Co vás zajímá ohledně tvorby a prodeje videí?

Video (footage) dnes patří mezi další formát, který se na fotobankách prodává. Tato diskuze je věnovaná jeho tvorbě, různým formátům a možnostem prodeje.

Re: Co vás zajímá ohledně tvorby a prodeje videí?

Příspěvekod PandaWild » 11. říjen 2017 07:34

Stejně to standardizování formátu tak trošku nechápu, proč se u 4k a 8k mluví o tolika možných formátech, když stejně televizory a monitory mají vždy 3840x2160 (4k UHD, 2160p) a 7680x4320 (8K UHD, 4320p), což je dvojkový násobek z 1920x1080 (Full HD, 1080p). Kamery mívají buď jen také tento UHD formát nebo mají trochu větší, ale umožňují ukládat i ve standardním UHD. A jen nějaká speciální zařízení používají jiné rozlišení (8k fulldome 8192x8192 projektor pro planetária). Zřejmě kamery počítají s možností ořezu a proto umožňují i větší rozměr, ale výsledek pak stejně poběží na standardním UHD.
+sentio Hodnocení: +1
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod ToM » 11. říjen 2017 11:46

PandaWild píše:Stejně to standardizování formátu tak trošku nechápu, proč se u 4k a 8k mluví o tolika možných formátech, když stejně televizory a monitory mají vždy 3840x2160 ...

No to jsme na tom stejně, také nevím proč tak složitě. A už vůbec nechápu formát 4096x2160 který není 16:9
Hodnocení: 0
ToM

IP: 178.255.168xx

Reputace: 0

Příspěvekod basti » 11. říjen 2017 22:24

Trochu jsem to projel, ale nechce se mi procházet 80 stran vlákna:

Děláte někdo úpravu vide v Photoshopu CC? Mám ho legální, tak se mi nechce kupovat ještě něco jiného. Co jsem zatím koukal, tak většinu free/levných programů asi dost převálcuje.

Hodil by se mi nějaký tip na materiály k tomu (pro blbé, snadno a rychle) a případně ideální video formát pro fotobanky. Skládám timelapse (fotky 12-16 Mpix), mám i fullHD videa z foťáku a SJCAM.

Jde o formát, velikost je u timelapse jasný 4K 16:9 a u videa fullHD, prostě klasika. Jaký je ideální framerate, jako co vyexportovat? A jak jednoduše v Photoshopu CC z videa smáznu zvuk?

Díky za postřehy, rady a tipy :)
Bloguju o fotobankách na www.stockphotography.cz :)
basti

Reputace: +71

Příspěvekod Ravennka » 18. říjen 2017 00:19

Tramtadadá... jsem tu zase. Pro začátek - zkouším to na malém rozlišení, takže není problém v technice.

Mám avi video, normálně se přehrává, pohoda. Hodím to do xmedia (tam se přehrává ještě stále dobře), který mám stále stejně nastavené na tu mantru, kterou chtějí fotobanky... a mov dělá škub, škub, škub... :cry: nějaký hintík? :mrgreen:

edit: z movu mi to dělá taky =( přitom nastavení mám úplně stejné, jako když dělám ilustrace... a tam je to ok.
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod castyhost » 18. říjen 2017 06:00

jak male to rozliseni je a komprese asi na minimum, ne?
treba to trhane neni a jen to taak zobrazuje grafika...
castyhost

IP: 92.240.163.2xx

Reputace: 0

Příspěvekod PandaWild » 18. říjen 2017 06:03

Porovnej si velikosti souborů v MB. Na starším počítači mi nešly MOV přehrávat (trhaly, i malá rozlišení), protože to nestíhalo přehrávat. MOV jsou samostatné JPG obrázky, soubor bývá zpravidla větší než např. AVI s XVid a nemusí to zvládat stíhat tak velký tok dat. Myslím že se dokonce nepoužívá hardwarová akcelerace. MOV jsem proto kontroloval tak, že jsem je zpětně zkonvertoval do AVI s XVid, který mi pak už přehrával plynule.

Takže je šance, že ty MOV jsou v pořádku a je problém jen s přehráváním - dá se zkontrolovat zpětnou kontrolní konverzí do AVI.
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod shalom3 » 18. říjen 2017 10:36

Také bych předpokládala, že to bude čistě HW záležitost. I já jsem průběžně pozorovala tu a tam u mov trhání, nicméně jsem to posílala a videa byla schválená.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Ravennka » 18. říjen 2017 11:07

Já se picnu... tak jsem tu pěkně začla rozepisovat, jak to HW záležitost to být nemůže - 4k mov z toho, co dělám ve Flashi mi jede normálně plynule (samo 4k si na monitoru nezobrazím, ale zmenším si to). Tohle je 720 x cosik... jediný rozdíl je, že co jsem dělala doposud byly Flashové animace a tohle je video z foťáku upravené v jiném softu. Ale jak říkám, avi v pohodě a pak mov je škubka po cca půl vteřině... a píšu velikosti srovnávání a kdesi cosi... a on problém je úplně někde jinde. :roll:

Normálně mov otevírám v Quick timu, protože Bs player mi ty 4K mov nežral... a teď se mi ten malý mov otevřel v BS playeru... a jede to PLYNULE!!! Takže prostě chyba je v Quick TImu... Obrázek sice nechápu proč, ale když vím, že je to ok, tak to prostě nebudu kontrolovat... a nebo se donutím přeinstalit a hodit tam to VLC konečně 8-)

Ruším tímto všechny poplachy, paniku a díky za veškeré zamyšlení, které jste tomu věnovali :) Karma to vidí!
Ravennka

Reputace: +750

Příspěvekod Bananaboy » 18. říjen 2017 11:49

Ťa obdivujem, že máš nervy sa crcať s BS Playerom. Ja som ho mal kedysi dávno asi tak pred 15 rokmi ešte v prvom PC a po vyskúšaní letel z počítača preč. Štvrtinu videí neprehral a úplne ma dožral, keď začal svojvoľne prehrávať film zrkadlovo otočený buď horizontálne, alebo vertikálne. Je to historický prehrávač, takže sa mu nedivím, že 4k nezvláda.

Na 4k používam už jedine Daum PotPlayer. 4k v plnom rozlíšení prehráva plynulo a absolútne bez sekania. Dokonca ma pred dvomi mesiacmi milo prekvapil, keď som v ňom chcel prehrať film s tromi, zvukovými stopami, anglickou, českou a slovenskou. Anglická a česká stopa sedela s 24 snímkovým obrazom za sekundu, ale slovenská stopa bola pôvodne robená na 25 f/s verziu filmu a pri tejto 24 f/s verzii filmu bolo v iných prehrávačoch počuť zatrhávanie a praskanie zvuku. Daum PotPlayer si s tou slovenskou, zvukovou stopou vedel sám poradiť a tak ju pri prehrávaní filmu upravil, že tiež sedela k filmu 24 f/s bez zatrhávania a praskania zvuku. Nebolo treba ani nič nastavovať. Je zaujímavé, že si s tým iné prehrávače nevedeli poradiť. Dokonca ani VLC.

Takže kto má pri prehrávaní 4k videí problémy so sekaním či už zvuku, alebo obrazu, tak Daum PotPlayer môžem jedine doporučiť.
https://potplayer.daum.net
+Pitju, +soim Hodnocení: +2
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod shalom3 » 18. říjen 2017 12:42

Dobrý tip! I když nerada cpu do počítače nové a nové SW, abych pak často zjistila, že jsou na nic, tak tady jsem neodolala. A neprohloupila jsem, skutečně přehrávání těch pár kousků, co jsem zatím zkusila, bylo mnohem svižnější a plynulejší. Dosud jsem používala GOM player, který dříve nebyl až tak špatný, ale postupným vylepšováním dost utrpěl.
+Bananaboy Hodnocení: +1
shalom3

Reputace: +1193

PředchozíDalší

Zpět na O videu a jeho tvorbě