Co vás zajímá ohledně tvorby a prodeje videí?

Video (footage) dnes patří mezi další formát, který se na fotobankách prodává. Tato diskuze je věnovaná jeho tvorbě, různým formátům a možnostem prodeje.

Re: Co vás zajímá ohledně tvorby a prodeje videí?

Příspěvekod PandaWild » 3. červenec 2016 09:06

Na tohle sice používám XMedia Recode, jen má se střihem trochu nepříjemnost - když se posouvá ukazatel pozice, tak se neaktualizuje číselný údaj o pozici a nedá se moc přesně vystavovat (trochu lze vylepšit posouváním šipkami klávesnice). U starších verzí to fungovalo a tak možná nejnovější verze už bude zas ok. Po nastavení pozice se ta pozice přenese tlačítkem do označení začátku nebo konce výběru. Rozsah výběru se dá zadat i číselně, když se ty pozice zjistí např. z přehrávače VLC. Při střihu MOV by mělo stačit nechat obrazovou i zvukovou stopu jen zkopírovat, bez nutnosti provádět konverzi. Přesněji se dá stříhat ve VirtualDub, ale muselo by se konvertovat do AVI (s XVid/DivX).
Hodnocení: 0
PandaWild

Reputace: +2005

Příspěvekod Peteer » 3. červenec 2016 09:41

Jdu to otestovat.o)) díky moc za info, poslední co mě zajímá. Vyplatí se dávat jen na Pond5 nebo radši všechny fotobanky jako s fotkama?
Peteer

Reputace: +16

Příspěvekod PandaWild » 3. červenec 2016 10:10

Sice u mne Pond5 výrazně vede, ale to hlavně proto, že tam mám nestandardní formáty za $5, které už nejsou moc ochotni brát (zkouším teď jestli vezmou rozměr 1920x1072, ten může být také za $5 a to by zas dost zvedlo prodejnost). Jinak je u všech ostatních fotobank asi tak stejný podíl prodejnosti videí - tedy kde se vyplatí fotky, tam se vyplatí i videa. Mně se to vyplácí u všech těch uvedených fotobank, všude se mi videa prodávají: 123RF, CanStockPhoto, DepositPhotos, DreamsTime, Fotolia, iStock, Pond5, ShutterStock. Na VideoBlocks jsem sice (po asi 2 měsících co tam jsem) ještě neměl prodej, ale ten je uváděný na videa jako velmi dobrý, prodeje jsou málo časté ale zato za větší částky. Ještě na Pixta jsem neměl prodej videa, ale tam to jde celkově s prodeji dolů.
PandaWild

Příspěvekod Peteer » 3. červenec 2016 10:19

Jasný už se v tom hrabu, už převádím a připravuji.o)
Koukal jsem že ten prográmek XMeda Recode automaticky snižuje bitrade tak jsem ho navýšil na originál ať tam je zachovaná kvalita.
Zkusím tedy všechny, jinak jsem koukal že 4K mám 3800 což asi nebudou brát jako 4K, pak tam mám vyšší rozlišení ale to už jede jen na 25 FPS a ne na 30, tak uvidím v čem natáček, případně 1920x1080 60 FPS ale to se mě zdá zase škoda když kamerka umí 4K tak proč to nevyužít i do budoucna. Jediné co mě je divné že video má tam málo MB oproti originálu, taky formát MOV akorát bez zvuku
Peteer

Příspěvekod Peteer » 3. červenec 2016 10:25

už jsem na to přišel, stačí dát v nastavení obrazu jen kopírovat a ne převést - pak to nesnižuje bitrade ale jen prostě uřízne zvuk a zkrátí stopu.
Pando jinak u toho nového jde bez problému nastavit ta stopa, tak si stáhni aktualizaci.o) dokonce je i CZ :D
+PandaWild Hodnocení: +1
Peteer

Příspěvekod ToM » 3. červenec 2016 13:19

Zdravím, chtěl jsem počkat až do konce seriálu o videu, jestli tam nenajdu odpověď, ale jsem netrpělivý. Mám problém s videem vygenerovaným z Blenderu. Zkoušel jsem vlajky ve větru na bílém pozadí a ty jsou parádní. Krásně plynulé. Pak jsem ale zkoušel abstraktní barevné vlny na černém pozadí a tam je znát sekání. Prostě těch 25 (zkoušel jsem i 30) snímků za vteřinu to lidské oko pochytí a video není hezky plynulé. Nevím si s tím rady. Pro 10 vteřin videa při 25fps vyexportuju 250x png, z toho pak exportuji video. Nevím jestli dělám vyloženě nějakou chybu, nebo je to vlastnost, kterou je třeba ještě nějak vychytat. Nebo jsou skoky mezi snímky příliš velké? Pokud je ale zmenším, zpomalím tím pohyb. Tohle už je na mě moc složité a budu rád za jakoukoli radu za kterou předem děkuji.
ToM

IP: 93.91.49.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod PandaWild » 3. červenec 2016 14:18

Kontroloval jsi v něčem (např. v přehrávači VLC), zda fps skutečně sedí a neuložilo se to např. s 10 fps? Nebo by bylo trhání, pokud by se video uložilo např. s 25 fps a při konverzi se překonvertovalo na 30 fps (nebo opačně).

Jestli je všechno technicky v pořádku, tak je možné, že Ti vadí rozfázování pohybu. Toho si obvykle lidi moc nevšímají a většinou to nevadí.

Při reálném natáčení scény kamerou má kamera nějakou dobu uzávěrky, např. 1/25s. Pohybující se objekty jsou proto v obraze trochu rozmáznuté ve směru pohybu. Při spojení více snímků v oku tak vznikne souvislý pás obrazu.

U renderované scény se každý snímek renderuje jako statický obraz, objekty jsou s ostrými hranami. Při spojení více snímků tak oko zachytí obraz objektu v různých polohách. Když je pohyb rychlý (velká změna), tak pak už to oko nevidí jako pohyb, ale vnímá několik obrazů rozsekaných přes sebe.

Řešením je, že se renderuje kromě základního snímku i několik mezisnímků. Obraz se pak sloučí a tak se vytvoří dojem plynulejšího pohybu. V Blenderu je to funkce Motion Blur a to buď ve formě renderování mezisnímků (renderování je pak značně pomalejší) nebo pomocí rozmáznutí obrazu podle vektoru pohybu. https://www.blender.org/manual/render/b ... _blur.html

Jiná možnost je vyrenderovat video s vyšší FPS např. 5x vyšší, tedy 125 fps namísto 25 fps. Video se přefiltruje ve VirtualDub s filtrem "Motion Blur", který prolne sousední snímky mezi sebou. Pak se video zkonvertuje na správnou fps filtrem "Interpolate", který snímky interpoluje mezi sebou. Tím se získá video se správným fps a s pohybovým rozmáznutím, které vypadá už mnohem plynuleji. Filtrace by se mohla ještě zesílit přidáním filtru "temporal smother" za filtr "motion blur", který pracuje trochu jinak a spolu umí udělat dobré rozmáznutí.
PandaWild

Příspěvekod ToM » 3. červenec 2016 18:12

PandaWild píše:Kontroloval jsi v něčem (např. v přehrávači VLC), zda fps skutečně sedí a neuložilo se to např. s 10 fps?

fps sedí

PandaWild píše: je možné, že Ti vadí rozfázování pohybu. Toho si obvykle lidi moc nevšímají a většinou to nevadí.... U renderované scény se každý snímek renderuje jako statický obraz, objekty jsou s ostrými hranami....

myslím si že to bude přesně ono, tak nějak jsem si to myslel, že jednotlivé statické snímky jsou příliš "dokonalé" a lidskému oku, nebo aspoň tomu mému ten rozfázovaný pohyb vadí.

PandaWild píše:Řešením je, že se renderuje kromě základního snímku i několik mezisnímků. ... V Blenderu ..... VirtualDub

všechno to vyzkouším a budu hledat kompromis mezi kvalitou výsledku a snahou co nejméně prodloužit dobu renderu.

Pando, někam sem hoď číslo účtu, už je na čase aby jsi dostal odměnu. Nejen ode mě. Jestli nedáš, tak se budeš muset spokojit s obrovským díky.
+PandaWild Hodnocení: +1
ToM

IP: 93.91.49.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Anika » 12. červenec 2016 12:16

Ahoj, někde jsem narazila na zmínku, že u zvířat nemá být vidět kroužek nebo číslo. Hrajeme si a zkoušíme videa na našich slepičkách, které kroužky mají, je to průchodné, pokud jsou zvířata naše a doložím PR?
Anika

Reputace: +248

Příspěvekod PandaWild » 12. červenec 2016 12:28

Jo, je to kvůli vlastnictví a PR by mělo být v pořádku. Ale i stačí aby to číslo nebylo čitelné - otočené jinam nebo z větší části zakryté. U labutí jsem to rozmazával v pár snímcích v editoru (když se otočila a bylo to chvíli čitelné) a také to stačilo - ale jasně že v takovém případě by bylo PR méně pracné. U krav mám známky viditelné, ale čísla nejsou čitelná, tak je to ok.
+Anika Hodnocení: +1
PandaWild

PředchozíDalší

Zpět na O videu a jeho tvorbě