| Hodnocení: 0 |
GreatWhite píše:no jo, to je přesně ten typ fotek, které se na fotobankách moc neprodávají a zároveň jsou jich tam desítky milionů :/ navíc na některých je zabarvení moc do hněda a jsou moc tmavé. mrkni co je třeba dneska nejprodávanější na fotolii https://eu.fotolia.com/Info/Photos/BestSellers/Today a porovnej témata s Tvým portfoliem
ivusakzkrabice píše:Velká část fotek je takových šedých, focených ve špatném světle, líbí se mi tato https://www.shutterstock.com/image-phot ... CUdOg-1-76 i když při popisu křížové cesty bych si představila vypovídající fotky, ale z hlediska postprocesu je jako jedna z mála celkem fajn.. a koukám rovnouna keywordy, určitě tam chybí název obce pak "czech republic", "scenery", roční období, když není dost slov, tak třeba "panoramic view" "aerial" "urban scene".. zkus pokoumat, co používají ostatní, dalších pár slov šutr i napoví
Prodává se všechno možné, ale jasnou výhodu mají kvalitní hity, které v čase vydělávají víc..
Casmaria píše:Díky, zkusím klíčová slova poupravit. Taky se mi zdálo, že fotky mám až příliš tmavé, na mojí obrazovce doma se zdají ok, ale pak je otevřu v práci a jsou i méně barevnější a celkově ,,vyblité".
Díky za zpětnou vazbu.
shalom3 píše:Očekávat při tak malém portfoliu a tak krátké době nějaké prodeje, to je opravdu dneska téměř dětinské. To snad tak před 10 lety, kdy byl fb-boom. Od té doby se nabídka posunula o několik číselných řádů, zdokonalila se a vzhledem ke kvalitě i zlevnila fototechnika. Většina z nás tady na fóru má fotobanky spíše jako zdroj určitého kapesného, jen tací, kdo s tím začali před lety, to mají na obživu. Pokud to tedy chceš brát jako koníček, za který dostaneš trochu zaplaceno, pokračuj.
Já moc nefotím, dělám vektory, nicméně pár slov k portfoliu.
Jak napsal kolega Greatwhite, Tvé fotky jsou fakticky moc do hněda. Dneska se prodávají barevně až přeřvané fotky. POdle toho,jak to sleduji, se prodávají hlavně lidé - oblíbená témata: happy menežér s výpočetní technikou (pokud možno "sladkej xicht s pomádou"), happy tým nadšený z jednání u stolu, tu a tam nějaký řemeslník s nářadím, pak stařečci (reklama na farmacii a aktivní stáří), roztomilá batolátka - naše budoucnost, utýraně působící člověk odlišné barvy pleti. Prodají se i snímky přírody - rostliny a zvířata, ty ale musí být už opravdu špičkové a velmi dobře naklíčované. Asi má větší naději ten, kdo se tak trochu specializuje třeba na nějaký druh zvířat - unikátní psí/kočičí fotky, unikátní přírodní detaily apod. Krajiny opět - lákavé, přebarvené, hodící se na prospekty cestovek. S architekturou a památkami jsou časté problémy kvůli PR.
| +Keiti | Hodnocení: +1 |
ivusakzkrabice píše:Další ukázka
https://www.shutterstock.com/image-phot ... 1037201851
Přijde mi to jako pohled z Děviček na Pavlov, chybí název obou česky bez háčků a čárek, sice už máme v keywordech czech republic, ale zas chybí jižní morava, evropa..
pak bych využila "lake", "pond", "aerial view", "nature", "rural", "agriculture", "fields", "greenery", "contryside"
dělám si tzv. kostry keywordů, kdy jsou slova, které nechci opomenout kam by ty zeměpisné výrazy měly být vždy komplet ne jednou tak a jednou jinak, tech kewordů nevyužíváš plný počet, takže se tam vejdou a jsou zásadní pro určení místa,
co se nikdy netratí je:
- outdoos vs. indoors
- úhly pohledu od macro, detail po wide view, aerial, panoramic,
- season - roční období
- občas se hodí atmosféra sunny, sunlight, cloudy, clouds, mist, fog
- když nemám plný počet, tak využívám názvy dominantních barev
- pak takové historic, modern, sacral... pokud jde o architekturu
- dál wild, ornamental, agriculture, pokud jde o přírodu..
..atd. už mi z toho občas hrabe a v hlavě keyworduju při focení, včera rozmrzající slepé rameno Chrudimky a místo cvaknutí slyším v hlavě "partly frozen" a mám z toho radost jako malé dítě![]()
![]()
Casmaria píše:Díky za reakci. Budu se snažit to víc s barvami přehánět. Já ráda fotím krajinky a rostliny, ale je tam toho prostě moc, takže se musím víc snažit.
Podle tvého soudu si myslím, že je tedy normální první týdny/měsíce neprodat nic a až při slušně naditém portfoliu se něco málo prodá? Stále čtu články, jak někdo vložil pár fotek do fotobanky a pár hodin po vložení už mu skákaly první dolary.
Nechci to mít jako jeden z hlavních příjmů, ale když mi každý měsíc přibyde nějaký ten dolar, tak proč ne.
Casmaria píše:Díky, keywords přidám jak píšeš. Jen mě minule při vkládání této fotky zarazilo, že mi ji poprvé odmítli s tím, když jsem v názvu fotky měla název obce a to ,,Pavlov", odmítli to s tím, že se nejedná o anglický překlad a tak jsem to nechtěla dávat ani do klíčových slov, ale teď už si to tam přidám, když mám schváleno.
Uživatelé procházející toto fórum: Seznam.cz
Shutterstock
Adobe Stock
Depositphotos
iStock
123RF
Dreamstime
VectorStock
BigStock
Pond5 (video)
Všechny nejdůležitější informace o fotobankách najdete přehledně uspořádané na webu fotobanky.cz.