Co vás zajímá ohledně tvorby a prodeje videí?

Video (footage) dnes patří mezi další formát, který se na fotobankách prodává. Tato diskuze je věnovaná jeho tvorbě, různým formátům a možnostem prodeje.

Re: Co vás zajímá ohledně tvorby a prodeje videí?

Příspěvekod PandaWild » 25. duben 2017 11:03

Není to 59.94 fps prokládaných? Ale dívám se že Ti to berou i s tímhle, tak asi je to progressive, což by asi mohla být docela výhoda, pro možnost zpomalení. Jestli kamera podporuje plných 59.94 fps, tak by mi přišlo škoda to snižovat, může to být výhoda proti konkurenci. Např. se to pak zákazníkovi snáz konvertuje na 25 fps. Nebo bude rád, že bude mít plnou plynulost u displeje 60 fps.
Hodnocení: 0
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Hamin » 25. duben 2017 11:52

Je to progresivní. Jj, kamera podporuje plných 59.94 FPS na FullHD 1920x1080.
Spíše jde o to, zda-li je větší poptávka po 29.97fps a zákazník vždy raději sáhne po tomto, než aby kupoval s jiným snímkováním a ještě to musel převádět.. ??
Nikon D7100, Sigma 17-55 f2.8 OS HSM, Sigma APO EX DG 70-200 f2.8 MACRO II, AF-S Nikkor 35mm f1.8, Nikkor AF D Micro 60mm f2.8, Flash SB-700, Softbox 60x60 for SB flash
Hamin

Reputace: +82

Příspěvekod castyhost » 25. duben 2017 12:01

imho nejlepe to zjistis kdyz nahrajes oboje a napises to do popisu
castyhost

IP: 92.240.162.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod Miky » 25. duben 2017 12:02

Pokud to fotobanka bere, nahral bych puvodni fps. U 120fps bych to prevedl na 30fps a udelal peknou slowmotion, ale 60fps bych nahral jak je. Myslim ze 60fps zakaznik rozhodne muze ocenit.
+Hamin Hodnocení: +1
Miky

Reputace: +68

Příspěvekod PandaWild » 25. duben 2017 12:04

Já bych odhadoval, že pro zákazníka je fps až na druhém místě za obsahem. Nehledá tak, že by si zvolil ve filtru určité FPS a pak v něm hledal určitý obsah, ale hledá nejdříve obsah a teprve až by se rozhodoval mezi podobnými, tak by asi upřednostnil vhodnější fps. Ale spíš už počítá s tím, že video bude muset stejně buď konvertovat nebo ho bude přehrávat s jinou fps. Kdo střihá videa, tak už by měl být technicky zdatnější a tak by věděl, že 60 fps může dost kvalitně zkonvertovat na 25 nebo 30 fps podle potřeby. Z 30 na 25 fps by už měl dost problém. Já bych teda dal přednost těm 60 fps a bral bych to jako výhodu. Jedině by snad mohla vadit větší náročnost na data, aby kvůli vyššímu stupni komprese neutrpěla kvalita.

Jo mohlo by být zajímavé jak píše castyhost nahrát všechny 3 varianty - 60, 30 a 25 fps a vidělo by se o co je zájem. Jen by se asi nedaly nahrávat současně, asi by to neprošlo kvůli podobnosti (rozděleně snad ano - nemyslím si že by technicky zvládali podobnost videí kontrolovat zpětně).
+Hamin Hodnocení: +1
PandaWild

Příspěvekod Hamin » 25. duben 2017 13:00

Tak já to budu nechávat na původních 59.94. Berou toto fps všude, jen na iStocku toto FPS neberou. Po konverzi do 29.97 ano.
Nikon D7100, Sigma 17-55 f2.8 OS HSM, Sigma APO EX DG 70-200 f2.8 MACRO II, AF-S Nikkor 35mm f1.8, Nikkor AF D Micro 60mm f2.8, Flash SB-700, Softbox 60x60 for SB flash
Hamin

Reputace: +82

Příspěvekod shalom3 » 8. květen 2017 10:34

Pořád jsem v oblasti videa začátečnice a chtěla bych se zeptat, jak to je s konverzí videa do větších rozměrů. Přišel mi tento odkaz na stažení nějakého konvertoru zdarma https://sharewareonsale.com/s/wonderfox ... eebie-sale. Ale na základě zkušeností se SW zvětšením fotek mám pocit, že zvětšení musí snižovat kvalitu.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod PandaWild » 8. květen 2017 12:14

Tam někde píšou, že umí inteligentně zvětšovat obraz (upscaling)? To jsem tam v popisu nějak nezachytil.

U videí je trochu lepší situace pro zvětšování obrazu, než u statických obrázků - informace se dá doplňovat ze sousedních snímků. Když je kamera jemně v pohybu tak se dají doplňovat mezipixely, ale vyžaduje to dobrý algoritmus na rozpoznávání pohybu obrazu, aby se doplněním naopak nezvýšilo zkreslení z komprese.

Ani nevím jestli to už umí nějaký nástroj, viděl jsem to zatím spíš jen jako pokusy a výzkumy (s výsledkem dost nejistým, podle typu videa). A když někde dělali reklamu že software dělá upscaling na 4k, tak to jenom zvětšilo, max. zvýraznilo hrany, prý jen pro zajištění zpětné kompatibility pro 4k televizory.
PandaWild

Příspěvekod shalom3 » 8. květen 2017 18:05

Díky za info, takže jak jsem předpokládala, asi to moc využitelné nebude. Měla bych ještě otázku. Používám různé programy (zatím tedy dva), kde se napřed nastaví parametry projektu, tedy i velikost. Dosud jsem používala jen FullHD, nyní chci zkusit i 4k. Je nutné již ten projekt nastavit do rozměrů odpovídajících 4k nebo je výsledek stejně kvalitní, když projekt s menšími rozměry vyrendruji do rozměrů 4k?
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod piottr » 8. květen 2017 21:31

Ahoj,

přes fotobanky jsem nikdy nic neprodaval, ale chtěl bych začít prodávat videa. Teda už jsem začal, když jsem prodal za 200 USD video, který jsem jen uploadnul na YT a ozvali se z nějaký US televize že to chtěj použít. Je to tohle:
https://youtu.be/aEhreiFl28M
když mě oslovili, tak mělo 51 shlédnutí. To mi přijde fajn, ale třeba je to jen začátečnické štěstí:)

Budu teď nějakou dobu na Faerských ostrovech (2-3 týdny) a na Islandu (cca 3-6 měsíců), kdežto je super příroda na takovýhle věci. Krom toho s sebou budu mít drona.

Co jsem tak procházel diskuse, tak mi přijde, že tu spíš, když už někdo prodáváte, tak to jsou nějaké animace, či tak. Je tu někdo se zkušeností s prodejem 'normálně' natočených videí? Prodávaj se nějak rozumně?
Když jsem zaškrtl 360° videa, tak z Faerských ostrovů ani Islandu není např. na Pond5 ani jedno. Má tohle nějakou šanci? Mám 360°ku Kodak pixpro, kterou jsem koupil kvůli jednomu projektu, který se nakonec vůbec nekonal a tak jsem jí ani nevybalil a chtěl rovnou prodat. Ale případně bych vzal s sebou a používal..

Taky jsem koukal na videa na 'foto'bankách a povětšinou mají kolem +-20 sec, pětiminutový tam není ani jedno. To asi taky má nějakej smysl, že?

Případně jsou nějaké další způsoby, jak zmonetizovat videa z Faer a Islandu?

díky
piottr

Reputace: 0

PředchozíDalší

Zpět na O videu a jeho tvorbě