Začátek na fotobankách

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: Začátek na fotobankách

Příspěvekod GreatWhite » 24. duben 2020 11:44

Možná se už začíná více projevovat v prodejích taková ta syrovost. Poslední rok dva se tlačí i v reklamě důraz na autenticitu, věrohodnost, všednodennost, neuhlazenost, normálnost, dokumentárně reportážní styl. něco v takovém stylu https://www.youtube.com/watch?v=lrpl0l7DJII 8-)
Hodnocení: 0
GreatWhite

Reputace: +155

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 24. duben 2020 12:58

Jenom pro zajímavost, teď jsem si studoval nějaké případové studie na facebook reklamu a jeden z nejúspěšnějších inzeátů byl s fotkou, viz příloha.
Oni se ty klasické fotobankové fotky ještě celkem dost používají spíš ze setrvačnosti, ale spoustě lidí se z nich chce už zvracet.
Přílohy
Snímek obrazovky (745).jpg
Snímek obrazovky (745).jpg (37.26 KiB) Zobrazeno 4010 krát
hypotekyfidler.cz

Reputace: +336

Příspěvekod shalom3 » 24. duben 2020 14:00

Hm, paráda. Vypadá to, že jsem smazala mnoho GB opravdových fotografických pokladů. :lol:
+Baldion, +Marian, +ivusakzkrabice Hodnocení: +3
shalom3

Reputace: +1125

Příspěvekod Host » 24. duben 2020 17:29

hypotekyfidler.cz píše:Jenom pro zajímavost, teď jsem si studoval nějaké případové studie na facebook reklamu a jeden z nejúspěšnějších inzeátů byl s fotkou, viz příloha.
Oni se ty klasické fotobankové fotky ještě celkem dost používají spíš ze setrvačnosti, ale spoustě lidí se z nich chce už zvracet.

Asi jsem divnej, ale mě se chce zvracet z té "ukázkové" fotky. To není autenticita, ale humus... Spíš je to tak, jak už bylo výše uvedeno. Fotograf je každý, kdo má do prdele díru a editora - redaktora, už může dělat i kdejaký debil v rámci sociálního začleňování. Takovéhle fotky dělali v devadesátých letech chovanci jednoho ústavu, když jsme jim experimentálně rozdali jednorázové fotoaparáty s kinofilmem. Byla z toho i výstava, ale nikoho tehdy ani nenapadlo, že jednou bude důležité takhle "umět" fotit... :?
Host

IP: 85.163.114.xx

Reputace: 0

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 24. duben 2020 18:15

:lol: proč to rozhořčení? O tom nerozhodoval žádný redktor, ale prostě jedna agentura zkoušela různé textace a různé fotky a jeden inzerát s touhle fotkou vyšel jako nejvýdělečnější. A inzerovali sami sebe - tedy zpracování reklamy na sociálních sítích.
Chce to docela odvahu, dát do placené reklamy takovéto foto. Ale teď to porovnejte s fotkou, která vybíhá na šutru na 1. pozici na "man with computer" - viz příloha a vemte si třeba nějakého typického ajťáka, s kým se spíš ztotožní?
Přílohy
Snímek obrazovky (747).png
Snímek obrazovky (747).png (247.74 KiB) Zobrazeno 3951 krát
+Marian Hodnocení: +1
hypotekyfidler.cz

Reputace: +336

Příspěvekod basti » 24. duben 2020 20:29

castyhost píše:
Je fajn si uvědomit

ze fotografem je dneska kdo ma do prdele diru a onu spickovost fotky prakticky nelze urcit

To máš sice vcelku pravdu, ale zcela neskromně si myslím, že po cca 20ti letech focení už trošku mám představu co je dobré a co dalo hodně práce vs. co je technicky nekvalitní nebo výcvak o ničem.

Cvaknout třeba texturu umí každé vemeno, udělat HDR 360 pano nebo složitější focus stacky, astro fotky atd. už neudělá ani většina zkušenějších fotografů - musíš mít techniku, skill, fotka není cvak + 15 minut editace, ale hodiny focení a úprav. Pokud tohle umím prodat za $50-100 za licenci, nebudu to dávat za $0,3 za mikro. Doba, kdy to počet micro-prodejů dohnal, už je dávno pryč.
Bloguju o fotobankách na www.stockphotography.cz :)
basti

Reputace: +71

Příspěvekod ivusakzkrabice » 24. duben 2020 21:03

No správnej ajťák má hlavně čurbes na stole :lol:
+Baldion, +PandaWild Hodnocení: +2
ivusakzkrabice

Reputace: +738

Příspěvekod shalom3 » 25. duben 2020 00:26

Myslíš čím lepší ajťák, tím větší bordel? To mi lichotí, netušila jsem, že jsem tak dobrá ;)
+Baldion, +PandaWild Hodnocení: +2
shalom3

Reputace: +1125

Příspěvekod ivusakzkrabice » 25. duben 2020 06:53

shalom3 píše:Myslíš čím lepší ajťák, tím větší bordel? To mi lichotí, netušila jsem, že jsem tak dobrá ;)

Tak to jsem nejlepší, mnohdy ve svym kanclu nenajdu ani gauč a to tam fakt je :D Až se vrátím, tak si hlavně do práce nesmím brát dítě, bych ho taky na konci pracovní doby nemusela najít, že? :)

No každopádně ilustrační fotky ajťáka s čistým stolem jsou fakt scifi 8-) :lol:
+Baldion, +PandaWild, +shalom3 Hodnocení: +3
ivusakzkrabice

Reputace: +738

Příspěvekod Baldion » 25. duben 2020 08:19

ivusakzkrabice píše:No správnej ajťák má hlavně čurbes na stole :lol:

V tom případě jsem jeden z nejlepších ajťáků na trhu :lol:
+PandaWild, +shalom3 Hodnocení: +2
Baldion

Reputace: +131

PředchozíDalší