd.
Zajímalo by mě jaké jsou celkové prodeje na Shutterstocku a kam to směřuje. Za pár roků může klidně nastat, že už tržby nepřesáhnou náklady a prostě to vypnou.
+Sagi Hodnocení: +1
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod admin » 25. listopad 2025 09:16

Tak jsem se taky podíval na Shutter a tedy žádná sláva, na to, že říjen - prosinec bývají nejsilnější fotobankové měsíce, tak tam vidím spíše mírný propad :(
Kouknul jsem se ještě na iStock, jestli se to nepřesunulo tam a teda ani náhodou :(
+Sagi Hodnocení: +1
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod Ubu Mbekele » 25. listopad 2025 13:41

GreatWhite píše:Mám to stejně, totální skokový propad.
Bude zajímavé až vynulují 1.1. ty úrovně. To bude strašně pomalu naskakovat na vyšší levely.
Vypadá to, že po tom sloučení SS a Getty došlo k nějakému rozhodnutí, že Shutterstock už bude jen v nějakém udržovacím provozu. Možná přišlo i na krácení financí na propagaci...atd.
Zajímalo by mě jaké jsou celkové prodeje na Shutterstocku a kam to směřuje. Za pár roků může klidně nastat, že už tržby nepřesáhnou náklady a prostě to vypnou.

V létě mi ze šutru psali jestli jsem ochotný poskytnout zdrojové, neupravené, soubory fotek a videí, která mám ve fotobankách. Odpověděl jsem v dotazníku, že to záleží na jejich finanční nabídce, ale považuji to za možné. Od té doby se mi neozvali. Možná je to nějaký jejich záměr na příští rok. Vytěžit co se ještě dá a potom to zavřít.... :|
+GreatWhite, +Sagi, +TomasK Hodnocení: +3
Ubu Mbekele

Reputace: +159

Příspěvekod TomasK » 25. listopad 2025 15:51

Minuly rok jsem byl jeste optimista, protoze vse slo jeste pozvolna nahoru. Od letoska uz nejsem, a jako vetsina vidim od zari dalsi postupny sesup na SS i Adobe. Snad mozna iStock, je +/- porad stejny. U me to umocnuje i fakt, ze Iconfinder ukoncil cinnost 17. listopadu a ostatni ikonkove platformy padaji prijmove jako teplota v tomto rocnim obdobi. Hloupe je, ze na jare uz to nejspis nahoru nepujde. :cry:
Hodnocení: 0
TomasK

Reputace: +32

Příspěvekod shalom3 » 22. prosinec 2025 03:53

Minulý měsíc jsem měla na Getty 94 USD a myslela jsem, že došplhám do té stovky. A ejhle, ono se to tento měsíc snížilo na 86 USD. Může jít o nějakou reklamaci? Myslela jsem si, že když se ty peníze zobrazují až 20. den, tak reklamace už by měly být vypořádané.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod navs » 22. prosinec 2025 15:33

shalom3 píše:Minulý měsíc jsem měla na Getty 94 USD a myslela jsem, že došplhám do té stovky. A ejhle, ono se to tento měsíc snížilo na 86 USD. Může jít o nějakou reklamaci? Myslela jsem si, že když se ty peníze zobrazují až 20. den, tak reklamace už by měly být vypořádané.

Může to být ta reklamace, jestli používáš DeepMeta, který mají pěkné zpracování dat z Istock, tak by se dalo porovnat Lifetime Refunds, zapsat si kolik tam je teď a potom nahrát data z Istock za listopad, o kolik se to zvedne.
Jinak výdělek na Istock jdou dolů, až se sloučí se Shutterstock, tak to možná klesne dál a těch 8 dol za měsíc u Shutru přestanou chodit :)
navs

IP: 213.226.240.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod shalom3 » 22. prosinec 2025 19:07

Jo, díky za reakci. Ale já už Deep Meta nepoužívám, jsem linuxářka ;) . A ono už to je stejně jedno, tak nějak, tu a tam někde přibude pár šupíků....
shalom3

Příspěvekod shalom3 » 29. leden 2026 01:54

Chci se pozeptat - v prosinci jsem měla na Getty částku 86 USD - za listopad. V lednu jsem se podívala, zda k té částce něco nepřibylo. Na výkazu za prosinec se ukázaly cca 3 USD, aniž by se to přičetlo k těm minulým penězům. O těch vůbec nevím, kde jsou. Na účet nedorazily, částka je pod limitem pro výplatu a v Getty přehledech nefigurují. Někdy minulý týden jsem také zjistila, že mám vyplnit W8-BEN, což jsem udělala, a jeví se jako platný až do roku 2029. Má někdo nějaký nápad, kde ty peníze jsou?
shalom3

Příspěvekod ivusakzkrabice » 3. únor 2026 21:16

Už nějaký ten pátek chválím, že AI umí dělat super popisy a keywordy fotek.. má to jednu malou leč zásadní vadu, vůbec nevím jak to využít, když AI umí vyrobit vlastní fotky, které ty mé hravě strčí do kapsy :D
ivusakzkrabice

Reputace: +751

Příspěvekod old shutterhands » 21. duben 2026 16:20

Kdesi na webe som videl nedávno článok s názvom AI UDRELA NAPLNO. Išlo o prepúšťanie asi 300 zamestnancov pobočky IT firmy. Kľudne to však platí aj na fotobanky. Tento rok je naozaj veľmi biedny. Na všetkých frontoch, už len AdobeStock ako tak ide. Premietnuté do zárobkov - u mňa vyzerá to, že sa udrží klesajúci trend posledný rokov - každý rok priemerný mesačný zárobok je o 100 nižší. Ak by to takto pokračovalo aj naďalej o 2 roky bude zárobok rovný nule.
Sila AI - vidím to aj v agentúre, kde občas vypomáham. Grafik namiesto toho aby si stiahol nejakú peknú grafiku, sedí a aj niekoľko hodín sa trápi s Adobe Firefly, aby mu vykúzlila niečo čo sa podobá jeho predstave a predstave klienta. Jednoducho to je koniec fotobankových grafikov. Čaká nás pekne debilná doba - ľudia skoro všetko hodia na plecia AI a ich hlavy budú čoraz viac prázdnejšie. Myšlienkový postup bude čoraz viac takýto - nerozmýšľam ako to viem urobiť sám, ale skôr kde nájsť AI, ktorá to urobí lepšie a rýchlejšie akoby som urobil ja.
+Ubu Mbekele Hodnocení: +1
old shutterhands

IP: 195.12.151.xx

Reputace: 0

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse