duben píše:Louda píše:Přišel mně dárek od Adobe, jako asi spoustě ostatních, tak si můžu vybrat jeden z programů a teď přemýšlím co.
Většinou dělám fotky, ale občas vypotím nějaký vektor, chtěl bych i víc, ale nějak na to nemám ty nápady, nebo mě přijde, že spousta technicky orientovaných vektorových obrázků je zastoupena ve FB až víc než hodně. Nicméně na vektory používám Affinity Designer a uložení jako SVG. Mohl bych si vybrat Illustrator a tak bych mohl ukládat i jako vektorový EPS a mohl bych nahrávat vektory na víc FB, protože některé FB berou jako vektory jenom EPSy.
Chtěl bych zkusit i krátká videa, tak bych mohl vybrat Premieru místo toho Illustratoru. Ale řekl jsem si, že se tady napřed zeptám, třeba je nějaký program na základní editaci videa i zadarmo.
Našel jsem třeba program DaVinci, ale zatím jsem ho nezkoušel.
DaVinci je stejně dobrý jako Adobe Premiere možná lepší. Free verze nemá HW akceleraci a pokud nemáš slušně nakonfigurovaný počítač, může ti jet pomalu. Ale je to zdarma, tak si to můžeš zkusit. Pokud děláš většinou fotky tak LR+PS je asi jasná volba ne?
Ono je to těžko, obač se najdou exoti jako já.
Na videa mám koupený DaVinci, hlavně skrz odšumování, tam jsem měl s free verzí problémy (tenkrát ještě nedával Adobe balíčky zdarma), dal jsem za to tenkrát nějak 300$ a mám to asi 5 let(doživotní aktualizace zatím frčí).
Na rawy používám uz x let Capture One (lepší úprava barev hlavně pleťovky, lepší výkon na slabém stroji, pro mě už i zvyk a ještě mnohel lepší výstup z Fuji). Jo a používal to taky Yuri Arcurs
A to dostávám od Adobe plný balíček, z kterého použiju jen Photoshop