Ahoj,
konečně jsem se dokopal k tomu, že jsem rozeslal svoje umění (hehe) do světa a postupně čekám na vyjádření. Kupodivu zatím mi fotky berou bez větších cavyků. Překvapila mě i rychlost, třeba bigstockphoto mi fotky schválil a tím aktivoval účet do druhého dne, což byla sobota.
No ale k jádru pudla. Fotky jsem posílal všude možně, někde ještě čekám, na shutterstocku mi 2 odmítli, na bigstocku 1 a teď by mě zajímalo, jak si v tom udržet pořádek. Používám (ačkoliv docela nerad) Lightroom, kde jsem si vytvořil kolekce, ale nevím, jestli to je šťastné řešení. Jak to děláte vy?
Obrázek:
https://www.evernote.com/shard/s152/sh/f446335c-d02a-4416-9015-49704fec0076/fda3d21f21bd31e4Ještě mě napadlo vést si nějakou tabulku v Google dokumentech, kam bych dával náhled a pak kde to je a kde to není.
Potom jsem se ještě chtěl zeptat na klíčová slova. Fotky z Lightroomu, co chci poslat do světa si vyexportuju do JPG, načtu adresář přes xpiks, doplním klíčová slova a popisky a odešlu. Lepší asi je udržovat metadata přímo přes Lightroom, že? Nechci udržovat ty JPG obrázky, když mám všechno v RAW a JPG si kdykoliv vyexportuju znovu, je to prostě obrovský množství dat.
Díky za rady!
PS: je nějaký alternativní katalogizátor místo Lightroomu? Pracuju na Macu, místo Photoshopu už teď používám Affinity a ještě bych se chtěl zbavit Lightroomu.