Nechcem zakladať novú tému, tak sa spýtam tu.
Na akom princípe vlastne funguje cloud? Napríklad: Mám 2 PC. Na obidvoch budem mať nainštalovaný cloudový software (napr. Copy) so synchronizačnými zložkami, ktoré si ten software vytvoril pri inštalácii. Na 1. PC nakopírujem do synchronizačnej zložky súbory ktoré chcem synchronizovať. Tie sa mi vďaka cloudu objavia v synchronizačnej zložke aj na druhom PC. Ak niektorý so súborov zmažem, tak sa mi opäť zmeny prejavia aj na druhom PC. Do tohto bodu to chápem, ale čo sa stane ak cloudová služba ukončí svoju činnosť a zmaže dáta zo svojich serverov? To sa potom zmažú aj súbory u mňa v synchronizačných zložkách v obidvoch PC? Alebo ostanú? Alebo ako to je vlastne?
Pýtam sa to preto, lebo momentálne mám hlavnú zložku "Ilustrácie" s ilustráciami na inom pevnom disku ako Copy synchronizačnú zložku. Zložku "Ilustrácie" pravidelne zálohujem na externý disk. S kúpou notebooku by som ale chcel pristúpiť k reorganizácii. Zložku "Ilustrácie" by som zrušil a obsah by som dal do synchronizačnej zložky "Copy" aby sa mi obsah sám synchronizoval medzi PC. Zdá sa mi to ale riskantné práve preto, ako som napísal vyššie. Bojím sa, že službu Copy zrušia a ja prídem o súbory ktoré nebudem mať zazálohované na externom disku. Ak si ponechám súčasnú zložku "Ilustrácie", tak v tom zálohovaní zase začnem mať guláš.

Keď si predstavím, že niečo upravím na notebooku, to sa mi zosynchronizuje v zložke "Copy" na stolnom PC a zo zložky "Copy" to budem musieť aktualizovať v zložke "Ilustrácie" a odtiaľ občas zazálohovať na externý HDD, a takto stále dookola, tak dostávam husiu kožu.

Ako to riešite vy?
Externý HDD so sebou ťahať stále nechcem. Predsa len je to jemná technika a otrasy by mu neprospeli. Nosiť "flashku" s kompletnou mojou tvorbou tiež nepripadá do úvahy. To je mrňavá vecička, ktorú by som časom určite niekde stratil a niekto by prišiel ľahko a bezpracne k stovkám mojich ilustrácií.