shutterstock

Re: shutterstock

Příspěvekod honza286 » 25. listopad 2020 15:52

Já teda nevím, zda se vyplatí pro SS fofit fotky s lidmi - doporučoval bysh si propočítat, kolik se musí prodat fotek za minimální zaručený příjem (0,10 - 0,11 USD), aby to pokrylo aspoň odměnu modelce (modelovi) a strávený čas na úpravách. Pak se musí každý rozhodnout, zda jsou jeho fotky s lidmi tak unikátní a dobře prodejné, že se mu to vyplatí.
Hodnocení: 0
honza286

Reputace: +70

Příspěvekod GreatWhite » 25. listopad 2020 16:34

žádný fotobankéř nefotí jenom pro shutterstock (pokud tedy není třeba v offsetu) :D pořád tady propočítávaš 0,10. Weyo ti píše, že má spousty vyšších prodejů, já ti píšu, že mám taky větší procenta za vyšší prodeje a x tisíc dalších fotobankéřů na fotobankách fotí s lidmi. A asi se jim to vyplatí.
Ale to je fuk toto už sklouzává jenom do diskuze proč něco nedělat a nehledá se příčina proč člověk prodává jenom za desetníky :roll:
Shutterstock je jen jednou z fotobank, pro spoustu z nás má pořád jednu z nejvyšších ziskovostí.
Nějaké propočítávání, jestli mám v průměru za fotku 0,50 na šutru nebo 0,80 na adobe je úplně na nic. Obě výsledné ceny jsou vlastně brutálně pod cenou :D ale to je microstock svět
Myslet si, že za mnou zákazník uteče od Shutterstocku a bude kupovat moje obrázky pouze na Adobe je naivita ;)
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod honza286 » 25. listopad 2020 18:29

GreatWhite píše:žádný fotobankéř nefotí jenom pro shutterstock (pokud tedy není třeba v offsetu) :D pořád tady propočítávaš 0,10. Weyo ti píše, že má spousty vyšších prodejů, já ti píšu, že mám taky větší procenta za vyšší prodeje a x tisíc dalších fotobankéřů na fotobankách fotí s lidmi. A asi se jim to vyplatí.
Shutterstock je jen jednou z fotobank, pro spoustu z nás má pořád jednu z nejvyšších ziskovostí.
Nějaké propočítávání, jestli mám v průměru za fotku 0,50 na šutru nebo 0,80 na adobe je úplně na nic. Obě výsledné ceny jsou vlastně brutálně pod cenou :D ale to je microstock svět
Myslet si, že za mnou zákazník uteče od Shutterstocku a bude kupovat moje obrázky pouze na Adobe je naivita ;)

Po brutálním snížení provizí na SS zmizely ponejvíce ty fotky s lidmi, dá se to dohledat i tady na foru, případně na microstockgroup (a asi i jinde). Při propočítávání nějaké ekonomické návratnosti nemůžeš opravdu počítat s případnými vyššími prodeji (ty totiž nemáš nijak garantované), ale s minimálním zaručeným prodejem - na SS je to 0,10, na Adobe 0,33, na dreamstime 0,35 - rozdíl dva centy mezi AS a DT je víceméně nic, rozdíl 23 (25 centů) mezi SS, AS a DT už zanedbatelný opravdu není. Pokud dělám něco kvůli výdělku a je mi jedno, že mi ten výdělek nepokryje ani náklady navíc (modelka, čas nad úpravou fotek, popis fotek atd.), tak je něco špatně. Ale rád si počkám na ty nářky v lednu, až budou všichni na SS mít 15 % - upřímně bych se ani nedivil, pokud by SS např. 3 dny před koncem roku nenápadně zrušil zaručený příjem 10 centů za prodej fotek, případně v zoufalství výrazně snížil prodejní ceny u single and other a demand licencí (to už opakovaně udělal v minulosti - to je podle mě pravděpodobnější další krok SS).
honza286

Příspěvekod admin » 25. listopad 2020 20:59

honza286 píše:Po brutálním snížení provizí na SS zmizely ponejvíce ty fotky s lidmi, dá se to dohledat i tady na foru, případně na microstockgroup (a asi i jinde). Při propočítávání nějaké ekonomické návratnosti nemůžeš opravdu počítat s případnými vyššími prodeji (ty totiž nemáš nijak garantované), ale s minimálním zaručeným prodejem - na SS je to 0,10, na Adobe 0,33, na dreamstime 0,35 - rozdíl dva centy mezi AS a DT je víceméně nic, rozdíl 23 (25 centů) mezi SS, AS a DT už zanedbatelný opravdu není. Pokud dělám něco kvůli výdělku a je mi jedno, že mi ten výdělek nepokryje ani náklady navíc .

