prodání vlastních portrétových fotek

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Re: prodání vlastních portrétových fotek

Příspěvekod foxinka » 23. březen 2017 12:52

alima007 píše:vrátit naklady??? ..... to si teda fandis, ze s 20 fotkama na FB vydelas 3000+ :D ... a ne, fakt to takhle nefunguje :lol:

:D tak neříkám že dostanu trojku, ale mohlo by to přispět do té kapky přece...
Hodnocení: 0
foxinka

Reputace: 0

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 23. březen 2017 13:03

Tak mě v téhle souvislosti napadla otázka, jak by to bylo s rengenovým snímkem? Mám krásný panoramatický rentgen všech zubů i se zanícenou sedmičkou vlevo nahoře - můžu si podepsat i model release. Asi by se párkrát prodal. Ale autorem snímku asi nejsem, ale kdo je? Zubařka, která zmáčkla knoflík? Nebo výrobce rentgenu?
+foxinka Hodnocení: +1
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

Příspěvekod ToM » 23. březen 2017 13:08

výrobce rentgenu snad ne, to by byl autorem veškerých fotek Canon, Nikon a spol. :P
ToM

IP: 178.255.168xx

Příspěvekod Baldion » 23. březen 2017 13:38

foxinka píše:Jasně že je za tím nějaká práce a vím co obnáší focení. Nebylo to nic proti ní, jen říkám, že nápady jak má fotka vypadat byly moje.

Nemůžu si pomoct, ale k tomu něco napsat musím.
To že byly nápady, jak má fotka vypadat vaše ještě neznamená, že to tak ve výsledku dopadne. Ono je napřed potřeba si pořídit kvalitní fotoaparát, ateliér, světla apod, aby ta fotka trochu vypadala. A to jsou nemalé investice, které musela fotografka vložit. Kompaktem za tisíc korun někde doma v kuchyni ta fotka tak úplně nevyzní.
Pak je taky potřeba aby k tomu, že má potřebné vybavení měla dovednosti toto vybavení obsluhovat a cit pro to, jak to celé provést. Za tím jsou stovky hodin práce (a tedy i peněz). Jsem si například jistý, že kdybychom fotili stejnou modelku ve stejném ateliéru já a třeba Robert Vano, tak jeho fotky by byly tak nějak o něčem jiném :D.
Pak je potřeba výsledné fotky upravit, protože málokdy z fotoaparátu vyjde něco, co už úpravy nepotřebuje. K tomu zase potřebuje příslušný software, který většinou taky něco stojí.
Zkuste si tedy spočítat, jak dlouho trvalo focení, jak dlouho jí trvalo následné zpracování fotografií, od vámi zaplacené částky si odečtěte amortizaci jejího zařízení a nájem v ateliéru a vyjde vám, kolik si na hodinu vydělala. :roll:
+Bananaboy, +glorcza Hodnocení: +2
Naposledy upravil Baldion dne 23. březen 2017 13:40, celkově upraveno 1
Baldion

Reputace: +131

Příspěvekod PandaWild » 23. březen 2017 13:39

hypotekyfidler.cz píše:Tak mě v téhle souvislosti napadla otázka, jak by to bylo s rengenovým snímkem? Mám krásný panoramatický rentgen všech zubů i se zanícenou sedmičkou vlevo nahoře - můžu si podepsat i model release. Asi by se párkrát prodal. Ale autorem snímku asi nejsem, ale kdo je? Zubařka, která zmáčkla knoflík? Nebo výrobce rentgenu?
Zmáčknutí knoflíku je ten rozhodující bod autorské tvorby, protože ta osoba tím okamžikem rozhodne o kompozici a správném čase provedení fotky. Nezmění to ani "Stůj tam a až ti řeknu tak to zmáčkni!", stejně je "mačkatel" tím rozhodujícím prvkem pro vznik fotky.

Z 20 "dobrých fotek" bude zisk tak 25 Kč měsíčně.
+Baldion, +foxinka, +ivusakzkrabice Hodnocení: +3
PandaWild

Reputace: +2005

Příspěvekod Anika » 23. březen 2017 13:47

PandaWild píše:
Z 20 "dobrých fotek" bude zisk tak 25 Kč měsíčně.

První dva měsíce než zapadnou pod hromadou dalších ;)
+PandaWild, +ivusakzkrabice Hodnocení: +2
Anika

Reputace: +248

Příspěvekod Baldion » 23. březen 2017 13:48

PandaWild píše:Zmáčknutí knoflíku je ten rozhodující bod autorské tvorby, protože ta osoba tím okamžikem rozhodne o kompozici a správném čase provedení fotky. Nezmění to ani "Stůj tam a až ti řeknu tak to zmáčkni!", stejně je "mačkatel" tím rozhodujícím prvkem pro vznik fotky.

Amen :)
Baldion

Reputace: +131

Příspěvekod foxinka » 23. březen 2017 13:53

Baldion píše:
foxinka píše:Jasně že je za tím nějaká práce a vím co obnáší focení. Nebylo to nic proti ní, jen říkám, že nápady jak má fotka vypadat byly moje.

Nemůžu si pomoct, ale k tomu něco napsat musím.
To že byly nápady, jak má fotka vypadat vaše ještě neznamená, že to tak ve výsledku dopadne. Ono je napřed potřeba si pořídit kvalitní fotoaparát, ateliér, světla apod, aby ta fotka trochu vypadala. A to jsou nemalé investice, které musela fotografka vložit. Kompaktem za tisíc korun někde doma v kuchyni ta fotka tak úplně nevyzní.
Pak je taky potřeba aby k tomu, že má potřebné vybavení měla dovednosti toto vybavení obsluhovat a cit pro to, jak to celé provést. Za tím jsou stovky hodin práce (a tedy i peněz). Jsem si například jistý, že kdybychom fotili stejnou modelku ve stejném ateliéru já a třeba Robert Vano, tak jeho fotky by byly tak nějak o něčem jiném :D.
Pak je potřeba výsledné fotky upravit, protože málokdy z fotoaparátu vyjde něco, co už úpravy nepotřebuje. K tomu zase potřebuje příslušný software, který většinou taky něco stojí.
Zkuste si tedy spočítat, jak dlouho trvalo focení, jak dlouho jí trvalo následné zpracování fotografií, od vámi zaplacené částky si odečtěte amortizaci jejího zařízení a nájem v ateliéru a vyjde vám, kolik si na hodinu vydělala. :roll:

nic proti ale tohodle jsem si vědoma a nic takového jsem já neřešila. Takže sice fajn názor ale o me nevíte lautr nic a na tohle jsem se nikoho neptala... A o uprávě fotek jsme také nic nepsala, ty si můžu upravit sama. Po druhé, tohle nebylo jádro pudla!!!!!!!!
foxinka

Příspěvekod ivusakzkrabice » 23. březen 2017 14:52

Pokud fotíš, tak začni na fotobankách se svou vlastní tvorbou, kterou si "cvakneš" sama, toť jediná rozumná rada, kterou ti tu asi můžeme dát :-)
+Baldion Hodnocení: +1
ivusakzkrabice

Reputace: +751

Příspěvekod hypotekyfidler.cz » 23. březen 2017 15:32

PandaWild píše:Zmáčknutí knoflíku je ten rozhodující bod autorské tvorby, protože ta osoba tím okamžikem rozhodne o kompozici a správném čase provedení fotky. Nezmění to ani "Stůj tam a až ti řeknu tak to zmáčkni!", stejně je "mačkatel" tím rozhodujícím prvkem pro vznik fotky.

Předmětem práva autorského je dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam

Za dílo se považuje též počítačový program, je-li původní v tom smyslu, že je autorovým vlastním duševním výtvorem. ...bla bla ...Fotografie a dílo vyjádřené postupem podobným fotografii, které jsou původní ve smyslu věty první, jsou chráněny jako dílo fotografické.

Z toho mi vyplývá, že pokud jdu do fotografického profesionálního atelieru, tak autorem je asi ten fotograf. Pokud ovšem všechno nastavím, světla, foťák a tak a řeknu zmáčni to, tak jsem autorem já.
Rentgenový snímek podle této definice autorským dílem není - si myslím.
hypotekyfidler.cz

Reputace: +341

PředchozíDalší

Zpět na Diskuse pro nováčky