Kam dál ... svět fotobank se smršťuje

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Kam dál ... svět fotobank se smršťuje

Příspěvekod old shutterhands » 10. červenec 2025 06:32

Mám Free účet Fineartamerica (20 prác) klasické kresby ceruzkou. Týždenne príde sumár - počet nahliadnutí. Aj keď počet nahladnutí na práce stúpol (po aktualizácii portfólia), predaje sú slabé (posledné 3-4 mesiace žiadne), navyše asi 2-3 posledné predaje mi ani neprišli na Paypal. Zabudol som svoje heslo a vôbec mi neodpovedajú, pri požiadavke na zaslanie nového. Čiže dosť bieda. Pre porovnanie tie isté práce mám na Posters (tiež free účet - 50 prác) a tam sú predaje takmer každodenné. Pred rokom dávali 10% províziu (priemerne 3 USD) teraz je to paušálne 1 USD za predaj.
Všeobecne sa dá povedať, že čas strávený získavaním informácií, registráciou a nahravaním portfólia na nejaký predajný server je časom zabitým v pomere ku získaným predajom. Aj napriek slabým a klesajúcim predajom na našich fotobankách (Adobe, Getty, Shutter...) sa oplatí viac pracovať pre nich ako skúšať tieto neisté predajné miesta.
To je moja skúsenosť.
+TomasK, +shalom3 Hodnocení: +2
old shutterhands

IP: 195.12.151.xx

Reputace: 0

Příspěvekod Bananaboy » 10. červenec 2025 09:10

Ešte pred necelým rokom som tu Posters celkom chválil aj ja, ale potom ma oje...babrali o peniaze a zrušili mi účet predávajúceho. Prepáčte za výraz, ale sú to HAJZLI!

Čo sa stalo?

Na Posters som začal nahrávať až v októbri, čo je v podstate posledná štvrtina roku. Dalo sa zadarmo nahrať už len 25 obrázkov (nie 50 ako píšeš, pretože aj v počte free obrázkov už znížili limit). Normálne som tam predával a predaje boli dobré. Zavedenie 1 € paušálu nepotešilo, ale budiž, taká je doba. Čo ma nahnevalo je, že mi na konci roku prišiel od nich e-mail, že mi rušia účet predávajúceho z dôvodu, že som nedosiahol na 30 € limit v predajoch (mal som tam zarobené len okolo 27 €). Pritom o nejakých podmienkach, že musím do konca roku zarobiť určitú sumu som sa na ich stránke nikde nedočítal. Takže “paráda”! Účet zrušili a peniaze si samozrejme nechali. Skvelé mafiánske praktiky. To nahnevá hlavne, keď mi chýbalo do toho ich zrejme z prsta vycucaného limitu len 3 €!

:!: Takže varovanie odo mňa... Buď sa na Posters neregistrujte, alebo ak sa tam zaregistrujete, tak to urobte na začiatku roku, aby ste do konca roku splnili nejaké ich stupídne limity. Ale zrejme sa nikde nedozviete, aký ten konkrétny limit je, takže nie je zaručené, že keď tam zarobíte za rok hoci aj 990 €, že vám na konci roku nepošlú e-mail s textom “Ľutujeme, ale do konca roku ste nezarobili 1000 €, tak Vám rušíme účet” a peniaze si nechajú.

Ja som vás varoval. :(
+TomasK Hodnocení: +1
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod TomasK » 11. červenec 2025 10:46

Kdyz to tak ctu, tak jsem rad, ze jsem se do FineArt ani Posteru nepustil. Pred lety jsem zkousel retro computing, ale tam je problem s pravy a trh take neni az tak velky. Ale co clovek nezkusi, tak nevi jak dopadne. Kdyz to tak vidim, tak nejakou vetsi kreativu budu brat jen pro zabavu. Docela fajn je https://www.qwertee.com, kde si clovek overi zda ta super vize ma uspech. Design se tiskne na tricka, az kdyz ma slusnou pozitivni reakci v hlasovani. Pred lety jsem tam zkousel dat jeden navrh a docela mel slusnou odezvu, ale ne dostatecnou. Takze nic pro slabe povahy :D
+Bananaboy Hodnocení: +1
TomasK