Ehm, pokud dělám něco kvůli výdělku, tak je mi úplně jedno, zda se to prodává za 0,1 0,5 nebo 20, důležitý je ten celkový výdělek. A co si budem, na tom Shutteru je pořád jeden z nejvyšších. A dokud tam nebude upload nějak extremně náročnější oproti jiným, tak tam budu nahrávat. A když už se mi z dlouhodobého hlediska tam nevyplatí nahrávat (uvidím, že tvorba za poslední 3 roky nezaplatí ani čas na upload), tak nahrávat přestanu, ale portfolio rušit nebudu.
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod honza286 » 26. listopad 2020 08:55

Řekl bych, že celková čísla za 3 čtvrtletí 2020 a jejich srovnání se stejným obdobím roku 2019 mluví celkem jasně - 2019 vyplaceno autorům 1289 miliónů dolarů, 2020 657 miliónů, tedy pokles o skoro 50 %. Přitom počet placených stažení poklesl o 6 % - pro méně chápavé - pokud by se to přepočítalo na stejný počet stažení, tak příjmy autorů poklesly meziročně o zhruba 44 % - to je reálné globální vyhodnocení vlivu změny výpočtu provizí autorům.
honza286

Příspěvekod basti » 26. listopad 2020 10:24

honza286 píše:Řekl bych, že celková čísla za 3 čtvrtletí 2020 a jejich srovnání se stejným obdobím roku 2019 mluví celkem jasně - 2019 vyplaceno autorům 1289 miliónů dolarů, 2020 657 miliónů, tedy pokles o skoro 50 %. Přitom počet placených stažení poklesl o 6 % - pro méně chápavé - pokud by se to přepočítalo na stejný počet stažení, tak příjmy autorů poklesly meziročně o zhruba 44 % - to je reálné globální vyhodnocení vlivu změny výpočtu provizí autorům.

Já s tebou v podstatě souhlasím, ale tohle si musí každý vyhodnotit sám. Já třeba na micro nedávám lidi proto, že 1) se nechci drbat s MR; 2) micro totálně kašle na nějaká pravidla, užití, kontrolu = nechci mít rodinu/kamarády/modely na billboardu na pilulky na erekci nebo inkontinenční pleny; 3) musel bych to cíleně fotit pro micro = práce navíc.

Pokud už na SS mám portfolio, mazat ho nebudu, dokuď aspoň kape. Jediný důvod pro mazání by aktuálně bylo to, kdybych na administrativu vydal víc jak je zisk z micro. Nebo kdybych potřeboval jít na pracák a přerušit živnost.
+zdenat5 Hodnocení: +1
Bloguju o fotobankách na www.stockphotography.cz :)
basti

Reputace: +71

Příspěvekod Ubu Mbekele » 26. listopad 2020 10:47

honza286 píše:Řekl bych, že celková čísla za 3 čtvrtletí 2020 a jejich srovnání se stejným obdobím roku 2019 mluví celkem jasně - 2019 vyplaceno autorům 1289 miliónů dolarů, 2020 657 miliónů, tedy pokles o skoro 50 %. Přitom počet placených stažení poklesl o 6 % - pro méně chápavé - pokud by se to přepočítalo na stejný počet stažení, tak příjmy autorů poklesly meziročně o zhruba 44 % - to je reálné globální vyhodnocení vlivu změny výpočtu provizí autorům.

Hmm, to je zase takovy ten narek na spatnem hrobe. Tyhle statistiky vsichni znaji a k nicemu jim nejsou. Nebylo by pro vas lepsi si priznat vlastni neschopnost a prestat z ni obvinovat vsechny kolem? Stale je dost fotobankeru, ktere Sutr sam o sobe dokaze uzivit a nemusi byt ani na Offsetu. Souhlasim do puntiku s tim, co zde napsal Weyo. On je, pokud vim, take priklad, ze i ti co zacali trochu pozdeji, mohou dosahnout na velmi slusne vydelky. Honziku delejte radeji neco, z ceho budete mit vetsi radost... ;)
Ubu Mbekele

IP: 85.163.114.xx

Reputace: 0

Příspěvekod Painter » 26. listopad 2020 11:08

Koukám honzo na tvoje fotky a myslím že máme stejnej problém. Není to ani tak změnou odměn na SS ale prostě krajináři v české krajině těžko budou hodně prodávat. Možná kdyby fotky byly úplně extra (třeba dnes jsem narazil na Megapixelu www.megapixel.cz/fotograf/230994 nebo na IG sleduji třeba instagram.com/danielrerichacz) ale stejně asi trh je omezený. Máš tam dost fotek focených v poledne za obyč světla. Jsem na tom asi co se týká fotek ještě hůř tak nechci kritizovat, ale z tohohle už vím že extra prodeje nejsou. Taky teď zkouším změnit obsah fotek anebo tam alespoň narvat sebe. Postava to trochu zvedne (turista pomůže). Pak není takový problém s MR ale s ostřením. :)
Painter

IP: 178.255.168.xx

Reputace: 0

Příspěvekod honza286 » 26. listopad 2020 11:37

Ubu Mbekele píše:

Hmm, to je zase takovy ten narek na spatnem hrobe. Tyhle statistiky vsichni znaji a k nicemu jim nejsou. Nebylo by pro vas lepsi si priznat vlastni neschopnost a prestat z ni obvinovat vsechny kolem?

Pokud považujete za neschopnost to, že si dokážu vážit ceny své práce a umím uvažovat i ekonomicky (říká se tomu finanční gramotnost), tak jsem opravdu neschopný...Naštěstí mám jiný hlavní zdroj příjmů než jsou mikrofotobanky, takže nejsem nucen akceptovat to, co předvádí SS - zcela upřímně než prodávat fotky za 10 centů, to je už raději daruji zdarma s tím, že při jejich reálném využití budu uvedený jako autor - budu to brát jako reklamu, která mi může následně přinést přímé fotozakázky za ceny, které vám jedna fotka na SS vydělá možná tak za rok, jestli vůbec...
+kasparv Hodnocení: +1
honza286

Příspěvekod GreatWhite » 26. listopad 2020 12:49

:? toto už sklouzává jenom do diskuze proč něco nedělat a nehledá se příčina proč člověk prodává jenom za desetníky :?
honzo četl jsi vůbec příspěvky od weyo ? vždyť tady máš vyjádření od špičkového fotobankéře jak na podnose a ty to vůbec nebereš na vědomí.
Jako český krajinář nebudeš na fotobankách nikdy moc vydělávat. To je realita. A ono je vlastně úplně jedno, jestli prodáš tu fotku za 0,10 nebo 0,30. :D vždyť je to oboje směšná částka.
Já vlastně vůbec nechápu Tvé rozhořčení, vždyť bys na ty kopce lezl tak jak tak, cvakl bys to na foťák stejně. Pokud nemáš kvalitní snímky jak už zmiňovaný Řeřicha nebo Martin Rak, tak prodej krajinek na fotobankách je jen takový bonus. Možná ti můžou fotobanky zaplatit občas nové boty a batoh.
Nelezeš snad po kopcích kvůli fotobankám, že ne? Pokud ano, tak musíš do těch fotek zakomponovat i občas turistu, a když zachytíš atmošku, tak to můžeš prodávat i za víc než jenom 0,10. A pak může být jedno, jestli to vyfotíš v Kanadě nebo na Vysočině. Já mám pár docela úspěšných turistických fotek, které vydělávají pravidelně už nějakou dobu, cvaklých 5 kiláků od baráku :)
GreatWhite

Reputace: +175

PředchozíDalší

Zpět na Shutterstock