Autorská práva ...

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Autorská práva ...

Příspěvekod peca » 8. listopad 2014 21:32

Ahoj, nevím si rady s jednou mojí fotkou. Chci nahrát fotku do fotobanky jako RF.Je na ní modelka (mám MR), ale za ní na zdi je pověšená fotografie dvou lidí, kterou jsem tam dal ze starého časopisu. Můžu tu fotku nabízet, když je na ní fotka jiného fotografa jako komerční fotku? Původně to neměla být fotka do fotobanky, tak jsem to neřešil ...
Hodnocení: 0
peca

Reputace: 0

Re: Autorská práva ...

Příspěvekod PandaWild » 8. listopad 2014 22:17

To asi těžko, to budeš muset odmazat. Minimálně jestli jdou rozpoznat tváře tak by byl potřebný model release těch lidí, ale i bez rozpoznání je to cizí umělecké dílo. Podobně jako nesmí být např. viditelné obsahy knih nebo obrazy na stěnách (bez property release autora).
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod peca » 9. listopad 2014 18:35

Jo, to je vlastně celkem logické, tak ji zkusím nahradit jinou, mnou nafocenou. Díky za odpověď :!:
peca

Příspěvekod PandaWild » 14. prosinec 2014 21:07

Já si jaksi nevzpomínám na pravidla, neví někdo náhodou zda můžeme ve svých ilustracích a fotkách používat díla starých autorů, např. obrazy stovky let staré? Jako např. zde, mám místnost obrazárny, mohou tam být na stěnách obrazy od starých světoznámých malířů?

... i když teď mě napadá, možná není problém s autorským právem na ten obraz, ale obraz je něčím majetkem a v tom případě by muselo být potřeba property release majitele. Přestože se obraz na internetu běžně volně šíří, tak vlastně bych ho asi bez PR nemohl použít, pokud není na veřejném prostranství? ... ale některé hodně známé obrazy jsou šířeny jako kopie běžně se vyskytující na každém kroku, u kterých už je asi nedohledatelné zda na fotce je originál nebo kopie ... Hm tak stejně nakonec zas nevím.
Přílohy
obrazarna.jpg
obrazarna.jpg (66.8 KiB) Zobrazeno 6818 krát
PandaWild

Příspěvekod Lenka » 15. prosinec 2014 04:50

Myslím že u mnoha věcí se rozlišuje mezi "volně šířit" a "použít ke komerčním účelům". Neboli fotky z některých galerií a pod. lze použít jako editorial. Něco v tom smyslu je v tom seznamu povolených a zakázaných objektů ve fotobankách, jinak asi podle individuálních pravidel té které instituce. Nevzpomínám si, že bych někdy viděla např. reklamu se záběry z technického muzea....
Jsem medvěd.
Lenka

Reputace: +206

Příspěvekod PandaWild » 15. prosinec 2014 06:24

Např. obrazy a reprodukce Van Gogh - těch je internet plný a ani snad nebývá u nich napsané odkud je to fotka, protože vzhledem k množství kopií to není poznat. No asi to bude nejlépe opatrně zkusit, co na to fotobanky.
PandaWild

Příspěvekod Bananaboy » 15. prosinec 2014 11:49

Nie som si istý, ale tuším som niekde čítal, že autorské práva zanikajú 70 rokov po autorovej smrti. Ten obraz v strede je od Claude Moneta a ten zomrel v roku 1926, takže tam by to malo byť v poriadku. Tie krajné obrazy nepoznám, ale vyzerajú byť štýlovo ešte staršie.
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod Jirsak » 15. prosinec 2014 17:11

Řekl bych, že autorská práva se vztahují i na samotnou fotografii. Fotograf musel obraz vyfotit, a to ho určitě stálo nějaké úsilí (není to jen tak vyfotit kvalitně olejomalbu nebo jakýkoliv jiný obraz). Takže podle mého názoru by fotobanka měla vyžadovat PR.
Jirsak

Příspěvekod PandaWild » 15. prosinec 2014 18:01

Vypadá to komplikovaně, ale asi to tak bude. Sice obsah obrazu už chráněný není (70 let po smrti), ale k zobrazení např. v knize o malířství zřejmě vydavatel potřebuje souhlas fotografa který to vyfotil (a my v ilustracích ani nesmíme používat cizí fotky) a ten zas potřebuje souhlas majitele obrazu. Jednodušší to asi je když někdo namaluje kopii obrazu, to asi může a pak může svou práci šířit a prodávat. ... Hm, asi raději tedy v ilustracích používat jen své fotky a ilustrace.
PandaWild

Příspěvekod Rastislav13 » 11. srpen 2015 10:05

Prosím o radu. Ako je to pri predaji reportážnej, dokumentárnej foto na ktorých sú ľudia? Na shutterstocku mi ich zamietli, ale asi som zle vyplnil kolonky. Viete poradiť? Ďakujem
Rastislav13

Další

Zpět na Diskuse pro nováčky