Shutterstock a Getty se spojili

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Shutterstock a Getty se spojili

Příspěvekod admin » 7. leden 2025 12:36

No potěš. Myslím, že z toho nevzejde nic dobrého. Každou dobrou fotobanku, kterou jeden či druhý pohltil moloch, tím jen zazdil a odsoudil k zániku. :(
Pamatujete ještě na Pixmac (toho pohltil Pond5), Bigstock, StockExpert... to vše byly nadprůměrné fotobanky.
+Bananaboy, +TomasK, +Ubu Mbekele, +zdenat5 Hodnocení: +4
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +581

Re: Shutterstock a Getty se spojili

Příspěvekod Ubu Mbekele » 7. leden 2025 12:54

Tak to vypadá na definitivní konec. Na šutru mám úplně nejslabší začátek ledna od roku 2008. Už ani nenapsali tu hlášku o vynulování levelu. Vyúčtování za prosinec taky ještě neposlali. Přitom loňský rok na šutru až do prosince ještě celkem ušel. V prosinci byl náhlý propad a teď je to už úplné zoufalství. V prosinci se mi každý den slušně prodávala videa. Letos jsem neprodal ještě ani jedno.
+Bananaboy, +zdenat5 Hodnocení: +2
Ubu Mbekele

Reputace: +85

Příspěvekod shalom3 » 7. leden 2025 13:24

tak to jsem s těmi videi o hodně lepší - mně se prodala 2 - každé za 0.25 :mrgreen:
+Ubu Mbekele, +zdenat5 Hodnocení: +2
shalom3

Reputace: +1125

Příspěvekod navtev » 7. leden 2025 13:26

Souhlasim že z toho nic dobrého nevzejde :cry: Podle čtvrtletních výkazů obou fotobank jim počty stažení spíše klesají a tohle je zřejmě výmysl manažerů v domění že úsporama zvednou cenu akcií podle nichž jsou placeni. Shutterstock už spolknul tolik fotobank ale na jeho finanční kondici se to podepsalo jen málo :(
+zdenat5 Hodnocení: +1
navtev

IP: 213.226.240.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod duben » 7. leden 2025 13:40

Drobné ilustrační obrázky a do prezentací uděláte přes AI, vyjednávání o proplacení podílů za učení (alá OSA a poplatky za přehrání v rádiu) mohou lépe vyjednat jen velké subjekty. Tam to bude dávat smysl.

Shutterstock platí contributorům tak málo, že nový kvalitní obsah pro ně dělá málokdo. Getty platí dobře a chce exkluzivitu. Záleží jak bude to sloučení probíhat, ale podle mě to budou chtít to co ukazuje Shutterstock znepřehlednit a zakrýt jako jsou statistiky i iStocku, aby lidi tolik nebrblali a viděli výslednou částku a ne jak se skládá. Pak bude Getty nebo ShutterStock Premium nebo tak něco, tam bude jen exkluzivní obsah, alá Getty dnes a tam budou pořád platit slušné odměny, ale nebude lehké se tam dostat a kdo tam bude bude muset tvořit opravdu dobrý obsah ... jestli se to tvůrcům bude vyplácet a chtít dělat je otázka.

Nejvíc mi aktuálně vydělává Adobe Stock, iStock(vlastní Getty) a Shutterstock. Ted se ti poslední dva sloučí a nejen že si asi sníží náklady, ale podle mě i zisky, takže výdělek bude něco mezi 1+1/3 až optimisticky 1+1/2 toho co dělali do teď obě. Pesimisticky to bude jen polovina jejich dnešního součtu.

Nenaděláme s tím nic :(
+Ubu Mbekele, +zdenat5 Hodnocení: +2
www.duben.org | www.fotorady.cz | microstocktools.com | www.afrodita.name | www.soutez.org | www.youtube.com/LucieDubnova - fitness online
duben

Reputace: +266

Příspěvekod Bananaboy » 7. leden 2025 14:28

Pred 10 rokmi by ma to mrzelo, ale dnes? Dnes nie! Tých 5 až 10 dolárov mesačne, ktoré mi v poslednom čase Shutterstock generuje, kľudne nahradím aj tým, že pôjdem zbierať PET-ky a vrátim ich do fľaškomatu v Kauflande. :lol:
+shalom3, +zdenat5 Hodnocení: +2
Bananaboy

Reputace: +1047

Příspěvekod GreatWhite » 7. leden 2025 15:32

No pokud budou slučovat nějakým způsobem iStock a Shutterstock musí jim být jasné, že spousta přispěvatelů má stejné portfolio na obou fotobankách. To by mohl být problém. Těžko říct jak to vyřešit, prostě nařídí zrušit jedno portfolio nebo promazat shodné obrázky na jedné z těch fotobank? Aby tam neměli duplicitní obrázky, ilustrace a videa? Nebo duplicitní vyháže AI? To u spousty contributorů bude znamenat úplně znehodnocenou několikaletou práci.
Já osobně mám teda při skoro shodném portfoliu na SS a iStocku na každé z nich jiné bestselery, které měsícně zajišťují nějaký příjem.
Pravděpodobnější se mi zdá, že včlení gettyimages do vyhledávání Shutterstocku podobným způsobem jak tam jsou Offset obrázky.
Průser může být i s rozdílným přístupem ke klíčovým slovům.
Každopádně z toho bude solidní chaos v následujících měsících.
Anebo udělají úplně razantní vypnutí iStocku, kdy překlopí do jedné společné fotobanky jen ty contributory co měli exkluzivní obsah na iStocku. Neexkluzivní prostě končí zároveň s iStockem a hotovo.
:?
GreatWhite

Reputace: +155

Příspěvekod zdenat5 » 7. leden 2025 17:01

Tak to je v pytli - Bill 8-) zlikviduje další- zatím schopnou fotobanku. To se Getty docela divím- tak už zůstane jenom Adobe- až se taky nechá sežrat - tak už to fakt nemá cenu. :evil:
+Bananaboy Hodnocení: +1
zdenat5

Reputace: +137

Příspěvekod ivusakzkrabice » 7. leden 2025 18:42

"Shutterstock a Getty se spojili"

..a doprdele..
+Bananaboy, +Ubu Mbekele, +shalom3, +zdenat5 Hodnocení: +4
ivusakzkrabice

Reputace: +738

Příspěvekod joncko » 7. leden 2025 21:05

GreatWhite píše:No pokud budou slučovat nějakým způsobem iStock a Shutterstock musí jim být jasné, že spousta přispěvatelů má stejné portfolio na obou fotobankách. To by mohl být problém. Těžko říct jak to vyřešit, prostě nařídí zrušit jedno portfolio nebo promazat shodné obrázky na jedné z těch fotobank? Aby tam neměli duplicitní obrázky, ilustrace a videa? Nebo duplicitní vyháže AI? To u spousty contributorů bude znamenat úplně znehodnocenou několikaletou práci.
Já osobně mám teda při skoro shodném portfoliu na SS a iStocku na každé z nich jiné bestselery, které měsícně zajišťují nějaký příjem.
Pravděpodobnější se mi zdá, že včlení gettyimages do vyhledávání Shutterstocku podobným způsobem jak tam jsou Offset obrázky.
Průser může být i s rozdílným přístupem ke klíčovým slovům.
Každopádně z toho bude solidní chaos v následujících měsících.
Anebo udělají úplně razantní vypnutí iStocku, kdy překlopí do jedné společné fotobanky jen ty contributory co měli exkluzivní obsah na iStocku. Neexkluzivní prostě končí zároveň s iStockem a hotovo.
:?

ja som to pochopil tak že obidve fotobanky budú fungovať nadalej akoby samostatne, ale budú patriť pod spoločnosť GETY... Samozrejme že čakať od toho kroku zlepšenie predajov alebo provízií by bola asi utópia :D
joncko

Reputace: +16

Další

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse