Vlákno stížností a nářků

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Vlákno stížností a nářků

Příspěvekod shalom3 » 21. duben 2026 21:34

Tak AI umí i pobavit. Nedávno jsem chtěla poměrně jednoduchý proces s obrázkem. Vorala to tak dlouho, vysvětlovala, proč to nejde a nakonec mi nabídla, že mi připraví postup, jak to udělat ve Photoshopu. :lol:
Taky jsem položila otázku ohledně prodeje do zahraničí. Tak mi mj. sdělila, že daňové výdajové paušály jsou 80% - i když jsem specifikovala, o jakou výrobu jde.
No, jestli toto bude povýšeno na hlavní pracovní nástroj, tak potěš koště. :mrgreen:
Hodnocení: 0
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod admin » 22. duben 2026 09:34

old shutterhands píše:Kdesi na webe som videl nedávno článok s názvom AI UDRELA NAPLNO. Išlo o prepúšťanie asi 300 zamestnancov pobočky IT firmy. Kľudne to však platí aj na fotobanky. Tento rok je naozaj veľmi biedny. Na všetkých frontoch, už len AdobeStock ako tak ide. Premietnuté do zárobkov - u mňa vyzerá to, že sa udrží klesajúci trend posledný rokov - každý rok priemerný mesačný zárobok je o 100 nižší. Ak by to takto pokračovalo aj naďalej o 2 roky bude zárobok rovný nule.
Sila AI - vidím to aj v agentúre, kde občas vypomáham. Grafik namiesto toho aby si stiahol nejakú peknú grafiku, sedí a aj niekoľko hodín sa trápi s Adobe Firefly, aby mu vykúzlila niečo čo sa podobá jeho predstave a predstave klienta. Jednoducho to je koniec fotobankových grafikov. Čaká nás pekne debilná doba - ľudia skoro všetko hodia na plecia AI a ich hlavy budú čoraz viac prázdnejšie. Myšlienkový postup bude čoraz viac takýto - nerozmýšľam ako to viem urobiť sám, ale skôr kde nájsť AI, ktorá to urobí lepšie a rýchlejšie akoby som urobil ja.

Tak ono to nebude tak horké - spousta firem maskuje propouštění za AI, ale ve skutečnosti prostě nezvládli spíše něco manažersky :)) jsou o tom desítky článků, ona ta AI bude prorůstat do firem pozvolna a spíše bude zvedat produktivitu, firmy si lidi nechají, protože AI musí beztak kontrolovat a kdo jiný by ji kontroloval, než ten, co to předtím dělal...

Co se týče klesajících příjmů z fotobank, tak tam to klesá už několik let a je to spíše změnou poměrů mezi nabídkou a poptávkou - stejná poptávka, ale nabídka neustále roste - jak velikostí portfolií jednotlivých fotobank (Shutter má 600 miliónů obrázků, když jsem začínal měl jen tak asi půl miliónu), tak počtem fotografů/grafiků, kteří tam nahrávají.

A to generování, na to podle mě také ještě dojde. Jednak se to okouká (já už jsem na to hodně dlouho alergickej) a jednak podle několika článků půjde cena AI dost nahoru, zatím se jen snaží obsadit trh, takže se do toho lejou prachy, ale časem to splaskne a pak najednou si rozmyslíš, jestli si necháš něco generovat AI, když za každou iteraci zaplatíš pár dolarů a ona ti bude pořád generovat nějaký fujtajbly. To už pak raději koupíš obrázek z fotobanky a pomocí AI ho jen upravíš.

Takže nevidím to s AI tak černě, co se týče budoucnosti fotobank, tak tam to samozřejmě černě vidím, tam už to lepší nebude a je jen otázka času, jak dlouho se ještě grafikům a fotografům vyplatí tvořit pro fotobanky.
+Ubu Mbekele, +joncko Hodnocení: +2
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod Ubu Mbekele » 22. duben 2026 14:37

Také jsem někde četl, že rozvinutá AI sebou přinese nutnost nepodmíněného příjmu a konec danění lidské práce. O tom se komoušům ani nesnilo :mrgreen:
Ubu Mbekele

Reputace: +159

Příspěvekod admin » 23. duben 2026 08:33

Zrovna na mě vyskočilo k tématu: https://ceskepodcasty.cz/podcast/ai-v-k ... -fotobanky

Ještě jsem neposlouchal, nechávám si to ke kreslení pro fotobanky :)
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Předchozí

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse