Jak udržet pořádek v odeslaných souborech do fotobank

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Jak udržet pořádek v odeslaných souborech do fotobank

Příspěvekod Zmrzlinář » 17. červenec 2017 21:45

Ahoj,

konečně jsem se dokopal k tomu, že jsem rozeslal svoje umění (hehe) do světa a postupně čekám na vyjádření. Kupodivu zatím mi fotky berou bez větších cavyků. Překvapila mě i rychlost, třeba bigstockphoto mi fotky schválil a tím aktivoval účet do druhého dne, což byla sobota.

No ale k jádru pudla. Fotky jsem posílal všude možně, někde ještě čekám, na shutterstocku mi 2 odmítli, na bigstocku 1 a teď by mě zajímalo, jak si v tom udržet pořádek. Používám (ačkoliv docela nerad) Lightroom, kde jsem si vytvořil kolekce, ale nevím, jestli to je šťastné řešení. Jak to děláte vy?

Obrázek:
https://www.evernote.com/shard/s152/sh/f446335c-d02a-4416-9015-49704fec0076/fda3d21f21bd31e4

Ještě mě napadlo vést si nějakou tabulku v Google dokumentech, kam bych dával náhled a pak kde to je a kde to není.

Potom jsem se ještě chtěl zeptat na klíčová slova. Fotky z Lightroomu, co chci poslat do světa si vyexportuju do JPG, načtu adresář přes xpiks, doplním klíčová slova a popisky a odešlu. Lepší asi je udržovat metadata přímo přes Lightroom, že? Nechci udržovat ty JPG obrázky, když mám všechno v RAW a JPG si kdykoliv vyexportuju znovu, je to prostě obrovský množství dat.

Díky za rady!

PS: je nějaký alternativní katalogizátor místo Lightroomu? Pracuju na Macu, místo Photoshopu už teď používám Affinity a ještě bych se chtěl zbavit Lightroomu.
Hodnocení: 0
Zmrzlinář

Reputace: +20

Re: Jak udržet pořádek v odeslaných souborech do fotobank

Příspěvekod castyhost » 17. červenec 2017 21:54

ta agenda te bude stat prilis usili a zas tak dulezita neni
na nekterych FB se da vyhledat co se prodava
proc mazat JPGy kterym pracne dodas KW a title? Kdyz to nahrajes na 5-10Fb ktery jeste furt platej asi jo...to muzes smaznout i ty RAWy ;-)

rozjed to, nahrej vsude 500-1k fotek a uvidis sam ;-)
castyhost

IP: 92.240.163.2xx

Reputace: 0

Příspěvekod shalom3 » 17. červenec 2017 22:17

Zpočátku jsem se taky snažila o nějakou evidenci, ale je to ztracený čas. Nejjednodušší je nasypat obrázky do složky určené pro odeslání (např. DAVKA), nahrát, počkat, jak to kde dopadne. Co z vyhozených jde opravit, tak opravit a poslat znovu. Pak obrázky přesunout do nějaké složky ARCHIV (může jich být i více, např. očíslovaných). Rozhodně bych taky okeywordované jpg nemazala, při dnešních cenách HDD.
Ještě pochvala za Affinity ;) , je vidět, že tato značka nabývá na váze. Já používám na vektory jejich Affinity designer a je to příjemné.
Bohužel s nějakým katalogizátorem neporadím. Na kw jsem používala dříve Photostock www.sovpag.com a nyní používám Stocksubmitter, ale myslím, že ani jedno z toho se nedá použít na Macu.
Naposledy upravil shalom3 dne 17. červenec 2017 22:37, celkově upraveno 1
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Zmrzlinář » 17. červenec 2017 22:18

No těch 500 fotek bude asi na dýl ... skoro v nedohlednu. Ale co koukám, tak mám opravdu hodně materiálů z let minulých, takže postupně vybírám, připravuju a postupně jim to tam cpu.

K těm JPGům. Protože z LR si udělám JPG, ten otaguju a pošlu do fotobanky. Problém je, že ten JPG má 12-20 MB. RAW má asi 35 nebo tak nějak, takže jedna fotka 50 MB (tj. asi 40 disket :D). Tak si říkám, že když to otaguju v Lightroomu rovnou tak ten JPG si už otagovanej vyexportuju kdykoliv a nemusím udržovat tolik dat. Agendu aspoň lehkou by to možná chtělo, ale něco ultrajednoduchýho, aby to nežralo čas.
Zmrzlinář

Příspěvekod Zmrzlinář » 17. červenec 2017 22:20

Díky. Já si teda ty JPG budu uchovávat, mám tu pár externích disků navíc tak je aspoň využiju.

Myslel jsem trochu, že to tam pošlu a nazdar, ale bude to crcání .. něco odmítnou, něco ne, někde to trvá dlouho, myslel jsem, že to tam budu ládovat po 10 ks, ale někde to trvá takže tam budu čekat na první dávku .. nebo to možná moc řeším :D
Zmrzlinář

Příspěvekod Endy » 17. červenec 2017 22:34

Jsem na to obdobně jako ty. Také jsem nedávno nahrál první fotky a už mám vyděláno těžkých 0,50 euro :D

Asi nejlepší co jsem zatím za těch pár dní vyzkoušel je https://stocksubmitter.com/ i kdyby si ho měl používat čistě na klíčová slova a označení fotky v jaké je fázi vůči foto bance... tak je to super nástroj.

Hromadné nahrávání na banky je pak příjemný bonus :)
Endy

Příspěvekod shalom3 » 17. červenec 2017 22:47

Nj, teď jsem koukla, stocksubmitter je i pro Mac, takže vřele doporučuji. Ušetří dobrých 50% práce při popisování obrázků. Lze tam snadno přehazovat klíčová slova mezi podobnými obrázky, lze uložit i šablony pro klíčování, je tam i návrhář kw podle zadaného slova a následného vyhledání podobných obrázků a podpora je taky dobrá. Neplacená verze umožní po uploadu 33 submitů/měs. na všechny aktivní fb (tj. přímo odeslání ke schválení), poté je nutné buď odesílat ke schválení ručně na každé fb nebo zakoupit placené submity.
+Endy Hodnocení: +1
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Hamin » 18. červenec 2017 09:18

Já to dělám jednoduše. Fotky upravím a popíšu klíčovými slovy. Pak je najednou nahraji na všechny fotobanky. Až jsou nahrané do fotobank, tak všechny fotky vezmu a jednoduše přesunu do hromadného adresáře "Uploadováno", kde mám již všechny nahrané fotky na fotobanky i s adresářema archívu a hodně starých fotek. A pak děj se na fotobankách vůle boží. Když se stane, že třeba na SS nebo FO jednu fotku zamítnou, tak si ji z adresáře hezky vytáhnu zpátky, doupravím a nahraju znovu jako resubmit.

Žádné složité přemýšlení a vytváření složek... to akorát zabíjí čas a pořádek to nepřinese.. ;)
+EliVokounova Hodnocení: +1
Nikon D7100, Sigma 17-55 f2.8 OS HSM, Sigma APO EX DG 70-200 f2.8 MACRO II, AF-S Nikkor 35mm f1.8, Nikkor AF D Micro 60mm f2.8, Flash SB-700, Softbox 60x60 for SB flash
Hamin

Reputace: +82

Příspěvekod Ravennka » 18. červenec 2017 09:23

Já mám v zásadě 3 (4) složky:
> rozděláno - kde jsou různé stupně rozpracovanosti různých vektorů (některé už doslova roky) :lol: plus když třeba některé postupy musím pro eps "zničit", tak si tam nechávám původní .ai verzi
> vyexperotováno - tam se hromadí všechno, co nemá kw a co je jinak hotové na odeslání
(> oklíčováno - když náhodou zvládnu k něčemu udělat kw dopředu a zrovna to nechci uploadovat, je to tady)
>odesláno - tam jsou složky dle roků, pak dle měsíců a pak dle čísla dávky v tom měsíci (takže třeba 2017\cerven\3) a tam vždycky navalím to, co nahrávám

Když něco odmítnou někde, kde má cenu to předělávat (SS, Fotolie), tak se k tomu prostě jenom vrátím, předělám, pošlu znova... :mrgreen:
+EliVokounova Hodnocení: +1
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod ToM » 18. červenec 2017 10:27

shalom3 píše:Já používám na vektory jejich Affinity designer a je to příjemné.

Prosím jak je to s tím výstupem EPS pro fotobanky? Když jsem to studoval naposled, EPS10 to neumělo a vypadalo to, že nikdy umět nebude.
ToM

IP: 178.255.168xx

Další

Zpět na Diskuse pro nováčky