shutterstock

Re: shutterstock

Příspěvekod knutt » 8. říjen 2014 17:51

Jsem na DPC a pokles On Demand na Shuttru nepozoruju.Pro zajimavost uvádím procenta z výdělku za On Demand v letošním roce: I 35% II 46% III 24% IV 30% V 40% VI 38% VII 42% VIII 28% IX 37% a v říjnu zatím 44%. Pokles v srpnu je jasný-dovolené.
Hodnocení: 0
knutt

IP: 81.200.57.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod petr35 » 8. říjen 2014 18:20

Na SS zase řádí nějací paka editoři, fotky normálně schvalovali, ted mi fotky furt vyhazujou.
Dnes z 13 mi vyhodí 9, v pondělí z 15 mě vyhodil 10, v sobotu z 24 mě vyhodili 15 fotek. Před tím 90-100% schvalování, výdělky teď v posledním týdnu klesají, no to je zase něco. Fotobanky ty vedou - stále k lepšímu :-D
petr35

Příspěvekod admin » 8. říjen 2014 19:18

Petr píše:- pak je tu skupina malých/středních zákazníků, kteří potřebují desítky obrázků měsíčně. Nejlevnější je pro ně DPC, ale problém je, že spousta top obrázků tam není. Elegantní řešení je právě kombinace DPC doplněná o občasný nákup on demand na SS, kde jsou (skoro) všechny obrázky. Po koupi "kreditů" on demand na SS mám 1 rok na jejich utracení, což je spousta času.

Pokud tedy potřebuju např. 20 obrázků měsíčně a zároveň chci mít velký výběr obrázků, je pro mě kombinace DPC a SS finančně velmi výhodná. Třeba 17 obrázků nakoupím po 1$ na DPC a ty 3 co tam nemají koupím na SS a jednou za několik měsíců si tam koupím balík on demand.

Neříkám, že takoví nejsou, ale je jich minimum. V okamžiku, kdy mám účet na DPC asi málokdy si nevyberu. Nikde jsem sice nenašel informaci o velikosti jejich portfolia a z několika vyhledávání mi přijde, že velikost DPC je cca 70-80% velikosti SS. Tedy několik desítek miliónů obrázků a z toho si snad vybere každý.

A představa, že mi klesnou prodeje o X procent kvůli tomu, že jsou mé fotky na DPC mi přijde hodně přitažená za vlasy - to bych musel být Yuri Arcurs nebo jiná microstock celebrita, abych něco takového pocítil, ale možná máš podobně kvalitní portfolio, neviděl jsem ho, tak nemůžu soudit.
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod Petr » 9. říjen 2014 16:00

Návštěvník píše:..Troufám si tvrdit, že jakékoli teorie a "zaručené návody" tady nefungují..., jen práce a nápady...

S tím naprosto souhlasím! Nedával jsem žádný zaručený návod, pouze jsem se podělil o svou zkušenost s DPC.

admin píše:...že [url]velikost DPC je cca 70-80% velikosti SS[/url]. Tedy několik desítek miliónů obrázků a z toho si snad vybere každý.

A představa, že mi klesnou prodeje o X procent kvůli tomu, že jsou mé fotky na DPC mi přijde hodně přitažená za vlasy - to bych musel být Yuri Arcurs nebo jiná microstock celebrita, abych něco takového pocítil, ale možná máš podobně kvalitní portfolio, neviděl jsem ho, tak nemůžu soudit.

- velikost portfolia DPC je u ilustrací kolem 40% velikosti SS, což už může hrát roli.

- celkové příjmy z fotobank mi během členství v DPC klesly o jednotky procent (asi 5%, ale testování bylo příliš krátké), takže pro lidi co vydělávají jednotky tisíc Kč je to jedno, nepoznají rozdíl - vliv náhody je větší. Pokud ale vydělávám desítky tisíc, tak má smysl se tím zabývat. Proto jsem to zkusil a rozhodnul se do DPC nezapojit. Za pár měsíců to zkusím zase znova. Vzhledem k tomu že je to na 1 klik, tak to není problém testovat pořád dokola. Pokud to někdo z místních full-time fotobankéřů taky zkusíte, tak se pak prosím podělte o výsledek. Díky.
Petr

IP: 89.176.126.2xx

Příspěvekod Návštěvník » 9. říjen 2014 19:38

S prominutím, to přirovnám k tomu, že minulý týden když jsem otevřel okno tak skoro pokaždé letělo nějaké letadlo. Tento týden držím okna zavřená a zdá se mi, že tolik letadel nevidím.... Konec konců pokud jste Petře "služebně starší" na SH, jak píšete, tak přece není problém prodiskutovat své podezření s někým z podpory, máte předpokládám, také skype hotline..., mají tam podrobnější analýzy a statistiky...
Návštěvník

IP: 109.81.231.1xx

Příspěvekod admin » 9. říjen 2014 21:06

Petr píše:celkové příjmy z fotobank mi během členství v DPC klesly o jednotky procent (asi 5%, ale testování bylo příliš krátké)

Bohužel zrovna u fotobank je těch příčin poklesu a nárustu mnoho. Tedy aspoň u mě jsou výdělky každý týden jiné. Záleží na tom, jestli v zahraničí nemají nějaký svátek, kolik ilustrací jsem nahrál minulý týden, jestli mám nějaké aktuální bestsellery, jak se mi podařilo umístit předchozí dávku, jak se vyspal vyhledávací algoritmus fotobanky atd, atd, atd. Takže opravdu pochybuji, že by se nějak prokazatelně dalo určit, zda zapnutí/vypnutí DPC má nějaký vliv na ostatní fotobanky. Pokud tohle chceš nějak prokázat, muselo by se dohnout několik (desítek) srovnatelných fotobankéřů a polovina z nich by si DPC vypnula a druhá zapnula a ani pak by to nemuslo být tak jisté.
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod Lenka » 10. říjen 2014 05:57

No, já myslím, že Petr může mít pravdu a že mu to tak může fungovat. Nevidím důvod, proč to shazovat. Každé portfolio je jiné a umím si představit, že někteří zákazníci jsou v DPC (no nekup to) a k tomu občas hledají "špeky" jinde. Jediné, co bych relativizovala je teorie, že když něco nenajdou na DPC, tak to koupí ve stejném rozlišení např. na SS. Tím bych si nebyla jistá. Na DPC je vše za hubičku a když už tam jeden je, proč by nekoupil největší rozlišení, jaké může. Pokud by ale obrázek našel jen na SS, pravděpodobně koupí jen takovou velikost, jakou skutečně potřebuje, takže skutečný výdělek bude menší, než se zdá unikat.
Jinak teda jsem na DPC koukala, a musím říct, že nabídka je tam zajímavá a pestrá, kdybych byla zákazník a něco tam nenašla, úplně nejdřív bych přímo tam hledala něco podobného a teprv potom bych uvažovala o dražší verzi. Ale to jsem já a došla jsem k tomu dedukcí, zkušenosti tohoto typu nemám. :lol:
Jsem medvěd.
Lenka

Reputace: +206

Příspěvekod Ravennka » 10. říjen 2014 08:14

Vzhledem k tomu, ze jsem si pri praci pro par neziskovek vystacila s fotkami, ktere byly (oficialne a legalne) zdarma ke stazeni na Netu, tak si nedokazu vysvetlit, ze by si nekdo na DPC nevybral (pokud se jedna o obecna temata a ne velkou specializaci, kde je fotek k tematu doslova par). Ale samo at kazdy dela jak mysli, co je pro nej nejvyhodnejsi :)
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod petr35 » 10. říjen 2014 18:43

admin - S tím "Jak se vyspí vyhledávací algoritmus fotobanky" je to fakt trefný. Tento týden algoritmus v SS asi úplně zaspal (u mě určitě), sami posuďte - minulý týden po - 3,80 ut - 8,59 st - 3,80 ct - 6,85 pa - 4,79 - celkem 27,83 a tento týden po - 2,31 ut - 0,99 st - 1,32 ct - 1,32 pa - 0,66 - celkem 6,60 . Fotky nahrávám skoro denně a na SS schvalování trvá tak 1-2 dny. A to jsem se minulý týden radoval, že se fotky docela prodávají, že se konečně už něco prodává :-D :-D
petr35

Příspěvekod Petr » 13. říjen 2014 16:28

Dneska mi volali z Fotolie, že jsem prý jejich masivní přispěvatel a jestli nechci mít svoje obrázky i v DPC. :lol: Prý je škoda, že je tam nemám.
Petr

IP: 89.176.126.2xx

PředchozíDalší

Zpět na Shutterstock