Stránky na predaj predmetov s vlastnou grafikou

Diskuse o serverech, kde lze prodávat fotografie/ilustrace, ale nejsou to fotobanky (například Fler, Zazzle, CafePress) nebo o prodeji přes vlastní web

Re: Stránky na predaj predmetov s vlastnou grafikou

Příspěvekod vlastasestak » 24. září 2020 07:19

Zrovna řeším něco podobného. Zkusil jsem fineartamerica a co mě dost nemile překvapilo je neuvěřitelný množství balastu, podobně jako na SS.

příklad - toto snad nemůže myslet vážně ani prodejce ani fineartamerica:
https://fineartamerica.com/profiles/car ... 02&page=14
Hodnocení: 0
vlastasestak

IP: 178.255.168xx

Reputace: 0

Příspěvekod shalom3 » 24. září 2020 12:55

Fakt bomba, to možná kreslil šimpanz. ;) Není vyloučeno, že to lidi nakupují, při dnešním podivném chápání hodnot by to nebylo ojedinělé.
shalom3

Reputace: +1125

Příspěvekod PandaWild » 27. září 2020 14:41

Pro FineArtAmerica platí - klasika co je na jiných fotobankách, jako běžné krajinky či grafické polotovary, to je tam celkem k ničemu. Prodávají se tam "úchylárny" - to co si lidi pověsí na zeď nebo chtějí mít na hrnku, něco zvláštního a nevšedního, ne běžnou věc kterou si mohou někde jinde koupit. Čím bláznivější věc, tím větší šance na prodej. Ty vektorizované fotky aut se mohou docela dobře prodávat, protože to vypadá jako moderní umění. Lidi tam prodávají i cizí materiály, upravené, jako např. takové vektorizované cizí fotky nebo portréty bez MR. Nemělo by se, ale je malá šance že to tam najde původní autor, tak to dělají a jde jim to docela dobře na odbyt. Dokonce tam dobře prodával i (zde kdysi známý) vikinek, na jehož barevné šílenosti by člověk řekl fuj. Pro mne je na FA zajímavé to, že tam není žádná vstupní kontrola a je velká volnost tvorby. Nikdo neřekne "je tam šum a podobnost, nebereme". Kdybych se chtěl vracet k fotobankové tvorbě, soustředil bych se na FA a "nestandardní tvorbu".
+Bananaboy, +TomasK Hodnocení: +2
PandaWild

Reputace: +1981

Příspěvekod Fauren » 30. září 2020 07:57

Půjdu zkusit to fineartamerica :) prosím tě ty ceny tam máte, to co jste si zvolil? nebo to už konečná cena. Ať vím jak odhadnout ceny kdyžtak ;) :)
Fauren

Reputace: +64

Příspěvekod GreatWhite » 30. září 2020 08:43

já dost nechápu jak je to tam s autorskými právy 8-) značky, loga, coca cola, osvícená eiffelovka, auta, známé osobnosti...atd, je tam všechno co bys mohl prodávat maximálně jako editorial, kdyby to teda nebylo umělecky zpracované.
to fakt nikomu nevadí?
GreatWhite

Reputace: +155

Příspěvekod PandaWild » 30. září 2020 09:46

Provizi jsem si na FA nastavil 35% z jejich základní ceny, to zhruba odpovídá provizi na jiných fotobankách. Výsledná cena pro kupce je provize + základní cena.

Autorská práva se tam až tak moc neřeší jako na běžných fotobankách, protože je to určené na prodej kusových předmětů, neprodává se tu licence. Nevadí když někdo použije např. fotku nějakého zpěváka a tu "umělecky" upraví (těžko tolik lidí vyfotilo Elvise, co jich ho tam nabízí). Prodává svou přidanou hodnotu kterou do toho dal. Když se na jiných fotobankách obrázky prodávají jako licence, tak na ně musí být plný copyright autora, protože licence se nedá nabízet s částečnou (sdílenou) licencí. Ale tady se neprodává licence ale potištěný výrobek, stačí když je tam přidaná hodnota aby to mohlo být považované za vlastní umělecké dílo. Mohou zde být i např. loga, coca cola, Eifelovka, protože výsledné produkty nejsou určené na tvorbu reklamy.

Např. mi na běžných fotobankách většinou neberou Pacmana, protože je na něj trademark. Ale tady to nikomu nevadí a naopak se tyhle věci s populárními známými výjevy i dobře prodávají. Asi by se dobře prodávalo i něco jako symbol Facebooku nebo iPhonu.

Nabízejí tam i pouliční fotografie s osobami, aniž uvádějí nějaký model release. Podle pravidel FA by se tohle sice nemělo, ale stačí když se do komentáře uvede, že není k dispozici model release. Kupci co to chce na hrnek je to jedno, je to jen pojistka aby to někdo nechtěl použít např. pro propagační výrobek.
+Bananaboy, +GreatWhite, +TomasK Hodnocení: +3
PandaWild

Příspěvekod Bananaboy » 30. září 2020 09:53

GreatWhite píše:to fakt nikomu nevadí?

FineArtAmerica to nevadí. Verím, že to majú dobre ošetrené v obchodných podmienkach a že za všetky práva nesie zodpovednosť autor. Problém by teoreticky mohol nastať, keby dielo s Coca Colou videl niekto priamo z firmy Coca Cola. Mali by právo ťa žalovať a vymáhať odškodné. Ale aj tam pochybujem, že by sa právnici takej obrovskej firmy vôbec zaoberali malými rybičkami, ktoré za výrobky s ich logom berú pár drobných. Myslím, že by to nechali tak a boli by radi, že im za tých pár drobných robíš reklamu.
+GreatWhite, +PandaWild, +shalom3 Hodnocení: +3
Bananaboy

Reputace: +1047

Příspěvekod vlastasestak » 30. září 2020 12:21

PandaWild píše:... a jde jim to docela dobře na odbyt...

Jde někde najít, zjistit prodejnost jednotlivých děl? Nějaký žebříček popular a tak?
vlastasestak

IP: 178.255.168xx

Reputace: 0

Příspěvekod PandaWild » 30. září 2020 13:14

O žebříčku nevím, jen co je tak vidět na stránce posledních prodejů, tam je vidět co se prodává https://fineartamerica.com/announcementrecentsale.html

Jen tak namátkou jeden z posledních prodejů Winston Wolf, kolorovaná fotka stáhnutá z internetu. Ani to není malba, jen přečmáraná fotka. Na běžných fotobankách by za to byl ban, ale tady to jsou úspěšné prodeje.

Nebo jiný prodej, jak se asi mohl autor dostat k vyfocení Marilyn Monroe aby fotku mohl prodávat? (leda tak sejmout z filmu nebo stáhnout z internetu)

Teď jsem v prodejích narazil na tuhle autorku. Mně se sice její tvorba nelíbí, ale ona prodává snad i denně, ta je tam velmi často. Ta tvorba mi trochu připomíná vikínka - prohnal (cizí) fotky digitálním filtrem (Texigen) s náhodnými paletami, to vytvořilo takové strakaté obrazy a to se mu tam docela dobře prodávalo (než ho to přestalo bavit).

Jen pozor, nenahrávat tam celé své portfolio, to by mohlo pohřbít prodeje. Tady se kupci prohrabávají portfolii a nadměrné množství v nabídce stejných či nekvalitních věcí je může odradit. Já tam toho mám z neznalosti také moc, měl bych spíš zredukovat, dělá to nedobrý dojem guláše. Lepší je tam dát výběr jen lepších věcí se zaměřením na výjimečnost.
+TomasK Hodnocení: +1
PandaWild

Příspěvekod Bananaboy » 30. září 2020 13:44

PandaWild píše:Nebo jiný prodej, jak se asi mohl autor dostat k vyfocení Marilyn Monroe aby fotku mohl prodávat? (leda tak sejmout z filmu nebo stáhnout z internetu)

Tá fotka Marilyn Monroe je fotomontáž. Hlava pochádza z tejto fotky:
https://www.amazon.com/MARILYN-MONROE-P ... B00DPZTBZ2
+PandaWild Hodnocení: +1
Bananaboy

Reputace: +1047

PředchozíDalší

Zpět na Nefotobanky - přímý prodej