Napadl mě ještě malý doplněk k článku o natáčení kamerou - zde nějaké ukázky pokusů s amatérskou "steadicam", což v mém podání znamená foťák připevněný na stativu a stativ nesený v ruce.
Pohled psa běžícího po louce - stativ s foťákem nesený vzhůru nohama, dodatečně otočené v XMedia Recode. Foťák tam byl trochu nakřivo a ještě se to houpalo, ale v pozdějších verzích se dalo rovnoměrné nesení líp nacvičit a líp srovnat horizont. Jen technický problém - trávou se zanáší mikrofon a čočka.

Tak jsem později přelepil mikrofon izolepou, což mě pak stálo ztrátu nahrávky hezké bouřky, protože jsem izolepu zapomněl sundat a tak byl zvuk hromů zahuhlaný.
Pohled psa na ulici, běžící za pánem - opět foťák na stativu vzhůru nohama. Problém je, aby se nezabraly tváře lidí a reklamy. A vypadá podivně, chodit blízko za cizími lidmi s foťákem na stativu vzhůru nohama.
Na louce - první 4 záběry jsou neupravené nahrávky (foťák nesený ve stativu), druhá polovina jsou stejné nahrávky stabilizované s Deshaker. Ani se nezdá jak je těžké při makro pohybu udržet rovnoměrný pohyb, je vidět že kamera se zpomaluje a zrychluje. Byla by samozřejmě lepší nějaká motorická lišta. Ale kvůli pár videím se to asi nevyplatí.