kopírování portfolia

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: kopírování portfolia

Příspěvekod admin » 29. březen 2016 08:02

Josline píše:Mě ani nevadí, když to tu zůstane ;) I pro ostatní nové, ať ví...

Ok, také si myslím, že to není třeba mazat.
+shalom3 Hodnocení: +1
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod weyo » 29. březen 2016 08:37

No a kto aspon raz nekopíroval ruku na srdce :-) ja napríklad včera :-)

http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?i ... 453&src=id

a moja
http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?i ... 964&src=id

:-)
Hodnocení: 0
weyo

Reputace: +124

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 29. březen 2016 09:16

Fotky se podle mne kopírovat nedají. I kdybych si namíchal plně stejný salát a v atelieru se snažil o úplně stejnou kompozici a světlo, tak to pořád bude moje fotka, ke které budu mít autorská práva já. Z tvůrčího pohledu by to asi nebylo úplně košer, ale nikdo by nemohl vůbec nic namítat - si myslím. U ilustrací je to něco jiného.
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Příspěvekod shalom3 » 29. březen 2016 10:27

admin píše:
Josline píše:Mě ani nevadí, když to tu zůstane ;) I pro ostatní nové, ať ví...

Ok, také si myslím, že to není třeba mazat.

Řekla bych, že to je dokonce příkladný vzor, že lidé se mohou o něčem v klidu a na úrovni dohodnout, slušně upozornit na chybu, omluvit se za chybu, přijmout omluvu....kéž by to tak fungovalo vždy a všude.
+Kulíšek, +MarekK, +PandaWild, +Sagi, +dnyvlt Hodnocení: +5
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Host » 29. březen 2016 14:45

Fotky se sice těžko kopírují doslova, ale velmi často se kradou popisky, klíčová slova a co je horší, nápady. Investujete čas i peníze do realizace nějakého scénáře v některém z méně obsazených témat a za pár týdnů zjistíte, že někteří "kolegové" začali masově uploadovat velmi podobné obrázky s ukradenými popisky a klíčovými slovy. Také jsem už několikrát řešil vektorizaci mých fotografií "umělci" z Ruska.
+MarekK Hodnocení: +1
Host

IP: 193.86.92.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 12. duben 2016 08:16

Celkem zajímavý spor o autorská práva: http://www.novinky.cz/kultura/400195-stairway-to-heaven-pry-neslozili-led-zeppelin-spor-o-autorstvi-jde-k-soudu.html Sice v jiné branži, ale paralely k tomu, o čem tady občas dikutujeme, jsou značné.
Podobnost tam je, jestli náhodná nebo záměrná, to ví jenom sám Jimmy, ale podle mne se autorská práva nemohou vztahovat na pouhý fragment melodie.
Účet na šutru by mu ale kvůli tomu možná zrušili.
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Příspěvekod PandaWild » 12. duben 2016 09:51

Kdysi jsem se bavil se skladatelem Roland Sante, prý on zásadně neposlouchá žádnou hudbu, protože nějaká melodie se snadno dostane do podvědomí a ani si pak neuvědomí že to není jeho motiv a že to někdy někde slyšel. Stačí pár tónů podobnosti a je průšvih. (i u fotobankéřů je asi lepší se ani nedívat na cizí práce).

Tohle asi vyhrají spíš Led Zeppelin si myslím - jsou tam sice použité stejné akordy, ale jiný výběr tónů, to bude spíš náhodná podobnost.
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod shalom3 » 12. duben 2016 10:44

Dneska se každý ubožák dere o autorská práva k jakékoli sr..., snad včetně puntíku nebo čtverečku. Asi pod heslem: "když sám nemám na víc, tak aspoň potopím toho druhého. A vydělám když ne na umění, tak aspoň na soudním sporu".
Když jsme se dostali k té hudbě, tak v baroku to byla dokonce jakási forma pocty, když si nějaký skladatel vzal něčí melodii a něco na ní postavil. Jako příklad např. Bachovy Goldbergovské variace, které tak zvěčnily skladatele Goldberga (zemřel velmi mladý) - a najdou se mraky dalších příkladů.
S tím podvědomým převzetím nečeho mám ale také problém. Často se mi stane, že jen zběžně něco zahlédnu, utkví mi to v paměti, snad spíše podprahově a už je na průšvih zaděláno.
+PandaWild Hodnocení: +1
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Miles » 12. duben 2016 12:41

hypotekyfidler.cz píše:Celkem zajímavý spor o autorská práva: http://www.novinky.cz/kultura/400195-stairway-to-heaven-pry-neslozili-led-zeppelin-spor-o-autorstvi-jde-k-soudu.html Sice v jiné branži, ale paralely k tomu, o čem tady občas dikutujeme, jsou značné.
Podobnost tam je, jestli náhodná nebo záměrná, to ví jenom sám Jimmy, ale podle mne se autorská práva nemohou vztahovat na pouhý fragment melodie.
Účet na šutru by mu ale kvůli tomu možná zrušili.

Někdo se snaží napakovat na úspěchu druhých. Prej plagiát, ale kdo si to poslechne zjistí, že je tam jen několik sekund stejné kytarové arpeggio. Melodie písničky a forma je kompletně o něčem jiném.
Petr
Miles

Reputace: +10

Příspěvekod Kuliparek » 17. leden 2017 14:14

Tohle už se dá brát jako kopie? Je to nějaký Rusák... Našel jsem i tyhle práce na freepiku k volnému stažení...
https://www.shutterstock.com/g/Pasha_Barabanov#
Přílohy
copyyyy.jpg
copyyyy.jpg (253.68 KiB) Zobrazeno 3859 krát
Kuliparek

Reputace: +33

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse