věra píše:Ahoj, přešel jste někdo od fotografií (mám portfolio 34000 fotek dělala jsem to 17 let) k videu? Prodává se vertikální video, když pořád píší na Shutterstock, že ho poptávají? Příjmy mi klesly na méně než polovinu. Takže co video, je to cesta? Zatím jich tam mám 300 na Shutterstock a Adobe a prodejů 10 za půl roku, ale zvažuji, že když bych do toho šlápla tak není problém jich udělat třeba 1000, ale aby to nebyl vyhozený čas.
Děláte někdo video? Je u videa stejný propad příjmů jak u fotky?
A zkoušel jste někdo Saatchi Art? Dodat ty výtvarnější fotografie (nebo malované a kreslené věci) jako umění, oni to vytisknou, stačí jen dodat data. Díky. Věra
Ja robím v podstate iba videá a vidím to celkom pozitívne. Tvorím hlavne časozbery prírody, trochu šport, nejaké backgroundy a potom taký mix všetkého možného a zatiaľ to funguje... dokonca som mal koncom roka najlepšie mesiace za moju cca 10 ročnú históriu na fotobankách (veľmi milo prekvapil Shutterstock) a aj krivka celkových ročných príjmov je ešte mierne rastúca. Aktuálne fotobankový trh prechádza pomerne radikálnymi zmenami a netuším kde bude za 5-10 rokov, ale myslím že to ešte pár rokov môže byť celkom fajn job - pri kvalitnom obsahu a s trochou šťastia - keď sa zábery dostanú na popredné priečky vo vyhľadávaní.
Videá majú zatiaľ výhodu aj v tom že vytvárať ich pomocou AI je stále pomerne zdĺhavé a nie úplne najlacnejšie, aj keď AI výstupy sú čoraz lepšie a rozoznať ich reality je na prvý pohľad už často zložité.
Či sa s tým oplatí začínať záleží hlavne na obsahu ktorý budeš tvoriť - ak to bude aspoň trochu jedinečné, rôznorodé s vysokou kvalitou, tak si myslím že sa to stále oplatí.