Reputace: +32

Příspěvekod Ubu Mbekele » 6. listopad 2025 21:59

Tak to vypadá, že letošek bude na fotobankách posledním rokem, kdy to ještě mělo trochu smysl. Od října se prodeje radikálně snižují a platby za video na šutru se staly směšnými. Na Adobe to jde též dolů. Začátek listopadu je srovnatelný s mým prvním půlrokem na microstocku. Mise to už asi nezachrání. Čekal jsem trochu pozvolnější sešup. Plachtění přešlo ve střemhlavý let. :mrgreen:
+Bananaboy, +GreatWhite, +TomasK, +shalom3 Hodnocení: +4
Ubu Mbekele

Reputace: +159

Příspěvekod GreatWhite » 7. listopad 2025 12:12

Na Šutru pokles prodejů asi o 40 % už od září :/ na iStocku celý rok stabilně slabší než loni. A bohužel nějak váznou i prodeje na Adobe, což byl můj tahoun. A ty poslední mise jsou tam úplně debilní. :) Nevím jestli se mám pokusit o schválení na Gettyimages. Jako fotím i ten lifestyle s lidmi, ale nic výjimečného, žádné extra destinace. A jako pokud by mě i přijali, začínat tam úplně od nuly? :? Když jsem schopný vyprodukovat okolo jednoho tisíce obrázků ročně a pár stovek videí.
Svět fotobank se pro mě začíná opravdu smršťovat :P
+Ubu Mbekele Hodnocení: +1
GreatWhite

Reputace: +175

Příspěvekod mjey » 7. listopad 2025 21:23

U mňa po prepade 12/2023 sa to postupne vrátilo na úroveň predajov v r. 2020. Fotobankujem od 2013, full time 2016. Shutter ide síce stále postupne dolu, ale stabilizovalo sa to a posledný polrok je to cca rovnaké. Adobe má svoje obdobia, 1-4/2025 bolo slabšie, 5-10/2025 bola parádna jazda, vrátane rekordného 10/2025 za celých 12 rokov na Adobe/Fotolii. November sa skokovo vrátil na úroveň začiatku roka, je to prvý týždeň, uvidíme či sa trend potvrdí alebo je to výkyv. Takéto skoky ale boli aj v minulosti a ovplyvnili predaje na niekoľko mesiacov. Je ale jasné, že dlhodobo to nemá perspektívu, takže kam ďalej? Dočasne zhánať ešte klientov (brand, print), kým aj túto oblasť nezožerie AI a potom už to nejako doklepať asi fyzickou prácou, kým to nedorazia roboty. A potom už predsa budeme žiť v spoločnosti hojnosti a prebytkov, lebo všetko nám predsa vyrobia a vypestujú roboty a ich vlastníci sa s nami o to všetko isto ochotne podelia.
Hodnocení: 0
mjey

IP: 87.249.138.xx

Příspěvekod castyhost » 7. listopad 2025 22:00

první vyplatu pred 16ti lety na SS jsem mel $450
Posledni $114.
to nebude ani na cigára
Hodnocení: 0
castyhost

IP: 92.240.183.1xx

Příspěvekod shalom3 » 7. listopad 2025 22:23

mjey píše:........A potom už predsa budeme žiť v spoločnosti hojnosti a prebytkov, lebo všetko nám predsa vyrobia a vypestujú roboty a ich vlastníci sa s nami o to všetko isto ochotne podelia.

A nastane ráj na zemi. Psychiatři budou mít plné ruce práce. A nakonec to dospěje do fáze psychiatr-psychiatrovi-psychiatrem. :mrgreen:
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Ubu Mbekele » 7. listopad 2025 22:51

mjey píše:...potom už to nejako doklepať asi fyzickou prácou...

Ještě existuje možnost nedělat nic, nebo jen to, co se nám chce. Fyzickou práci mám rád, pokud ji dělám na svém. Ještěže už na to mám věk. Po letech na volné noze si opravdu nedovedu představit, že bych si měl zvykat na nějakou "firemní kulturu". Jídlo běhá, plave a roste všude kolem, dřeva na topení mám plný les a chatrč mi taky zatím nespadla. Tak kam se hnát... ;)
+Bananaboy, +TomasK, +shalom3 Hodnocení: +3
Ubu Mbekele

Reputace: +159

Příspěvekod Bananaboy » 7. listopad 2025 23:04

mjey píše:A potom už predsa budeme žiť v spoločnosti hojnosti a prebytkov, lebo všetko nám predsa vyrobia a vypestujú roboty a ich vlastníci sa s nami o to všetko isto ochotne podelia.

To bude nádhera, keď už nebudeme musieť nič robiť. Ako hovorí Servác v Troch veteránoch: „Takovejch pět šest roků bych se válel... Pak by se vidělo.” :D
Bananaboy

Reputace: +1077

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse