od -Tereza- » 7. leden 2017 13:33
Ahoj, ze začátku jsem také nahrávala na hodně, postupně už jen na pár. Ono se zdá, že to nepřidává tolik práce, ale postupně se to nabalí, člověk nahrávání odkládá a pak má potřebu všude kontrolovat zisky, které na těch malých ale moc nepřibydou a na první výplatu to bude dost trvat.
Ze začátku bych se tak možná snažila nahrát co nejvíc věcí na SS a Fotolii a pak se rozhodla, jak dál, pak můžeš na ty ostatní nahrávat třeba jednou za pár týdnů, jak buděš mít chuť. Mně se istock vyplatí, ale nahrávání je tam otrava a teď tam je tolik změn, že výdělky se dozvíš až hodně se zpožděním a asi půjdou dolů. Ilustrace šlo nahrávat pod fotkami, ale to už možná také nejde. Od léta jsem tam už nic nenahrála kromě fotek a videí, protože začali hodně odmítat.
Z těch menších se imho vyplatí Bigstock pokud nahráváš pravidělně a 123rf, tam chvíli trvá, než se to rozběhne, ale některé prodeje mám za 13 dolarů, takže to pak rychle naskáče. Na Depositphoto je to čím dál horší a po výplatě účet asi zruším a na Dreamstime pro někoho dobrý, pro někoho ne, tam je blbý, že hranice pro výplatu je až 100 dolarů.
Pokud ti jde o příjmy cca těch 100 dolarů za měsíc, jde to i jen na SS a Fotolii s 500 soubory a ani to nemusí být vektory, ale tohle je hodně individuální a do budoucna samozřejmě čím víc tím líp.
Jinak pokud je to něco, co by tě bavilo, tak určitě doporučuju začít s videem. Na 100 dolarů stačí třeba jen dva prodeje za měsíc na Videoblocks, což není zase tak těžké dosáhnout. S tím že se ti jich plno prodá i jinde většinou za 4-20 dolarů, takže to naskakuje rychleji než obrázky po pár centech. U videa doporučuji havně SS, Fotolii, iStock, Pond5 a zmíněné Videoblocks.