Fotoaparát

Diskuse o focení, fotografickém vybavení, fotografických technikách, zpracování fotek

Re: Fotoaparát

Příspěvekod Fauren » 2. říjen 2017 20:26

řeknu ti, ale jeste nevím kdy se k němu dostanu.. Možná budu kupovat na konci měsíce a nebo až kolem vánoc.. Podle financí, které mi dojdou...
Hodnocení: 0
Fauren

Reputace: +64

Příspěvekod Zmrzlinář » 2. říjen 2017 20:28

Já si rád počkám :-)
Zmrzlinář

Reputace: +20

Příspěvekod PandaWild » 2. říjen 2017 20:55

Videa pro fotobanky není dobré s žádným foťákem dělat na autofocus, vždy bude viditelné přeostřování (objekt se hýbe a neví pak na co má vlastně ostřit). Je potřeba uzamknout ostření nebo ostřit ručně.
+sentio Hodnocení: +1
PandaWild

Reputace: +1981

Příspěvekod Bananaboy » 2. říjen 2017 21:55

Zmrzlinář ja točím videá Nikonom s autofocusom a žiadny problém. Nikdy mi sám od seba nepreostruje. Na fotobankách mám síce len 20 videí z fotoaparátu, ale na disku v PC ich mám asi tak 500 kusov a všetky sú v pohode. Je pravda, že netočím nejak moc dynamické scény, ale napríklad kačky na rybníku ktoré som točil sa pohybovali rýchlo a ani na nich mi autofocus nepreostroval.
Bananaboy

Reputace: +1047

Příspěvekod Zmrzlinář » 2. říjen 2017 21:58

Bananaboy píše:Zmrzlinář ja točím videá Nikonom s autofocusom a žiadny problém. Nikdy mi sám od seba nepreostruje. Na fotobankách mám síce len 20 videí z fotoaparátu, ale na disku v PC ich mám asi tak 500 kusov a všetky sú v pohode. Je pravda, že netočím nejak moc dynamické scény, ale napríklad kačky na rybníku ktoré som točil sa pohybovali rýchlo a ani na nich mi autofocus nepreostroval.

A prosím tě, jaký máš model? Nemáš něco nového? Kačky na rybníku mi to ostří tak, že každé asi 3 sekundy zkusí zaostřit trochu dopředu a pak trochu dozadu a vrátí se. A pořád pořád. A jak to máš nastavené?
Zmrzlinář

Příspěvekod Bananaboy » 2. říjen 2017 22:10

Mám starší model ako ty. Mám CoolPix P510. Ten sa predával v roku 2012. Ja som si ho kúpil začiatkom roku 2013. Nastavený ho mám na automatiku. Mám tam na výber tri režimy ostrenia "autofocus", "macro" a "nekonečno". No a ja to mám stále nastavené na ten autofocus. Ešte sa mi v iných režimoch než automatike dá nastaviť aj manuálne ostrenie, ale to absolútne nevyužívam. Nie som fotograf a preto neviem kde, kedy a prečo použiť konkrétny režim ktorý fotoaparát ponúka. Ja proste potrebujem foťák len zapnúť a ihneď fotiť alebo natáčať videá a preto na 99% používam len automatiku s autofocusom.
Bananaboy

Reputace: +1047

Příspěvekod Zmrzlinář » 2. říjen 2017 22:19

Ono to bude asi v té zrcadlovce fungovat jinak. Fakt to prostě pořád přeostřuje, už jsem zkoušel všechno, fakt leda ostřit ručně, což jde někdy dost blbě nebo statický scény. Což jde, ale je to omezení.
Zmrzlinář

Příspěvekod ivusakzkrabice » 3. říjen 2017 08:32

Fauren píše:Rád bych se věnoval focení macra,

Fauren píše:jsem teď četl o bezzrcadlovce a právě proto, že jsem nikdy neměl zrcadlovku, nebude vadit že nebudu mít hledáček,

Fotím zrcadlovkou už roky, začínala jsem na klasice a za sebe říkám, že spousta věcí, hlavně to makro prostě člověk bez oka koukajícího do hledáčku nikdy nezaostří, tak jak si obrázek naplánuje. V hledáčku to tím okem doslova maluješ podle sebe, vnímáš ostrost a kontrast reálně, což displej v mnohých světelných podmínkách neudělá.

Fauren píše:Podle různých článků je v zrcadlovkách nejlepší nikon a canon

Mám pentax (už od klasiky, když nepočítám praktiku, nějaký čtverečkový dvouočka a tak) a spokojenost perfektní, spíš bych poopravila žebříček nejlepších

1. Nikon - ale ta cena, když chce člověk průběžně obnovovat, tak třeba pro mě nereálné,
2. Pentax - dobrý poměr cena výkon, aktuálně mám K-3,
3. Canon - u těch drahých je to špičková technika, je třeba si uvědomit, že ty levnější stroje mohou mnohdy zklamat a bývají i dost plastové.

Mě nejvíc o Pentaxu přesvědčil úchop, sedl mi nejlíp do ruky. Takže doporučuji zajít někam do bazaru, či obchodu s foto a pár foťáků si mimo jiné tak ošahat, musí člověku do ruky sednout a musí být správně těžký, aby v ruce seděl pevně.
+Baldion, +Fauren, +sentio Hodnocení: +3
ivusakzkrabice

Reputace: +738

Příspěvekod sentio » 3. říjen 2017 09:09

když už kolega Fauren dosáhl svého vytouženého cíle, mohu vlákno ohnout co dobrého pro video?

Zvažuji nákup něčeho nového a dost uvažuji více se věnovat videu, třeba i se spojením reálného videa s objekty z Blenderu ... no uvidím. Mám i stojany, pozadí, světla (jen ten čas schází :D )
Říkal jsem si, že když už se s tím člověk babrá, tak by byla škoda nedělat vše v 4K.
Tím se můj výběr rapidně zúžil (limit mám něco okolo 20.000Kč) a já jsem zjistil, že dosáhnu pouze na Panasonic Lumix DMC-G7 - tady se jen trochu kroutím nad EVF a menším čipem

Máte/znáte ještě nějaké tipy?
sentio

Příspěvekod PandaWild » 3. říjen 2017 09:37

Od Panasonicu mám 4 roky ultrazoom Lumix DMC-FZ72. Sice spokojenost, proti běžným kompaktům dobrá kvalita, ale:

1) Zoufalá podpora RAW. Originální software na RAW je v praxi nepoužitelný (např. mizerné barvy). Camera RAW ve Photoshopu je už použitelný, ale také je dost problém s odstíny barev, v podstatě je nemožné dosáhnout barevného podání z JPG snímku.

2) Po ukončení záruky se mi začala objevovat chyba, kdy se foťák jakoby resetoval, oddálil se zoom a přestala fungovat tlačítka, dokud jsem nesáhl na zoom páčku. Stává se to stále častěji, teď už během natáčení videa i několikrát. Je to dost podezřelý typ závady, který bych už zařadil do kategorie "úmyslná kurvítka". Říkám si, že takový výrobce by si to snad nedovolil, ale co když? Neumím si představit technickou závadu, která by se takhle divně chovala.

Takže - jestli budu upgradovat, tak bych Panasonic už raději nevolil, volil bych už jen Canon nebo Nikon.
PandaWild

Reputace: +1981

PředchozíDalší

Zpět na O focení