Co vás zajímá ohledně tvorby a prodeje videí?

Video (footage) dnes patří mezi další formát, který se na fotobankách prodává. Tato diskuze je věnovaná jeho tvorbě, různým formátům a možnostem prodeje.

Re: Co vás zajímá ohledně tvorby a prodeje videí?

Příspěvekod Bananaboy » 16. listopad 2017 23:06

Fug4s, After Effects ti nevyexportuje 4K mov video s kodekom H.264. Mne to vždy hlásilo chybu, že tú veľkosť kodek H.264 nepodporuje. Neskôr som sa dočítal na internete, že sa dá údajne do 4K vyexportovať video aj s kodekom H.264, ale After Effects to proste nedokáže. Viac som po tom nepátral ani nezisťoval, prečo tomu tak je, takže neviem v čom chyba.

Ja som naposledy exportoval 4K videá pre fotobanky pred vyše rokom, takže si už presne nepamätám na použité kodeky, ale tuším to bol kodek MotionJPEG a v prípade alfa kanálu vo videu to bol kodek Photo PNG. Exportoval som to do 80% kvality a na fotobankách to prijali. Mám na fotobankách síce zatiaľ len 10 animácií v 4K rozlíšení, ale tá 80% kvalita je dostačujúca. Videá s ňou sú pekné, ostré.
Hodnocení: 0
Bananaboy

Reputace: +1077

Příspěvekod Fug4s » 17. listopad 2017 08:11

Pedro píše:
Fug4s píše:je - desetinová velikost. 4GB video budu nahrávat na Šutr celej den.

Dělám videa do 30sec. a z 99% se vlezu do max.2GB při kompresi, kterou jsem uváděl. Nějak s tím už holt počítám, že tyhle 4K soubory pokud je chci kvalitní nebudou malé.
Mám rychlý internet, takže to moc neřeším.

Nejde o rychlost internetu ale prostě SS má FTP tak pomalý že nevím co s tím dělaj. Když ten samý soubor pošlu na AS tak se nahraje za 1min a na SS to trvá přes hodinu! Vždy začínám SS pak postupně nahraji na všechny ostatní FB a stejně čekám než se to na SS nahraje. A to je soubor o velikosti cca 200 MB. Když by měl 4 Gb jak to vyleze z AE tak to nahrávám 20 hodin. Vždy jsem ale rendroval do 100 kvality zkusím co udělá těch tvých 90% případně 80% jak píše Bananaboy.

PandaWild píše:Fug4s u MOV 4k budeš muset počítat s velkým souborem. Ale na některé fotobanky (SS, Fotolia, DreamsTime, 123RF, DepositPhotos) můžeš nahrávat AVI nebo MP4 s efektivnějším kodekem. Tedy mít video ve 2 různých formátech.

... čekám až fotobanky začnou podporovat 8K, to teprve začnou horory! :D

no právě že ne, pokud jsem to prohnal XMediii, tak jsem měl ze 4GB třeba 150MB a to už se dá celkem snadno poslat. A zatím jsem poslal 100 videí a vyhodili 4, tak ty se dají udělat v lepší kvalitě. Spíš je otázka jestli si tím nesnižuji prodejnost, když ty videa nevypadají tak hezky. Předpokládám že kupující ví že jsou na FB náhledy horší, a čeká až to stáhne tak to bude dobré. A pak bude překvapenej až to koupí a ono to bude taky hnusné. :)

Díky za tipy. Zkusím nějak vymyslet. Jeslit by se třeba i nevyplatilo projet Xmedii ale na kvalitu 1, nevím jestli se to nějak zmenší a nebo tedy rendrovat do menší kvality. Nahrál jsem na SS video na kvalitu 3 místo 5 tak uvidíme jestli projde.
Fug4s

Reputace: +40

Příspěvekod Fug4s » 17. listopad 2017 10:48

Edit: tak nejlepší mi asi vychází rendrovat do 100 kvality a převést Xmedií na kvalitu 1. Testováno na dvou videích a je to asi nejlepší poměr velikost/kvalita. První video 760Mb při RAW a 138 MB při kvalitě 1 a 92 MB při kvalitě 5 podle návodu. U druhého to už je 1440/321/242. Pixelaci to trochu udělá ale myslím že už to není nic hrozného. Uvidím co na to řeknou kluci ze Šutru.
Fug4s

Příspěvekod Fug4s » 18. listopad 2017 08:44

Tak prostě ty dvě videa vyhodili i na 1 kvalitu (respektive to první bylo převedeno na 3). Nechápu proč ostatní prochází na kvalitu 5 a tohle vyhazujou. Zkouším to tam tedy narvat rovnou z AE na 100% - 1,5 GB a naskočilo mi 6 hodin. Proč FTP na SS jde rychlostí 70kB. Aááááá :)
Fug4s

Příspěvekod Host » 25. listopad 2017 07:28

Chtěl bych se zeptat, zda jste také zaznamenali novou politiku Shutterstocku při schvalování videa? Poslední týdny mi šmahem vyhazují veškerá videa pod záminkou, že obsahují šum a artefakty. Do této doby s tím neměli problém a vyhazovali jen vyjímečně. Videa jsou objektivně čistá, postproces mám už léta zvládnutý. Vyhazují se stejným odůvodněním věci z fullframe čipu (nízká citlivost) i videa zmenšená ze 4k na fullhd. Skoro mi připadá, že ve videu nastala stejná situace jako před časem ve fotografii a jinými slovy říkají "strčte si svá videa za klobouk". Jsem sám kdo to má takhle??? :roll:
Host

IP: 193.86.92.1xx

Reputace: 0

Příspěvekod shalom3 » 25. listopad 2017 11:50

V listopadu mi vyhodili jediné video (celkem nahráno asi 20) s důvodem Noise / Artifacts / Pixelation -- Clip contains excessive noise, compression artifacts, pixelation. Nedělám kamerová videa, jen animace. Je fakt, že u toho konkrétního případu bylo gradientové pozadí poněkud proužkované, to jim nejspíš vadilo. Asi je to spíš o tom, že některý editor je "vysazený" a dělá dusno, protože moje videa sama vnímám jako takové začátečnické experimenty s tím, že některé vypadá a jiné nikoli. Zatím ovšem dělám videa asi necelé dva roky a nijak intenzivně, takže s nimi až tak moc zkušeností nemám.
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Fug4s » 27. listopad 2017 19:45

Ahoj mohl by mi někdo poradit, vyhodili mi video na AS (na Šutru prošlo což se divim)kvůli:

Bohužel jsme během naší kontroly zjistili jednu nebo více technických potíží, jako jsou nezamýšlené otřesy, prázdné černé nebo bílé rámečky, komprese nebo potíže se zvukem. Z tohoto důvodu vaši práci nemůžeme přijmout do naší kolekce.

Byla to animace takže nestabilizací kamery by to nemělo být a zvuk tam také není. Nahrával jsem v plné kvalitě - takže mi vychází jedině ty černé nebo bílé rámečky. Prosím co to je a dá se toho nějak zbavit. Děkuji
Fug4s

Příspěvekod PandaWild » 27. listopad 2017 20:24

S černým rámečkem jsem se setkal ve spojení s VirtualDub + XVid, kdy u některých videí jakoby nastartoval opožděně kodek a první snímek videa zůstal černý. Dá se to zjistit krokováním po snímcích nebo spojením videí do smyčky (při přechodu problikne) nebo rozložením na snímky.

Spíš bych tipoval na příliš silnou kompresi. Je možné že jiná videa prochází, ale někdy může být tak náročný obsah (ostré hrany, příliš komplexní změny v obraze), že jsou vidět artefakty i při malém kompresním poměru. Ale to by bylo poznat při krokování videa po snímcích.

Zvuk se může objevit u některých konvertorů, kdy chybějící zvukovou stopu doplní tichým zvukem, pak by mohl být problém s nesprávným formátem zvukové stopy.

A jiná možnost - dívám se na Adobe Stock Video Requirements - píšou že přijímají jen kodek ProRes HQ422 (kodek H.264 jen u videí z kamery, ale ne u generovaných) ... to jako fakt? :shock: To by byl dost velký problém jestli neberou např. M-JPEG nebo XVid.
PandaWild

Reputace: +2006

Příspěvekod Fug4s » 28. listopad 2017 07:18

Díky Pando, s kompresí by snad problém být neměl. Rendroval jsem na 100% z AE a tak jsem to tam i poslal. Jediné co mě napadlo tak jsem hodně rozmazal Lens flare a ono to udělalo takový rámeček kolem videa. Zkusil jsem ho nechat ostrý a poslal jsem to tam tak uvidím. Jestli tohle nepomůže tak už asi jedině ten první snímek o kterém píšeš. Díky
Fug4s

Příspěvekod Fug4s » 14. prosinec 2017 13:10

Ahoj,
mám dotaz ohledně rychlosti. Když posílám video přes FTP jde mi to 70 kB na Šutr a 140 kB na AS. A to se mi zdá že dřív bylo AS rychlejší (400Mb ve 2 videích se mi posílá 1:45h a 50 min. na AS). Ale když pošlu přes web na Pond5 nebo iStock tak je to cca za 5 min. poslané. Chci se zeptat - posílám přes Total Comander pomohl by jiný program (FileZilla), nebo nemůže být někde nějaké nastavení omezení rychlosti přes FTP? Díky
Fug4s

PředchozíDalší

Zpět na O videu a jeho tvorbě