Kecy v kleci

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Kecy v kleci

Příspěvekod Autor » 6. březen 2026 17:26

Na umění vytvořené AI se nevztahují autorská práva.

https://www.novinky.cz/clanek/internet- ... d-40565475
Hodnocení: 0
Autor

IP: 212.8.243.xx

Reputace: 0

Příspěvekod věra » 7. březen 2026 07:34

Ahoj, přešel jste někdo od fotografií (mám portfolio 34000 fotek dělala jsem to 17 let) k videu? Prodává se vertikální video, když pořád píší na Shutterstock, že ho poptávají? Příjmy mi klesly na méně než polovinu. Takže co video, je to cesta? Zatím jich tam mám 300 na Shutterstock a Adobe a prodejů 10 za půl roku, ale zvažuji, že když bych do toho šlápla tak není problém jich udělat třeba 1000, ale aby to nebyl vyhozený čas.

Děláte někdo video? Je u videa stejný propad příjmů jak u fotky?

A zkoušel jste někdo Saatchi Art? Dodat ty výtvarnější fotografie (nebo malované a kreslené věci) jako umění, oni to vytisknou, stačí jen dodat data. Díky. Věra
věra

IP: 150.228.35.1xx

Příspěvekod Ubu Mbekele » 7. březen 2026 22:49

Už je pozdě s čímkoliv pro fotobanky začínat.
+Bananaboy, +Egeris, +Marsan, +PandaWild, +TomasK Hodnocení: +5
Ubu Mbekele

Reputace: +159

Příspěvekod Egeris » 9. březen 2026 08:56

Já bych se na to vykašlal. Video má o dost náročnější workflow, než fotky a prodeje stejně nic moc. A když už se něco prodá, je to většinou za $0.25, což je naprostý výsměch. Jedině že bys natáčela videa něčeho, co je neobjevená novinka, která je navíc velmi žádaná. Ale u klasických videí a animací, tam moc smysl asi bohužel nevidím.
Egeris

Reputace: +117

Příspěvekod joncko » 9. březen 2026 10:55

věra píše:Ahoj, přešel jste někdo od fotografií (mám portfolio 34000 fotek dělala jsem to 17 let) k videu? Prodává se vertikální video, když pořád píší na Shutterstock, že ho poptávají? Příjmy mi klesly na méně než polovinu. Takže co video, je to cesta? Zatím jich tam mám 300 na Shutterstock a Adobe a prodejů 10 za půl roku, ale zvažuji, že když bych do toho šlápla tak není problém jich udělat třeba 1000, ale aby to nebyl vyhozený čas.

Děláte někdo video? Je u videa stejný propad příjmů jak u fotky?

A zkoušel jste někdo Saatchi Art? Dodat ty výtvarnější fotografie (nebo malované a kreslené věci) jako umění, oni to vytisknou, stačí jen dodat data. Díky. Věra

Ja robím v podstate iba videá a vidím to celkom pozitívne. Tvorím hlavne časozbery prírody, trochu šport, nejaké backgroundy a potom taký mix všetkého možného a zatiaľ to funguje... dokonca som mal koncom roka najlepšie mesiace za moju cca 10 ročnú históriu na fotobankách (veľmi milo prekvapil Shutterstock) a aj krivka celkových ročných príjmov je ešte mierne rastúca. Aktuálne fotobankový trh prechádza pomerne radikálnymi zmenami a netuším kde bude za 5-10 rokov, ale myslím že to ešte pár rokov môže byť celkom fajn job - pri kvalitnom obsahu a s trochou šťastia - keď sa zábery dostanú na popredné priečky vo vyhľadávaní.
Videá majú zatiaľ výhodu aj v tom že vytvárať ich pomocou AI je stále pomerne zdĺhavé a nie úplne najlacnejšie, aj keď AI výstupy sú čoraz lepšie a rozoznať ich reality je na prvý pohľad už často zložité.
Či sa s tým oplatí začínať záleží hlavne na obsahu ktorý budeš tvoriť - ak to bude aspoň trochu jedinečné, rôznorodé s vysokou kvalitou, tak si myslím že sa to stále oplatí.
joncko

Reputace: +26

Příspěvekod Ubu Mbekele » 9. březen 2026 13:28

Tak to bych chtěl vidět. Zvlášť na tom Šutru... :shock: Tedy pokud se bavíme o tisícovkách, nebo aspoň vyšších stovkách vydělaných dolarů.... ;)
Ubu Mbekele

Reputace: +159

Příspěvekod joncko » 9. březen 2026 13:55

Ubu Mbekele píše:Tak to bych chtěl vidět. Zvlášť na tom Šutru... :shock: Tedy pokud se bavíme o tisícovkách, nebo aspoň vyšších stovkách vydělaných dolarů.... ;)

Priemer na šutru za minulý rok som mal cca 570usd/mesiac - polovicu z toho spravili práve dva posledné mesiace ;)... Jedna z mojich zimných tém sa tam celkom uchytila a predaje pekne stúpli, tak držím palce nech každému sem tam ešte prídu také milé prekvapenia.
+Marian, +TomasK, +Ubu Mbekele, +ahas, +ivusakzkrabice, +shalom3 Hodnocení: +6
joncko

Reputace: +26

Příspěvekod Painter » 9. březen 2026 20:09

Třeba tento týpek udajně vydělal 41k $ za rok 2025 a v roce 2026 chce vydělat 100k. Má to jako full time a podle videí mu výdělek na FB stále roste. Cestuje ale po světě a má záběry hlavně z čisté energie (větrné elektrárny atd.) Asi to jde ale chce to hodně vyjímečný obsah.

https://www.youtube.com/@MicrostockDroneChannel/videos
+joncko Hodnocení: +1
Painter

IP: 109.164.50.xx

Příspěvekod věra » 11. březen 2026 16:33

Moc díky za odpovědi, zkusím to video, mám autentická videa z farmy a zahradničení, včelaření a začnu jich dělat víc. Zkusím to a pokud uvidím, že se to chytá, tak sem napíšu, jako info pro ostatní. Fotky , kterých mám 34000 mi aktuálně dávají jen 1000 dolarů a to je pokud není žádná mise žalostně málo. Dělala jsem to víc jak 10 let na fulltime. Zatím mám 300 schválených videí (a popravdě ta kvalita je slabá na rozdíl od fotek, budu se muset zlepšit) to je zatím malý vzorek, takže zatím nemám představu. Udělám jich alespoň 1000 a uvidí se. Díky
věra

IP: 150.228.35.xx

Příspěvekod Dusan » 18. březen 2026 17:30

Já nikdy nejel na velké množství, spíš jsem to jel na kvalitu. Se 4000 fotkma jsem byl na fulltime. Poslední roky už zkouším jen videa, zase teda mám malý vzorek, ale docela mi to funguje. ALE čísla jsou už jen zlomek toho co to bývalo a funguje mi v podstatě jen Adobe. Tam jsem skoro na původních číslech, ale ostatní už šlo do háje. Testoval jsem videa na výšku už v době kdy to shuttr ani nechtěl a žádná sláva to není ale sem tam se prodají, ale opět 90% jen na Adobe.

Kdyby byla k Adobe byla ještě nějaká schopná fotobanka šlapal bych do toho, takto je to dost na hraně. Na shuttru jsem aktuálně z 1500$ na 50$ mesíčně, takže asi tak a to jsem se hecl a zkoušel jsem to oživit. Zase na druhou stranu bez Adobe bych to asi už i vypnul. ;)
+TomasK, +Ubu Mbekele Hodnocení: +2
Dusan

Reputace: +61

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse