3D obrázky a vše kolem nich

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: 3D obrázky a vše kolem nich

Příspěvekod Lenka » 17. květen 2014 12:39

Ravennka: a na toho tleskajícího smajlíka licenci .... máš??? :-D
Hodnocení: 0
Jsem medvěd.
Lenka

Reputace: +206

Příspěvekod Ravennka » 17. květen 2014 12:45

Já se na něm nijak neobohacuju ani ho nepoužívám k propagačním účelům ;)
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod Lenka » 17. květen 2014 13:04

No já nevím - třeba si tak nepřímo děláš reklamu... Co na to OSA? :-))))
Jsem medvěd.
Lenka

Reputace: +206

Příspěvekod Ravennka » 17. květen 2014 13:09

Včera jsem pálila 2CD s Knoppixem... takže mám u těch zmetků předplaceno ;)
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod kocab222 » 25. červen 2014 13:49

Ahojte. Taky trošku pokukuju po tom 3D, ten kopačák z Blenderu je hezký. Existuje nějaká možnost jak exportovat 3D do Ai? Vím že jsme tu řešili možnost exportu u SketchUpu ale co třeba u jiných software jako je Blender a tak podobně?
Další věc je jak se mají ceny? Cena za 3D render je stejná jako za vektorovou grafiku, nebo nižší/vyšší? Nevím jak je to časově, ale udělat hezký 3D model asi trvá ještě o něco déle než výroba hezkého vektoru ne?

Dík za odpovědi :)
kocab222

IP: 217.112.173.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Bananaboy » 25. červen 2014 15:46

kocab222 píše:Ahojte. Taky trošku pokukuju po tom 3D, ten kopačák z Blenderu je hezký. Existuje nějaká možnost jak exportovat 3D do Ai? Vím že jsme tu řešili možnost exportu u SketchUpu ale co třeba u jiných software jako je Blender a tak podobně?
Další věc je jak se mají ceny? Cena za 3D render je stejná jako za vektorovou grafiku, nebo nižší/vyšší? Nevím jak je to časově, ale udělat hezký 3D model asi trvá ještě o něco déle než výroba hezkého vektoru ne?

Dík za odpovědi :)

U Blenderu sa prevod 3D do vektoru rieši skriptom na export do formátu .svg, ktorý si potom môžeš v Illustratore previesť na hocijaký iný formát vrátane .ai. Viac sme o skripte písali v tomto vlákne:
http://forum.fotobanky.cz/o-grafice-nej ... 81-30.html

Ceny 3D renderov sú ako pri fotografiách, alebo rastrových ilustráciách závislé od veľkosti.

Čo sa týka času potrebného na vymodelovanie 3D scény, tak to záleží od zložitosti. Našťastie to vyzerá, že o prehnane zložité scény nie je až taký záujem. Na fotobankách je možné vidieť prevažne jednoduché predmety na bielom pozadí a tie nezaberú moc času. Napríklad tento render. Obyčajné, extrudované písmo s aplikovaným základným materiálom. Ak máš už predpripravenú, dobre nasvietenú scénu, tak spraviť také písmená nezaberie viac ako 5 minút.
http://www.shutterstock.com/pic-1426158 ... 87CO-w-1-4

Iná vec je rendering. Ten závisí od veľkosti obrázka, kvality, od použitého renderovacieho enginu a od sily hardwaru v PC (hlavne procesoru, grafickej karty a RAMky). Ale renderovací čas do "výroby" netreba započítať. Renderuje sa predsa samo a vtedy môžeš na PC robiť niečo iné. (Napríklad modelovať ďalší model, alebo kresliť vektor)
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod kocab22 » 26. červen 2014 12:31

Díky za info. A co za programy pokud se můžu zeptat sis zkoušel pro tvorbu 3D? Mě láká ZBrush :), líbí se mi že je to sochařina a ne low poly modeling převedený později na high poly. Taky se mi líbí ten jiný přístup, jak se tam pracuje ve 2,5 D a jak se barví model přímou malbou na něj.. Je to hodně zajímavý software, používaný hodně hlavně v herním a filmovém průmyslu. Vím že podobné sochání se dá dělat i v blenderu, už jsi to zkoušel?

Já teď jen tak pokukuju co se dá dělat, protože mám nějaké trable s krční páteří tak momentálně vůbec nekreslím :/ abych dal odpočinout rameni a všem těm svalovým strukturám kolem. Sand budu brzo v cajku a pustím se zas do tvorby :). v mezičase se alespoň pasivně vzdělávám četbou a sledováním videí :D
Nothing is more dangerous than an idea when it is the only one
you have..
kocab22

Reputace: +1

Příspěvekod Pitju » 26. červen 2014 17:03

Zdravím
Sculpting pravdepodobne dokáže v tejto dobe každá lepšia 3D aplikácia. Vyslovene špeciálne na tieto potreby sú navrhované už spomínaný ZBrush, 3DCoat, myslím MudBox, alebo (asi free) Sculptris.... Osobne si neviem predstaviť spojenie organických modelov a klasických fotobánk (myslím z hľadiska rentability). Možno na turbosquide alebo podobných bankách.
M.
Pitju

Reputace: +17

Příspěvekod Bananaboy » 6. leden 2017 18:48

Mám otázku na praktikov v oblasti 3D. Akú veľkosť obrázkov renderujete pre fotobanky? Ja by som chcel aspoň 16 MPx, ale keď dám menej samplov, tak je obrázok zrnitý a keď dám viac samplov, tak rendering trvá neúmerne dlho. Čo je lepšie? Renderovať vo vysokej kvalite priamo na určitý rozmer, alebo renderovať obrázok väčší v nižšej kvalite a následne render zmenšiť aby sa stratila zrnitosť? Napríklad renderovať na 16 MPx v nižšej kvalite s nižšími samplami a zrnitosťou a následné zmenšenie na polovicu na 8 MPx, čím sa zrnitosť stratí, alebo renderovať radšej rovno vo vyššej kvalite na 8 MPx?
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod PandaWild » 6. leden 2017 20:53

Zmenšení 16 MPx na polovinu je 4 MPx.

Podle toho jak má program kvalitní antialiasing. Např. když renderuji s TexiGen, tak on dělá antialiasing pomocí 5 bodů, které potom zprůměruje s různou váhou. Zapnutý antialiasing tedy zpomalí rendering na 1/5. Když se vypne antialiasing a renderuje se obraz 2x větší (např. rozměr 8192 namísto 4096), tak se rychlost zpomalí na 1/4 a když se takový obraz pak zmenší na polovinu ve Photoshopu, tak se použije bicubic filtr a při porovnání je vidět, že obraz je o dost kvalitnější než rendering s TexiGen se zapnutým antialiasingem. Rozdíl je vidět např. klasicky u povrchu šachovnice sbíhající se v nekonečnu. U TexiGen v takovém případě vzniká v dálce moaré, ale metoda přes Photoshop vyjde o dost kvalitněji. Dokonce i rychlost renderování tak vyjde trošku rychlejší. Nevýhoda je vyšší náročnost na obsluhu (dodatečná úprava ve Photoshopu). Proto to většinou nepoužívám a spokojím se s antialiasingem z TexiGen, protože u běžných obrazů rozdíl není moc znatelný, to jsou jen speciální případy kdy je výstup z Photoshopu značně lepší (obvykle sbíhající se linie).

Podobné to bude nejspíš i u jiných programů. Antialiasing se dělá obvykle váhovým průměrováním bodů s jemnějším rozlišením, tedy nebezpečí vzniku moare tam je proti Photoshopu vyšší. I u hran bude výstup z Photoshopu trochu kvalitnější, ale tam ten rozdíl není tak znatelný aby to stálo za tu vyšší práci. Antialiasing může být přínosný tehdy, když se zapne automatický mód a v tom případě se u bodu aplikuje jen tehdy, když je větší rozdíl mezi sousedními body. V tom případě může být renderování rychlejší s automatickým antialiasingem než při zmenšení Photoshopem, se zachováním asi tak stejné kvality.

U Blenderu s cycles jsem zjistil že výhodnější je použít raději menší sampling, čímž v obraze vznikne nějaký šum, ten šum pak vyfiltrovat ve Photoshopu redukcí šumu. Dá se s tím dosáhnout také docela dobrých výsledků, při značně kratším čase než kvalitu honit vysokým stupněm samplování. Dá se to použít i na video (dávková korekce rozložených snímků videa ve složce).
+Bananaboy Hodnocení: +1
PandaWild

Reputace: +2006

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse