od anik » 5. únor 2015 12:38
Ta diskuze je pořád v běhu, ale v tom druhém kratším vlákně píše představitel Envata mimo jiné:
".....Envato can and must collect the VAT, and it’s collected in our name (not our authors), and it is Envato that lodges the VAT returns and gives that money collected to the EU VAT authority..."
"Since for EU VAT purposes the VAT collected is in Envato’s name, when we remit this to the authorities, it’s done so under an Envato registration, not in the author’s name."
Takže to chápu tak, že DPH bude odvádět Envato pod svým jménem, ne jménem autorů.
Co vidím jako problém je, že budou vydávat ty faktury, jakoby prodej probíhal přímo mezi autorem a kupujícím, na fakturách budou údaje o autorovi - nechtěla bych, aby někdo mým jménem vydával fakturu, s mými údaji, pro zákazníka, kterého si sama nemůžu ověřit.
Na Envatu nejsem, ale plánovala jsem tam začít nahrávat - předtím, než jsem se dověděla o těch změnách v oblasti DPH :-/ Teď už to rozhodně neudělám, nedůvěřuju jejich postupu a zdá se mi divné, že ačkoliv změny platí od ledna, oni to stále nemají dořešeno - a sami píšou, že ty nové pravidla jsou "enormously confusing"... to je opravdu "profesionální" přístup :-/