Kam dál ... svět fotobank se smršťuje

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Kam dál ... svět fotobank se smršťuje

Příspěvekod admin » 10. listopad 2025 14:11

Já říkám už dobrých 15 let, že mě to ještě 2-3 roky uživí :) Ale začínám cítít, že už se to brzy splní :( Ale zatím ještě pořád tu fotobankovou bestii krmím, aby mi ještě chvíli vydržela v pohybu.
+Sagi, +TomasK, +Ubu Mbekele, +joncko Hodnocení: +4
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod Dusan » 19. listopad 2025 10:59

Kdyz jsem zacinal delal jsem u fotobank weby, a bylo to super, presne jsem vedel co klienti chteji za fotky. Pak jsem presel ciste na fotobanky a weby jsem jen udrzoval. Dva roky dozadu jsem se vratil zase k tvorbe webu a vidim ze fotek je potreba porad dost, mozna i vic nez driv. Pribyly nenazrane socialni site a kdo je nekrmi a nejede aktivni marketing, tak nefunguje. A mezi nama on ten AI look teda neni zadna vyhra, jak to vetsina propaguje.
Vidim ze firmy potrebuji originalni fotky a videa porad. Taky mi prijde ze si vice lidi najimaji nebo primo hledaji interne zamestnance na tvorbu obsahu.

Tak by me zajimalo kam to pujde. Urcite se trh zmeni, ale ze by to skoncilo, tak tomu neverim. Spis cekam nejaky novy model, novy pohled jak tvorit dal.
Cca 2-3roky prakticky nepridavam a jsem na 40% původních příjmů.
+Sagi, +weyo Hodnocení: +2
Dusan

Reputace: +61

Příspěvekod mjey » 20. listopad 2025 20:11

Dusan píše:Kdyz jsem zacinal delal jsem u fotobank weby, a bylo to super, presne jsem vedel co klienti chteji za fotky. Pak jsem presel ciste na fotobanky a weby jsem jen udrzoval. Dva roky dozadu jsem se vratil zase k tvorbe webu a vidim ze fotek je potreba porad dost, mozna i vic nez driv. Pribyly nenazrane socialni site a kdo je nekrmi a nejede aktivni marketing, tak nefunguje. A mezi nama on ten AI look teda neni zadna vyhra, jak to vetsina propaguje.
Vidim ze firmy potrebuji originalni fotky a videa porad. Taky mi prijde ze si vice lidi najimaji nebo primo hledaji interne zamestnance na tvorbu obsahu.

Tak by me zajimalo kam to pujde. Urcite se trh zmeni, ale ze by to skoncilo, tak tomu neverim. Spis cekam nejaky novy model, novy pohled jak tvorit dal.
Cca 2-3roky prakticky nepridavam a jsem na 40% původních příjmů.

Niečo na tom bude, aj keď AI look sa postupne vytratí. Napríklad teraz skúšam najnovšie Nano Banana Pro a ten posun k realistickosti tam je, aj keď zas len o nejaký stupeň a rozhodne menší ako bol skok z predošlého modelu na Nano Banana.

Hlavný problém pre generovanie obrázkov a zdroj mojej najväčšej frustrácie je vytvoriť niečo o čom mám konkrétnejšiu predstavu. A to platí aj pre Nano Banana Pro, aj keď je trochu presnejší, ale zase len o malý stupeň. Už len umiestnenie objektu vpredu/za, pohľad spredu, sprava, zľava mu stále robí problém a treba robiť iterácie. Pri nich zas zmení nejaký ďalší detail a vo finále sa to potom rozsype. No a ak má každý generovaný obrázok stáť 0.14 USD, tak sa to predraží. To už vstupujú do hry fotobanky, kde aspoň hneď vidím, čo kupujem. To je zároveň ich hlavná výhoda, ktorú si udržia.

Samozrejme, pri väčšine bežných fotobankových využití, kde sa kupuje len aby niečo na tom banneri bolo, tak tam si vygenerujú čokoľvek v AI a použijú miesto fotobanky.

Ak ale tvoríte niečo, čo je originálne, vaše, má to vlastný vizuálny štýl, appeal, tak tam ešte šanca je. Teda ak to nebudú ďalšie modely rovno na drzovku kopírovať, hneď ako to dáte na fotobanky.
Hodnocení: 0
mjey

IP: 185.202.220.xx

Reputace: 0

Předchozí

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse